Bitvavo review – Nederlands crypto handelsplatform

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Handelen in cryptocurrency, steek meer mensen wagen zich hier aan. Je hebt keuze tussen een broker of een handelsplatform (cryptocurrency exchange). In Nederland is er één handelsplatform beschikbaar: Bitvavo.  In de Bitvavo review lees je over de veiligheid gebruiksvriendelijkheid van dit platform én of je duurder of goedkoper uit bent.

Korte intro van Bitvavo

Het crypto platform Bitvavo bestaat sinds 2018. De oprichters gingen voor een gebruiksvriendelijk platform waarop iedereen welkom is. Begin 2022 zijn hier meer dan 150 digitale valuta verhandelbaar. Hiermee is Bitvavo de grootste cryptocurrency exchange van Nederland.

Dit platform is geen broker

Sommige websites vermelden dat Bitvavo een broker is. Dit klopt niet, het gaat hier duidelijk om een cryptocurrency handelsplatform. Gebruikers bieden mee in de prijs en bepalen hiermee zelf wat ze betalen of voor hun crypto ontvangen. Een broker is een tussenpersoon die voor jou de crypto aankoopt of verkoopt.

Bitvavo reviews: ontdek alle ins en outs

In de Bitvavo review kom je de volgende zaken tegen:

  • Betrouwbaarheid
  • Veiligheid
  • Handelskosten
  • Verzekerd bedrag
  • Gebruiksvriendelijkheid

De betrouwbaarheid van dit platform

Deze Bitvavo review start met de betrouwbaarheid van dit platform. Bitvavo staat geregistreerd bij DNB als aanbieder van crypto diensten. De Nederlandsche Bank ziet erop toe dat Bitvavo zich aan de Wet ter voorkoming van witwassing en financiering van terrorisme houdt.

Dit houdt in dat Bitvavo verplicht is om de gegevens van klanten bij te houden. Dit klinkt serieus maar feitelijk moet elk financieel bedrijf dit doen, ook buitenlandse bedrijven. Voor klanten betekent dit dat ze zich moeten registreren middels hun ID. Dit heeft ook wel een voordeel want wanneer het misgaat kun je aantonen dat je nog geld tegoed hebt.

Bitvavo staat niet onder toezicht van de AFM. Iedereen die handelt bij dit platform bepaalt zelf hoeveel geld hij uitgeeft.

De veiligheid

Is Bitvavo veilig? Ja, zowel de website als de app zijn veilig in gebruik. Allereerst is de website voorzien van een beveiligde en versleutelde verbinding. Dit betekent dat de gegevens die je verstuurt niet zomaar traceerbaar zijn.

Crypto die je hier verhandelt wordt in cold wallets opgeslagen. Dit betekent dat het grootste gedeelte offline staat. Voordat is dat niemand er zomaar bijkan. Er zijn hiervoor er diverse handtekeningen van verschillende personen nodig. Hierdoor biedt Bitvavo een hoge veiligheid.

Bitvavo review: handelskosten

Een belangrijk onderdeel van de Bitvavo review zijn de handelskosten, soms ook wel transactiekosten of fee genoemd. Dit is het verdienmodel van dit platform. Bij elke transactie draag je een klein bedrag aan Bitvavo af.

Bitvavo is in vergelijking met andere aanbieders vrij goedkoop. Je betaalt maximaal 0,25% aan fee. Dit is het percentage dat je als taker oftewel koper van een cryptocurrency betaalt. Verkoop je cryptocurrency, dan betaal je 0,15% aan fee.

Hoe meer je op dit platform verhandelt, hoe lager de transactiekosten. Heb je voor meer dan € 100.000 verhandeld dan betaal je 0,20% (taker) of 0,10% (maker). Dit percentage wordt steeds lager. Verhandel je voor meer dan 10 miljoen euro, en dat is dan in totaal, dan betaal je 0,05% (taker) of 0,03% (maker).

Misschien goed om een vergelijking te maken. De trading fee bij platform Coinbase bedraagt 0,50%, of je nu koopt of verkoopt. Vanaf 10K (dollar) handel betaal je 0,35%, zo loopt het steeds verder af. Hiermee is Coinnbase ruim twee keer duurder dan Bitvavo. Binance is met een fee van 0,10% juist weer goedkoper, maar ook dit is geen Nederlandse aanbieder.

Over de eerste € 1000 geen transactiekosten betalen? Meld je aan via onderstaande link, dan krijg je die bonus.

Meld je aan bij Bitvavo

Verzekerd bedrag: dit gebeurt er bij een hack

Het is bij Bitvavo nog nooit voorgekomen maar een hack behoort zeker tot de mogelijkheden. Hierbij dringen kwaadwillenden het systeem binnen en stelen cryptomunten. Op het moment dat er een hack plaatsvindt ben je jouw cryptocurrency die op Bitvavo stond definitief kwijt.

Vanwege de hoge beveiliging is het voor hackers moeilijk om binnen te komen. Mocht dat toch gebeuren, dan is Bitvavo hiertegen verzekerd. Het platform is verzekerd tot een bedrag van 255 miljoen dollar. Hiermee kunnen ze risico’s sterk afzwakken. Mocht er dus een hack plaats vinden, dan krijg je zeker een gedeelte of misschien wel al je geld terug.

Over de gebruiksvriendelijkheid

Als laatste wil je iets over de gebruiksvriendelijkheid weten. Is het gebruik van Bitvavo moeilijk? Nee, een absolute beginner vindt hier goed zijn weg. Zowel het aanmaken van een account tot verificatie verloopt soepel en snel. Daarnaast heb je keuze tussen het snelle aan- en verkoop platform of de crypto exchange.

Het verschil tussen deze twee moet je wel weten. Op het aan- en verkoopplatform koop je crypto tegen de dan geldende marktprijs. De marktprijs is weer afhankelijk van wat handelaren op dat moment bieden of laten (biedkoers of laatkoers).

Op de cryptocurrency exchange handel je actief. Je plaatst zelf een aankoop- of verkoop order, maar je kan ook voor een stop loss order gaan. Dit betekent dat je invloed uitoefent op de prijs. Ook dit is vrij makkelijk te begrijpen, na enkele keren heb je in de gaten hoe alles werkt. Handel in het begin met kleine bedragen van € 5 of € 10, totdat je het onder de knie hebt.

Dit is ook een absoluut pluspunt: het minimale orderbedrag bedraagt € 5. Hierdoor is ook de kleine handelaar op Bitvavo welkom.

De nadelen

Er kleven weinig nadelen aan dit platform. Af en toe kampen ze met een storing, maar dit gebeurt overal. De prijs kan op dit platform afwijken van andere exchanges. Dit is niet iets waar Bitvavo invloed op heeft, het zijn de handelaren die de prijs bepalen. Dit kan in je voordeel of in je nadeel uitvallen. Daarom is het goed om de koersen op Bitvavo te vergelijken met de algemene marktprijzen.

Conclusie Bitvavo review

Over het algemeen ziet deze Bitvavo review er goed uit. Veel Nederlanders maar ook vanuit andere landen maken gebruik van dit platform. Dit komt omdat ze lage transactiekosten hanteren, een ruim aanbod hebben en ook nog eens zeer gebruiksvriendelijk zijn. Zet daar een hoge veiligheid en betrouwbaarheid bij en het plaatje is compleet. Kortom: Bitvavo is zeker een aanrader.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Bitvavo review – Nederlands crypto handelsplatform
Schuiven naar boven