Chinese airco merken: zo zit het met de kwaliteit

Het lijkt heel verleidelijk om voor Chinese airco merken te gaan. Je weet in ieder geval dat je een stuk voordeliger uit bent. De kwaliteit is net zo belangrijk, maar hoe zat dit ook alweer? Bekijk een aantal Chinese aircomerken en hoe goed ze uit de bus komen.

Made in China

Van Chinese aircomerken is bekend dat ze afkomstig zijn uit China. Made in China, zo noemen we het ook wel. Vaak wordt met deze term een goedkoop en kwalitatief laag product bedoeld. Toch hoeft dit niet altijd het geval te zijn. Een aantal Chinese merken heeft laten zien dat ze uitstekende kwaliteit kunnen leveren, maar dan wel tegen een betaalbare prijs.

De beste Chinese airco merken

Er zijn een aantal bekende Chinese merken die elektronica leveren. Bijvoorbeeld Xiaomi, OnePlus en HomTom. Maar ook Chuwi (laptops en tablets), Haier (consumentenelektronica) en Anker (elektronica). En wat dacht je van Huawei of Meizu? Sommige merken zijn binnen West-Europa razend populair.

Hoe zit het met Chinese airco merken? Sommige fabrikanten zitten niet in China maar laten hun airco’s wel in Chinese fabrieken produceren. Klimaatapparatuur is voornamelijk afkomstig uit de Chinese fabrieken de fabrieken Midea, Gree en Haier. Je koopt iets onder een andere naam maar feitelijk gaat het om iets dat uit China afkomstig is.

Echte Chinese airco merken kom je weinig tegen. Meestal wordt het toch onder een andere naam geproduceerd. Wanneer je een airconditioner uit China bestelt dan heeft deze twee kenmerken:

  • Goedkoop
  • Vaak merkloos

Waarom je geen elektronica bij een Chinese winkel bestelt

Het is af te raden om voor Chinese airco merken en te gaan of een ieder geval een airconditioner bij een Chinese webwinkel te bestellen. Je moet weten dat de kwaliteitseisen in China heel anders liggen dan in Europa. Het keurmerk dat wij in Europa hebben dat ontbreekt op Chinese producten zoals elektronica.

Soms vind je wel iets van stickertje of logo op een product, er staat dan CE. Dit lijkt verdacht veel op ons Europese keurmerk. Je moet echter weten dat het Chinese CE niets anders betekent dan ‘China Export’. Voor de Europese consument heel misleidend.

Waarom moet je geen Chinese airco’s kopen? Ten eerste omdat het aan het Europese keurmerk ontbreekt. Ten tweede omdat de kwaliteit minder kan zijn. In China nemen ze het niet zo nauw met de veiligheid. Hierdoor kan een airconditioner kapotgaan of in het ergste geval doorbranden.

Als derde de garantie. Wanneer je iets in Nederland of België bestelt dan heb je recht op de wettelijke garantietermijn. Bestel je iets uit het buitenland dan maak je hier geen aanspraak op. Garantie op Chinese producten regel je met de fabrikant of leverancier zelf. Gaat het met de garantie mis dan is dit voor eigen rekening.

De prijs van Chinese aircomerken

Weet je wat Chinese airco merken ongeveer kosten? Op de webshop AliExpress koop je kleine mobiele airco’s vanaf $ 20. Verder vind je hier heel veel airconditioner onderdelen. Op zich hoeven deze onderdelen niet slecht te zijn, maar blijf de kwaliteit in de gaten houden.

Koop je een Chinese airconditioner en laat je deze importeren dan ben je ongeveer 25% tot 40% goedkoper uit. Aan de andere kant kan een lage kwaliteit airco je ook veel ellende opleveren. Bijvoorbeeld doordat het keurmerk ontbreekt of dat je geen recht heb op je garantietermijn. Het is vaak heel lastig om een defect product terug te sturen naar de leverancier of fabrikant. Al helemaal wanneer dit product naar de andere kant van de wereld moet verhuizen.

Conclusie: Chinese aircomerken zijn goedkoper maar niet altijd de beste keuze. Ga je toch voor Chinees aircomerken dan is het belangrijk dat je deze bij een Nederlandse aanbieder koopt. Zo kun je tenminste aanspraak maken op de wettelijke garantietermijn. Bij een geschil valt dit onder het Nederlands recht. Je staat dus veel steviger in je schoenen.

Chinese airconditioner kopen: enkele tips

Na het lezen van bovenstaande ben je er achter dat een Chinese airconditioner kopen niet altijd de juiste keuze is. Wil je dit toch doen, let dan goed op onderstaande tips.

Tip één: koop het juiste model. Je hebt keuze uit een mobiele en verplaatsbare airco, een monoblock of een split airconditioner. Die laatste is veel krachtiger en kan meerdere ruimtes tegelijkertijd koelen. Aan de andere kant moet je een split airconditioner goed laten installeren, er is namelijk sprake van een buitenunit en een binnenunit. Ook is dit de duurste aanschaf.

Tip twee: vraag hoe het met de kwaliteit zit. Meestal zal de leverancier je vertellen dat het om topkwaliteit gaat, maar trap hier niet zomaar in. Bekijk of er reviews of beoordelingen van gebruikers aanwezig zijn. Vaak zegt dit veel meer dan het verhaal dat de leverancier je ophangt.

Tip drie: houd rekening met invoerkosten. Prijzen in Chinese webshops zijn exclusief btw. Vanwege nieuwe wetgeving moeten deze webshops 21% btw in rekening brengen. Doen ze dit niet dan moet je dit achteraf nog betalen, mogelijk met extra administratiekosten.

Wanneer het pakket een waarde heeft van meer dan € 150 betaal je nog eens extra invoerrechten. Bij aanschaf van een Chinese airconditioner zul je hier altijd mee te maken krijgen. De inklaringskosten bedragen minimaal € 13 maar lopen vaak nog hoger op.

Een airconditioner in Nederland

Wist je dat je in Nederlandse webshops ook hele goede en goedkope airconditioner aan kunt schaffen? Bijvoorbeeld een mobiele airco vanaf € 159. Of een split airconditioner met een vanaf-prijs van € 1700. Het betreft de goedkopere modellen, soms in China geproduceerd. Maar wel voorzien van het echte Europese kenmerken. Wanneer je dit in Nederland bestelt maak je ook aanspraak op de Nederlandse garantietermijn.

Bekijk airconditioners uit Nederland

Je komt in dit overzicht bekende en goede merken tegen! Maar ook de meer onbekende goedkopere airco’s. Bepaal vooraf je budget en wat je belangrijk vindt. Zo vind je uiteindelijk de beste airconditioner die bij jouw situatie past. Daar heb je geen Chinese airco merken voor nodig.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Chinese airco merken: zo zit het met de kwaliteit
Schuiven naar boven