Beste compostvat voor de (moes)tuin

Bijgewerkt: 5 mei 2022

Composteer al het tuinafval, groenten en fruit tot een goede bodemverbeteraar. Compost houdt de bodem luchtig en reguleert de zuurtegraad. Met het beste compostvat kies je voor een goede en praktische oplossing. Onderstaande compostvaten zijn zeker aan te raden.

Compostvat – 300 liter
Bekijk prijs

Blackwell Compostvat

 • Verkrijgbaar in het groen of zwart
 • Inhoud: 120 l
 • Prijsindicatie: € 61

Het beste compostvat dat momenteel verkrijgbaar is: de Blackwell. Dit compact te plaatsen model heeft toch nog een royale inhoud van 220 liter. Dankzij de taps toelopende vormgeving neemt hij weinig ruimte in beslag, waardoor hij in elke hoek van de tuin of de moestuin past.

Geschikt voor het composteren van al het tuinafval, groenten en fruit. Dit model wordt geleverd zonder bodem. Overigens is een bodem niet altijd nodig, want composteren kan ook op natuurlijke grond of op tegels plaatsvinden. Desgewenst is de bodem los bij te bestellen.

Het is aan te raden om af en toe compostkorrels in een laagje van 10 cm toe te voegen, hierdoor verloopt het proces wat sneller. Als alternatief voeg je wormen toe, waardoor je voor een natuurlijke compostering gaat. Bij dit model heb je keuze uit een zwarte of groene kleur.

Bekijk Blackwell Compostvat

Compostvat van 300 liter

 • Vierkant model
 • Inhoud: 300 l
 • Prijsindicatie: vanaf € 44

Het beste compostvat met een royale inhoud is het model van 300 liter. Dankzij het vierkante design plaats je dit model heel eenvoudig in een hoek. De compostbak is voorzien van een praktische klep aan de onderkant en een deksel aan de bovenzijde. Hierdoor zijn er geen nare luchtjes aanwezig.

Plaats het compostvat rechtstreeks op de aarde, zodat je voor een natuurlijk proces gaat. Eventueel ook te plaatsen op tegels. Dit soort vaten is zeer stevig, maar wanneer hij leeg is dan is hij licht van gewicht. Hierdoor kan hij bij een stevige storm omwaaien. Vul het compostvat daarom zo snel mogelijk of verzwaar hem tijdelijk door er een tegel bovenop te leggen.

Tip: door hem in een hoek te plaatsen, wat met dit model zeer goed gaat, krijgt de wind er geen vat op. Het compostvat van 300 l is van een hoge kwaliteit, daar is geen twijfel over mogelijk. Wordt dan ook goed beoordeeld door consumenten.

Naar compostvat 300 l

Een model van 600 liter

 • Inclusief deksel
 • Inhoud: 600 l
 • Prijsindicatie: ongeveer over € 49

Hij is duurder geprijsd maar zoek je het beste compostvat voor de grote tuin, dan moet je zeker eens naar dit model kijken. Hij heeft namelijk een inhoud van mijn liefst 600 liter, hier past enorm veel in. Er zijn twee deksels aanwezig, één om gft in het vat te doen en de ander om de compost om te woelen of te verwijderen.

Het vat is voorzien van speciale wanden, waardoor er een constant hoge temperatuur aanwezig is. Dit zorgt ervoor dat het afval sneller af wordt gebroken tot een goed te gebruiken compost. Ideaal als grondstofverbeteraar, om ziekten in de bodem aan te pakken en om de stikstofhuishouding te verbeteren.

Een compostvat van 600 liter is vooral aan te raden voor de volkstuin, de moestuin, het grotere huishouden of bij aanwezigheid van een grote tuin.

Bekijk compostvat 600 l

Een compostvat zelf maken

Natuurlijk is het beter om voor het beste compostvat te gaan, maar er een zelf maken is ook mogelijk. Meestal gebeurt dit in de vorm van een composthoop, die je in een hoekje van de tuin of het erf creëert. Hierbij is het in ieder geval belangrijk dat je dit op een natuurlijke grond doet.

Een composthoop moet uit verschillende vochtige en droge materialen bestaan. Deze materialen zijn zowel slap als stevig, grof als fijn. Denk hierbij aan tuinafval, gras, herfstbladeren, snoeihout en stro. Daarnaast keukenafval waaronder groenten en fruit.

Wat mag in het compostvat?

Alles dat ooit heeft geleefd mag in het compostvat of op te composthoop. Uitgezonderd vlees en vis, dit trekt ongedierte aan en gaat stinken. Gooi hier ook geen gekookte etensresten, aardappelschillen of schillen van citrusvruchten bij. Verder voorkom je zieke planten, onkruid en uitwerpselen van honden en katten in het compostvat.

Uiteraard horen in het vat of op te composthoop ook geen bedrukt papier, glas, plastic, metaal, stenen en blik thuis.

De volgende zaken mogen op de composthoop of in het composvat:

 • Resten van planten, snoeiafval, bladeren, grasmaaisel
 • Beste paarden, koeien, knaagdieren en kleinvee
 • Theezakjes en koffiedik
 • Groenten en fruit
 • Versnipperde eierschalen

dikke lagen bladeren of grasafval meng je met ander materiaal, zodat er lucht bijkomt. Verder is het belangrijk om hout en takken eerst fijn te maken.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste compostvat voor de (moes)tuin
Schuiven naar boven