Beste cv ketel (2022) – centrale verwarming

Bijgewerkt: 27 mei 2022

Wat is de beste cv-ketel van dit moment? De Consumentenbond heeft hier wel ideeën over. Het is echter goed opletten of een cv-ketel ook bij de huidige normen past. In de toekomst moet heel Nederland van het gas af, het is belangrijk om hier rekening mee te houden. Kijk maar eens wat de beste cv-ketel is. Let op: vanaf 2025 mogen deze niet meer verkocht worden, je kunt ze dan nog wel gebruiken zolang er gas aanwezig is.

De werking van centrale verwarming

Een cv ketel zorgt voor warm water. Dit water wordt gebruikt voor de centrale verwarming. In principe gaat het warme water door buizen en door de verwarmingen in de woning heen. Op deze manier wordt de woning of het pand verwarmd.

Een combiketel verzorgt niet alleen het warme water voor de centrale verwarming, ook is dit het tappunt voor warm water uit de kraan. De meeste woningen beschikken over een combiketel.

Aardgas of stookolie

De traditionele cv-ketel werkt op aardgas of stookolie. Met een brander wordt het water in een gesloten systeem verwarmd. Een circulatiepomp zorgt ervoor dat het warme water in het systeem terechtkomt. Het rookgas gaat via een rookafvoerkanaal of een schouw naar buiten.

Elektrische cv-ketel

Je hebt ook de elektrische cv-ketel. Hierbij gebruik je geen gas. Dit heeft een aantal interessante voordelen maar ook wat nadelen.

Grootste voordeel is dat de elektrische cv-ketel een prima vervanging is voor de warmtepomp. Nadeel is dat een elektrische cv-ketel op zich veel stroom verbruikt. Wanneer je zonnepanelen hebt dan is een cv-ketel wel interessant. Daarnaast moet de woning goed geïsoleerd zijn. Houd er ook rekening mee dat een elektrische ketel geen tapwater verwarmt, hier heb je een aparte zonneboiler voor nodig.

Naar populaire cv-ketels

Beste cv ketel 2022

Het is vanaf 2021 de bedoeling dat alle woningen langzaam van het gas afgaan. Er moet dan een alternatieve verwarmingsbron zijn. Dit maakt het lastig om voor een cv-ketel te kiezen, want voldoet deze in de toekomst nog wel?

Heb je direct een cv ketel nodig omdat de oude het begeven heeft? Lukt het niet om een warmtepomp en zonnepanelen of andere maatregelen te nemen? Dan kun je beter voor de beste cv-ketel gaan. Deze zijn eerder door de Consumentenbond getest.

1. Intergas HRE 36/30 A

Deze cv ketel is verkozen tot de beste cv ketel. Dit blijkt uit testen maar ook installateurs beamen dit. Daarnaast zijn woningeigenaren hier zeer tevreden over. De Intergas HRE 36/30 A komt zowel bij de Consumentenbond als Kieskeurig als beste uit de test. Hij verwarmt 15 l water per minuut en is hiermee een echte krachtpatser.

2. Intergas Extreme 36

Dit model behoort ook tot de beste cv-ketel. Hij heeft namelijk een zeer groot verwarmingsvermogen aan is energiezuinig. Doordat hij gebruik maakt van de nieuwste technologie is hij door de Consumentenbond zeer goed beoordeeld.

3. Remeha Tzerra Ace 28c

Voor de niet al te grote woning is dit een absolute aanrader. Hij is zo klein dat hij zelfs nog in een keukenkastje of ergens onder de trap past. Ideaal voor studentenwoningen, appartementen of kleine gezinswoningen.

Deze cv ketel heeft een scherpe prijs en werkt ook nog eens (nagenoeg) geruisloos. Het maakt dus niet uit wanneer deze ketel in de badkamer, keuken of in de gang hangt.

Bekijk Remaha cv-ketel

Cv-ketel of warmtepomp, wat is beter?

Je hebt hierboven kunnen zien wat de beste cv-ketel is. Moet je nu voor een cv ketel of warmtepomp kiezen? Een goede vraag, daarom vind je hieronder een vergelijking.

Temperatuur

Een cv-ketel verwarmt het water tussen de 60° en 80 °C. Een warmtepomp werkt met lagere temperaturen. Deze verwarmt het water tussen de 35° en 55 °C.

Geluid

Een cv-ketel maakt alleen geluid wanneer hij het water verwarrend. Dit geluid is over het algemeen niet hinderlijk. Een warmtepomp op de buitenlucht maakt geluid als hij draait. Dit geluid is een stuk krachtiger, waardoor buurtbewoners maar ook jezelf er last van kan hebben. Er zijn wel geluiddempende kasten verkrijgbaar.

Isolatie van de woning

Met een warmtebron is het een vereiste dat de woning goed geïsoleerd is. Heb je een cv-ketel dan is dit geen vereiste, hoewel isolatie natuurlijk altijd beter is.

Aanschafprijs

Een cv-ketel is voordeliger dan een warmtepomp. Een combiketel kost tussen de € 900 en € 1200. Voor een elektrische ketel betaal je ongeveer € 1400. Een warmtepomp is een stuk duurder, je betaalt tussen de € 5000 en € 25.000.

Verbruik

Een cv-ketel op gas is zo op het eerste oog voordeliger in gebruik. Dit komt omdat gas goedkoper is dan elektriciteit. In de toekomst gaat hier verandering in komen, gas wordt steeds duurder. Aan de andere kant is een warmtepomp efficiënter. Maar wanneer je geen zonnepanelen hebt verbruikt een warmtepomp meer energie.

Wat is beter: cv-ketel huren of kopen?

Dan nog de vraag of je beter een cv-ketel kunt huren of kopen. Voordeel van kopen is dat je direct eigenaar bent. Bovendien ben je op de eindstreep voordeliger uit. Huren is praktisch wanneer je de cv-ketel niet in één keer kan bekostigen. Aan de andere kant ben je met huren duurder uit.

Heb je tijdelijk een cv ketel nodig, dan is huren zeker een optie. Maar wanneer je jarenlang gebruik maakt van de cv-ketel dan kun je beter kopen. Ondanks dat Nederland van het gas af moet lijkt het er niet op dat dit op korte termijn gaat gebeuren.

Uiteindelijk zou in 2050 heel Nederland gasloos moeten zijn. Het is echter maar de vraag of dit ook realistisch is. Vlak over de grens, in Duitsland, zijn ze juist bezig alle woningen op het gas aan te sluiten. Hoe bizar is dat?

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste cv ketel (2022) – centrale verwarming
Schuiven naar boven