De 5 beste linkbuilding strategieën die bewezen werken

Bijgewerkt: 15 januari 2024

Linkbuilding is het krijgen van online aanbevelingen. Hoe vaker dit gebeurt, hoe meer mensen je als autoriteit zien. Dit geldt ook voor zoekmachines, die dit soort aanbevelingen als rankingfactor hebben. Websites die aan linkbuilding doen behalen tot 42% meer succes dan sites die backlinks laten liggen.

Je hebt hier twee vormen in: handmatige linkbuilding en het opbouwen van organische backlinks. Waar moet de concentratie liggen? In dit artikel vind je de vijf beste linkbuilding strategieën die in 2024 goed werken.

Wat is linkbuilding?

Stel dat je in een nieuw restaurant gaat eten en je bent enthousiast over de gerechten. Je vertelt dit tegen je buurman, die het weer tegen zijn neef vertelt. Die neef gaat ook naar het restaurant en doet een aanbeveling bij zijn collega. Die het vervolgens weer doorvertelt tegen een goede vriend. Dit zijn mond-tot mond-aanbevelingen waardoor het restaurant steeds meer autoriteit krijgt.

Linkbuilding is een proces waarbij andere websites aanbevelingen naar jouw site plaatsen. Dit doen ze in de vorm van links die ze op hun eigen pagina’s publiceren. Deze links, ook wel backlinks genoemd, bestaan uit tekst of afbeeldingen.

Wanneer zoekmachines deze backlinks zien, herkennen ze dit als aanbevelingen. Zijn de backlinks relevantie voor je site dan verhoogt dit de ranking van jouw website in de organische zoekresultaten.

5 effectieve linkbuilding strategieën om in 2024 hoger te scoren

Er zijn verschillende strategieën om backlinks van andere sites te krijgen. Sommige van deze strategieën stammen nog uit het begintijdperk van SEO. Ze kunnen schade aan je website toebrengen. Daarom is het belangrijk om onderscheid te maken tussen black hat- en white hat SEO.

Hoe krijg je regelmatig backlinks? Ontdek snel de 5 beste linkbuilding strategieën.


1. Kijk naar de backlinks die concurrenten hebben

Je wil hoger dan de concurrenten in Google staan. Dan is de beste strategie om je concurrenten te bespioneren. Breng in kaart welke backlinks je concurrenten hebben. Dit geeft je inzicht in linkbuilding mogelijkheden.

Gebruik een tool zoals Semrush of Ahrefs om het backlinkprofiel van je concurrenten te onderzoeken. Kijk vooral naar de toppagina’s die het meeste verkeer aantrekt, en met welke zoekwoorden zij dit doen. Vervolgens let je op de backlinks van je concurrenten. Welke pagina’s krijgen de meeste links, en wie geeft deze aanbevelingen?

Richt je vervolgens op de websites die veel naar jouw concurrenten linken. Neem contact met hen op en ga een samenwerking aan.

2. Deel inhoud en links op forums

Waarschijnlijk ben je een expert binnen jouw vakgebied. Kijk naar forums die over onderwerpen praten waar jij veel verstand van hebben. Meld je hier aan en geef antwoord op vragen. Plaats af en toe een linkje in een reactie.

Veel van deze linkjes worden door forums als no-follow neergezet. Dit betekent dat zoekmachines de opdracht krijgen om deze linkjes niet te volgen. Toch is dit een goede linkbuilding strategie, want je trekt direct verkeer naar je website.

Wanneer veel mensen kennismaken met je site, is de kans groot dat ze uiteindelijk naar jou gaan linken.

Het is belangrijk dat je niet alleen maar links op forums deelt. Je moet vooral iets aan het gesprek toevoegen en tips of advies geven. Anders is de kans groot dat je de forumregels overtreedt en verwijderd wordt.

3. Broken linkbuikding

Dit is een van de beste linkbuilding strategieën die veel marketeers vergeten. Broken linkbuilding is het vinden van verbroken links bij andere websites. Vervolgens neem je contact met de website op en stelt jouw bericht of backlinks als alternatief voor.

Broken linkbuilding kost veel tijd. Dat is de reden waarom de meeste marketeers deze strategie links laten liggen. Aan de andere kant zijn dit veel gemiste kansen.

Hoe vind je verbroken links op het internet? Dit doe je door webpagina’s te vinden die gebruik maken van bronnen, of de vermelding ‘nuttige links’ gebruiken. Laat aan de eigenaar weten dat hij een verbroken link op zijn pagina heeft staan, en geef een linkje naar een van jouw relevante webpagina’s. Geef aan dat de eigenaar door dat hij er vrij in is om zijn lezers naar jouw webpagina te verwijzen.

4. Maak gebruik van social media

Als het goed is weet je wat jouw doelgroep is. Aan de hand hiervan bepaal je op welke social media kanalen ze het meest actief zijn. Maak hier een account aan en zorg dat je interessante content deelt. Plaats af en toe een linkje naar een relevante blogpost die je gepubliceerd hebt.

Backlinks op social media worden door zoekmachines niet of nauwelijks gevolgd. Maar het helpt wel bij het opbouwen van autoriteit en vertrouwen bij het publiek. Bovendien zorgt het ervoor dat mensen in de toekomst naar jouw webpagina’s linken.

Via social media kom je ook makkelijk in contact met verslaggevers, bloggers en influencers. Kijk naar de mogelijkheden tot een samenwerking, zodat jouw website nog beter bij het publiek onder de aandacht komt.

5. Gastbloggen voor andere websites

Je hebt misschien gehoord dat veel marketeers aan gastbloggen doen. Dit is een goede manier om backlinks naar je site te krijgen. Aan de andere kant heeft Google hiervoor gewaarschuwd. Dit komt omdat gastbloggen een veelgebruikte methode is om zoekmachines te misleiden.

Toch is gastbloggen nog steeds een goede linkbuilding strategie. Hierbij draait het vooral om intentie en relevantie. Schrijf een gastblog die informatief is voor lezers, zonder reclame te maken voor jouw website of bedrijf. Plaats een enkele link in de gastblog, en link ook naar een autoritaire website.

Het is vaak moeilijk om websites over te halen, velen zitten niet op gastblogs te wachten. Daarom helpt het om een vriendelijke mail te sturen waarmee je aangeeft dat je met interesse een van hun artikelen hebt gelezen. Laat zien dat je bereid bent om uitgebreid over dit onderwerp te schrijven, en zo je kennis en ervaring te delen.

Bovenstaande strategieën werken perfect, zolang je het maar op een goede manier aanpakt. Bedenk dat er geen kant-en-klare oplossing voor linkbuilding is. Je moet altijd een strategie volgen die goed voor jouw website werkt.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

De 5 beste linkbuilding strategieën die bewezen werken
Schuiven naar boven