Accountant voor een BV – de 5 meest gestelde vragen

Bijgewerkt: 17 januari 2024

Een besloten vennootschap (BV) heeft veel administratieve verplichtingen. Zoals het opstellen van een jaarrekening en het publiceren hiervan. Maar ook het voeren van een goede financiële administratie. Veel BV’s geven deze lastige werkzaamheden uit handen. Een accountant voor een BV is gespecialiseerd in het samenstellen en controleren van financiële overzichten en jaarrekeningen.

5 vragen over de accountant voor een BV

Een accountant is altijd een vertrouwenspersoon die bedrijfscijfers controleert en jaarrekeningen samenstelt. Hij verzorgt ook de belastingaangiftes, accountantsverklaring en beoordelingsverklaring. De gehele boekhouding is op orde!

Dé accountant voor het MKB, de zwolse-adviesgroep.nl, beantwoordt vijf belangrijke vragen.

Wat is het verschil tussen een boekhouder en accountant?

Boekhouders hebben een uitvoerende functie. Ze houden zich bezig met de registratie van financiële transacties. Accountants hebben een controlerende rol. Je zou kunnen zeggen dat ze de werkzaamheden van boekhouders controleren. Ook wanneer een BV zelf de financiële administratie uitgevoerd, controleert de accountant dit.

Over het algemeen is een boekhouder goedkoper dan een accountant. Toch moet je er niet vanuit gaan dat een boekhouder dezelfde werkzaamheden uit kan voeren als een accountantskantoor. Voor een BV heeft het dus geen zin om alleen naar een boekhouder uit te kijken.

Heb je een accountant nodig bij een BV?

Geen enkel bedrijf is verplicht om met een boekhouder samen te werken. Voor BV’s zijn zowel een jaarrekening als een accountantsverklaring verplicht. Daarom is het goed om een professioneel accountantsbureau in te schakelen.

Een boekhouder is voor een BV dus niet verplicht, maar wel zo handig. Sommige organisaties hebben hun eigen interne boekhouder, waardoor het niet nodig is om met een extern boekhoudkantoor samen te werken. Een accountant is voor een besloten vennootschap een absolute must. Gelukkig zijn deze kosten zakelijk aftrekbaar.

Wat kost een boekhouder per maand voor een BV?

Eenmanszaken voeren hun financiële administratie vaak zelf uit. Dit bespaart op de kosten, iets dat vooral bij lage omzetten belangrijk is. BV’s hebben bijna altijd een hogere omzet. Ook zijn de werkzaamheden veel groter, waardoor er weinig tijd voor de boekhouding overblijft.

Een kleine BV is gemiddeld € 200 tot € 250 per maand kwijt voor de administratie. Voor een grote BV kunnen deze kosten oplopen. Met een abonnement ben je in veel gevallen voordeliger uit.

Het is belangrijk om te weten dat de kosten voor een accountant op een ander niveau ligt. De kosten zijn afhankelijk van de beoogde werkzaamheden. Maar ook of er behoefte is aan (extra) financieel advies.

Wat mag een accountant niet doen?

Een accountant stelt niet alleen een jaarrekening op en controleert de boekhouding, ook geeft deze advies over belangrijke fiscale zaken. Daarnaast beoordeelt deze de kredietwaardigheid en rentabiliteit van BV’s. Ook brengt een accountant de financiële risico’s in kaart.

Sommige handelingen mag een accountant niet uitvoeren. Denk hierbij aan het verstrekken van misleidende informatie. Ook het manipuleren van financiële gegevens is niet toegestaan, en zelfs strafbaar.

Dit laat zien dat het belangrijk is om met een betrouwbaar accountantsbureau samen te werken. Accountants hebben een maatschappelijke verantwoordelijkheid!

Goed om te weten: een accountant is aansprakelijk wanneer de organisatie waarvoor hij werkzaam is, door het schenden van zijn zorgplicht, schade heeft geleden. De accountant kan zelfs richting derden aansprakelijk zijn voor opgelopen schade.

Waar kijkt een financieel adviseur naar?

Behoefte aan financiële advies? De Zwolse Adviesgroep is niet alleen een accountantskantoor maar geeft ook financieel advies.

“Een financieel adviseur ondersteunt bij het maken van financiële beslissingen, of dit nu over een investering of het behalen van financiële doelen gaat.”

Een financieel adviseur kijkt naar de huidige situatie, maar ook de wensen, idealen en doelstellingen. Zakelijk financieel advies houdt een onderneming uit de rode cijfers. Het realiseert ook meer winst en maakt het bedrijf klaar voor de toekomst.

Een BV is niet verplicht om financieel advies aan te vragen. Toch is dit in veel gevallen verstandig, vooral wanneer de organisatie groei wil realiseren. Daarnaast is financieel advies praktisch wanneer de zaken niet zo lekker lopen. Bijvoorbeeld wanneer de omzet daalt, of wanneer bedrijfskosten te hard stijgen.

Financieel advies helpt ook bij een geplande overname. Juist bij een overname komt er financieel veel bij kijken.

Dit artikel is in samenwerking met Zwolse Adviesgroep tot stand gekomen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Accountant voor een BV – de 5 meest gestelde vragen
Schuiven naar boven