Wat is de beste bureaustoel voor thuis?

Bijgewerkt: 17 januari 2024

Een bureaustoel kopen, het lijkt zo eenvoudig. Je koopt een model dat je mooi vindt en plaatst hem in je werkkamer, thuiskantoor of woonkamer. Totdat je erachter komt dat die stoel helemaal niet zo lekker zit. Je krijgt al snel last van rugklachten, een stijve nek en pijnlijke schouders. Daarom is het belangrijk om in een goede bureaustoel voor thuis te investeren.

Een bureaustoel voor thuiswerken kopen: enkele tips

Steeds meer mensen werken thuis. Bijvoorbeeld als zelfstandige, maar ook omdat dit van de werkgever mag. Waar moet je opletten bij het aanschaffen van een bureaustoel? Deze moet aan al jouw wensen voldoen, maar ook comfortabel zitten. Je brengt er namelijk heel wat uren op door.

We hebben een aantal tips om een goede bureaustoel voor thuiswerken te kopen. Lees deze tips door en neem ze mee bij het maken van een keuze.


Een stoel die in hoogte verstelbaar is

Een van de belangrijkste aandachtspunten is een goede bureaustoel voor thuis die in hoogte verstelbaar is. Een juiste werkhoogte is ontzettend belangrijk. Het kan namelijk dat je het ene moment achter een bureau werkt, het andere moment achter een werkoppervlak dat hoger of lager is.

Wanneer de bureaustoel in hoogte verstelbaar is, kunnen ook anderen hier gebruik van maken. Let erop dat de stoel met behulp van een gasveer werkt. Dit maakt het makkelijk om de stoel op de juiste hoogte in te stellen.

Het soort wieltjes

Ook de wielen onder de stoel zijn belangrijk. Veel bureaustoelen zijn voorzien van harde wieltjes. Dit is prima voor een zachte ondergrond, zoals vloerbedekking of een tapijt. Komt de stoel op een harde ondergrond zoals een tegelvloer, laminaat of grindvloer te slaan? Dan heb je een stoel met zachte wieltjes nodig. Hierdoor beschadigt de vloer niet en maakt de stoel minder geluid.

Je hebt bureaustoelen met kwalitatieve en met hele goedkope wieltjes. Natuurlijk is het beter om voor een goede kwaliteit kiezen.

Extra tip: tijdens het gebruik kan vuil zoals haren en stof tussen de wieltjes gaan zitten. Controleer eenmaal per maand de wieltjes en haal alle viezigheid weg. Dit zorgt voor een soepele werking.

Een ergonomisch zitvlak

Ergonomische stoelen hebben een afgeronde voorkant. Dit voorkomt dat er teveel druk op de knieholtes komt te staan. Dankzij die afgeronde voorkant blijft de bloedtoevoer optimaal. Dat is vooral belangrijk wanneer je dagelijks meerdere uren per dag op de stoel zit.

Let ook op de breedte. Wanneer je van jezelf brede heupen hebt, is het belangrijk dat je goed in de stoel past. Sommige modellen hebben een extra brede zitting. Ben je smal? Dan is een brede stoel niet zo prettig om op te zitten.

Kijk ook naar de vulling van de zitting. Een harde vulling kan pijn aan je rug en heupen veroorzaken. Een hele zachte vulling zakt soms te ver door, waardoor je niet de juiste ondersteuning krijgt.

De rugleuning

Je hebt goede ondersteuning in de onderrug nodig. Daarom is een ergonomische bureaustoel een goed idee. De rugleuning moet aanpasbaar zijn, niet alleen naar boven en beneden maar ook naar voren en achteren.

Ben je op zoek naar een goede bureaustoel voor thuis, kijk dan zeker naar een model met aanpasbare rugleuning. Dit is niet alleen prettig voor jezelf maar ook voor andere gezinsleden die de stoel gebruiken.

Net als bij de zitting moet ook de rugleuning breed genoeg zijn. Ook de hoogte is van belang: je moet steun tot aan het midden van de rug krijgen. Dit betekent dat de hoogte van de leuning tot aan de schouders komt. Koop nooit een bureaustoel met een lage rugleuning.

Een hoofdsteun: wel of niet doen?

Bij een bureaustoel voor thuis gebruik je hem soms om te ontspannen of een boek te lezen. In dit geval is een stoel met hoge rugleuning een must. Een hoofdsteun biedt extra comfort. Vooral handig wanneer je lange tijd in de stoel wil ontspannen.

Bij een hoofdsteun kijk je ook naar de rugleuning: is deze naar achteren kantelbaar? Alleen zo vind je de meest comfortabele houding.

Stoffen of (kunst)lederen bekleding

Als laatste is het materiaal van belang, vooral met betrekking tot de bekleding. Stoffen bekleding voelt comfortabel aan, zowel in de wintermaanden als de zomermaanden. Bij koude isoleert stoffen bekleding een beetje. In de zomermaanden, wanneer je zweet, plakt stoffen bekleding niet aan je lichaam.

(Kunst)lederen bekleding is vooral makkelijk in onderhoud. Het is snel schoon te maken. Ook trekt het minder stof en haren aan. Daarnaast heeft deze bekleding een luxe uitstraling.

Voor welke bekleding je ook kiest, zorg dat het niet alleen bij je wensen maar ook bij het interieur aansluit.

Tip: bureaustoelen bestaan uit verschillende materialen. Kies voor kwaliteitsmaterialen met een lange levensduur. De stoel moet langdurige belasting aankunnen en vooral makkelijk in onderhoud zijn.

Dit artikel is in samenwerking met BureaustoelExpert tot stand gekomen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Wat is de beste bureaustoel voor thuis?
Schuiven naar boven