De beste vloerverwarming van 2024

Bijgewerkt: 17 januari 2024

Met vloerverwarming heb je altijd een gelijkmatige temperatuur in de woonruimte. Dit komt omdat de warmte over een groot oppervlak wordt verdeeld. Het voelt comfortabel aan en je bespaart op de stookkosten. Elektrisch, op gas of via een warmtepomp: in dit artikel vind je de beste vloerverwarming van 2024.

De elektrische vloerverwarming

Bij vloerverwarming moet je altijd rekening houden met de opbouwhoogte. Het systeem komt namelijk onder je vloer te liggen. Dit betekent dat de vloer een beetje hoger wordt, iets waar je bij deuren en drempels rekening mee moet houden. Bij elektrische vloerverwarming heb je een lage opbouwhoogte nodig. Dit is ideaal in situaties waarbij de vloer niet veel hoger kan.

Elektrische vloerverwarming is makkelijk te leggen. Ben je een handige klusser dan bespaar je op de arbeidskosten.

Andere voordelen zijn de duurzaamheid (je gebruikt geen gas) en de korte opwarmtijd. Binnen no-time is je woning comfortabel warm. Helaas is elektrische vloerverwarming minder geschikt voor grote ruimtes. Ook heeft het een hoog energiegebruik, vooral wanneer je zelf geen elektriciteit opwekt.


Vloerverwarming op gas (cv-ketel)

De thermostaat een graadje lager omdat je via je voeten wordt opgewarmd. Met vloerverwarming voelt het snel aangenaam warm in de kamer. Veel vloerverwarmingssystemen zijn aangesloten op gas. Omdat dit type verwarming efficiënt is, bespaar je tot wel 20% op het gasverbruik (ten opzichte van normale radiatoren).

Een vloerverwarming op gas werkt met behulp van waterleidingen die onder de vloer lopen. Het water in deze leidingen wordt met behulp van de cv verwarmd.

Gasgestookte vloerverwarming is energiezuinig en ruimtebesparend. Bovendien is er geen luchtcirculatie aanwezig, waardoor de verwarming effectief is. De investeringskosten kunnen hoog zijn en de installatie is lastig. Ook komt de topvloer hoger te liggen.

Zelf een gasgestookte vloerverwarming aanleggen? Ervaren klussers doen dit zelf, en anders is met wat hulp ontzettend veel mogelijk. Je bespaart in ieder geval flink op de kosten door alle materialen zelf te bestellen. Dit betreft niet alleen de hoofdverwarming maar ook montagematerialen, buizen, een verdeler, isolatiemateriaal en alles wat je nodig hebt.

Stoken met de warmtepomp

Steeds meer huishoudens en bedrijven stappen over op de warmtepomp. Dit is een duurzame vervanging van de gasgestookte cv-ketel. De warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater. Het maakt warmte op basis van verdampen en condenseren. Dit kan zelfs bij zeer lage temperaturen.

De pomp werkt op elektriciteit. Ten opzichten van een cv-ketel is hij veel energiezuiniger. Een standaard huishouden kan hiermee tot wel € 600 per jaar besparen. Dit komt omdat de warmtepomp de woning op lagere temperaturen verwarmt. Daar komt nog bij dat vloerverwarming veel efficiënter is.

Natuurlijk heeft ook dit systeem wat nadelen. De warmtepomp vraagt om een investering, hier moet je voldoende budget voor hebben. In slecht geïsoleerde woningen is een warmtepomp niet effectief genoeg. Ook heb je soms een vergunning nodig voor het plaatsen van deze pomp. Daarnaast duurt het wat langer om je woning op te warmen. Maar eenmaal opgewarmd voelt de woonruimte lekker comfortabel aan.

Wat is de beste vloerverwarming van 2024?

Zoals je ziet heeft elk systeem zijn voor- en nadelen. Dit maakt het lastig om te bepalen wat de beste vloerverwarming is. De keuze hangt voornamelijk van de isolatie van de woning af, maar ook de grootte van de woonruimtes, de mogelijkheid om de vloer te verhogen, de wens voor duurzaamheid en natuurlijk het budget.

Je kunt in ieder geval veel geld besparen door het systeem zelf aan te leggen. Hierdoor betaal je geen voorrij- en montagekosten. De totale kosten zijn afhankelijk van het aantal vierkante meters dat je van vloerverwarming gaat voorzien. Maar ook of de verwarming bedoeld is als hoofdverwarming of als bijverwarming.

Is vloerverwarming duurder dan gewone verwarming?

Veel mensen kijken alleen naar de aanschafkosten. Maar je moet ook naar de energiekosten kijken, dit is namelijk de grootste kostenpost. Wanneer je met de aanschaf van vloerverwarming € 2000 duurder uit bent, maar je bespaart jaarlijks € 500, is de terugverdientijd slechts vier jaar. Hierna bespaar je elk jaar een hoop op je energieverbruik.

Het klopt dat vloerverwarming duurder is in aanschaf. Aan de andere kant is het zeker goedkoper in gebruik. Neem dit mee in je overweging en kijk ook naar de verschillende systemen. Houd hierbij rekening met toekomstige ontwikkelingen, zoals het behalen van klimaatdoelen.

Dit artikel is in samenwerking met cvkoopjes.nl tot stand gekomen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

De beste vloerverwarming van 2024
Schuiven naar boven