De beste kunstschilder ter wereld (en van Nederland)

Bijgewerkt: 20 augustus 2023

Een kunstschilder zoeken? De beste kunstschilders van Nederland of ter wereld zijn mogelijk niet meer in leven. Maar ze inspireren wel tot nieuwe kunstwerken. Laat je verrassen door de beroemdste schilderijen en de beste kunstschilder ter wereld.

Sandro Botticelli

Niet iedereen heeft van de naam Sandro Botticelli gehoord, maar hij behoort tot de meest bekende kunstschilders ooit. Hij schilderde het kunstwerk ‘De geboorte van Venus’ in 1483. Dit schilderij is te bezichtigen in de Uffizi-galeriin Florence (Italië).

Deze kunstschilder werd onder de naam Alessandro Filipepi rond 1445 in het Italiaanse Florence geboren. Hij was kort in de leer bij een goudsmid, waarschijnlijk samen met de beroemde schilder Leonardo dan Vinci.

In 1470 opende hij zijn eigen schildersstudio, 10 jaar later verbleef hij gedurende twee jaar in Roma. Na het overlijden van zijn vader keerde hij terug naar Florence. Gedurende zijn leven produceerde hij schilderijen uit de kunstsluiting internationale gotiek, maar ook werken vanuit de fantasiewereld. Hij overleed in 1510 in zijn geboorteplaats.

Bekijk Sandro Botticelli op canvas (vanaf € 15)

Leonardo da Vinci

De tweede beste kunstschilder ter wereld is ongetwijfeld de Italiaanse Leonardo da Vinci. Het schilderij ‘Het laatste avondmaal’ (1495-1498) is het meest beroemde werk van dan Vinci. Dit schilderij beschrijft het verhaal van het laatste avondmaal van Jezus met zijn 12 apostelen. Verraad, angst en twijfel zijn duidelijk in het schilderij zichtbaar.

Leonardo da Vinci werd in 1452 geboren en stierf in het jaar 1519. Naast schilder was hij ook beeldhouwer, schrijver, filosoof, uitvinder en architect. Daarnaast hield hij zich bezig met natuurkunde, scheikunde en anatomie.

Andere bekende werken van da Vinci zijn ‘de Mona Lisa’ en ‘Maagd op de rotsen’. Het vroegste zelfstandige werk van dan Vinci is ‘Annunciatie’ rond het jaar 1475-1480.

Hang dit kunstwerk in je woonkamer, op kantoor of je slaapkamer. Verkrijgbaar als groot schilderij of mooie wanddecoratie (vanaf € 15).

Bekijk Het laatste avondmaal

Michelangelo Buonarroti

De beste kunstschilders ter wereld komen bijna allemaal uit Italië. Michelangelo Buonarroti werd in 1475 in de Italiaanse gemeente Caprese geboren. Zijn vader was burgemeester, zijn moeder stierf toen Michel Angelo zes jaar oud was. Hierop verhuisde het gezin naar Florence. Als jongetje bracht hij veel tijd door met tekenen en op zestienjarige leeftijd ging hij in de leer bij een Italiaanse schilder.

Na het jaar 1500 maakte hij in opdracht het bekende beeldhouwwerk ‘De David’. Ook ‘Het beeld van Mozes’ uit 1516 is van zijn hand. Het bekendste schilderwerk van Michel Angelo is ‘De schepping van Adam’ (1511). Dit kunstwerk is niet op doek maar op een plafond geschilderd, namelijk op het gewelf van de sixtijnse kapel.

Rembrandt van Rijn

De beste kunstschilder van Nederland is ongetwijfeld Rembrandt van Rijn. Daarnaast behoort hij ook tot de meest beroemde kunstschilders ter wereld. Hij werd in 1606 in Leiden geboren en stierf in 1669 in Amsterdam. Hij was niet alleen een kunstschilder maar ook een tekenaar en etser.

Tijdens zijn leven wist hij meer dan 300 schilderijen en 2000 tekeningen te produceren. Het beroemdste werk van Rembrandt is De Nachtwacht (1639-1642). Zijn oudste werken dateren uit 1624 waaronder ‘De brillenverkoper’ en ‘De operatie’. Zijn laatste werken bestaat uit een zelfportret en ‘Het loflied van Simeon’ (1669).

Koop een replica Rembrandt van Rijn op canvas (vanaf € 14,95)

Johannes Vermeer

Ook Johannes Vermeer behoort tot de beste kunstschilders van Nederland, en natuurlijk ter wereld. Hij werd in Delft in 1632 geboren en stierf in 1675 in zijn geboorteplaats. De schilderijen van Vermeer kenmerken zich door het subtiel kleurgebruik en een bijzondere compositie. Vooral ultramarijn en loodtingeel waren zijn favoriete kleuren.

‘Meisje met de parel’ uit 1665-1667 is zijn meest beroemde werk. Overigens is de oorspronkelijke naam ‘Meisje met tulband’. De parel op het schilderij blijkt geen echte parel te zijn maar toch koos het Mauritshuis in Den Haag voor deze naamsverandering.

Andere werken van Johannes Vermeer zijn ‘Dame en dienstbode’, ‘Schrijvende vrouw met dienstbode’ en, tevens een van de laatste werken, ‘Zittende vrouw aan het virginaal’.

Vincent van Gogh

Het op zeven na beroemdste schilderij ter wereld is ‘De sterrennacht’ van Vincent van Gogh. Ook dit was een Nederlandse kunstschilder die wereldwijd bekend is. Hij werd geboren in 1853 (Zundert) en stierf in 1890 (Frankrijk).

In het van Goghmuseum in Amsterdam worden veel werken van deze kunstschilder getoond. Van Gogh behoort zelfs tot de grootste schilders uit de 19e eeuw. Als kind was Vincent romantisch aangelegd, op zestienjarige leeftijd werkte hij als bediende bij de internationale kunsthandel Goupil & Cie. Gedurende zijn leven produceerde hij veel zelfportretten, de Zonnebloemen en natuurlijk de Sterrennacht.

Een luguber detail: Vincent van Gogh sneed zijn eigen linkeroor af. Dit deed hij toen de spanningen met een samenwerkende kunstenaar hoog opliepen. In die periode ging het slecht met Van Gogh, leefde hij in grote armoede en was hij zowel lichamelijk als geestelijk ziek.

Dit waren de beste kunstschilders ter wereld, waarvan er drie uit Nederland komen. Helemaal niet slecht!

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

De beste kunstschilder ter wereld (en van Nederland)
Schuiven naar boven