De tuin laten verwilderen, zo pak je dat aan

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Tuinieren is niet alleen leuk maar zorgt er ook voor dat de tuin er mooi bij ligt. Het is een populair tijdverdrijf in het voorjaar en de zomer. Ook in de herfst en de winter kan je tuin wel wat aandacht gebruiken.

Worstel je met de inrichting of weet je niet welke planten je moet kiezen? De tuin laten verwilderen heeft veel voordelen. Creëer zelf een wilde tuin of een balkon. Iedereen kan ermee starten en je hebt er niet veel voor nodig.

Hortitops – Korenbloem Bloemzaad

Creëer je eigen bloemenweide

De locatie van de tuin

Of je de tuin kan laten verwilderen is afhankelijk van meerdere factoren. Ten eerste moet je aan de locatie denken. Woon je in een warm gebied, dan kun je prachtige planten en bloemen met een lang groeiseizoen kweken. In de wat koudere gebieden zoals Nederland en België zit je met beplanting tussen het lange en korte groeiseizoen in.

Denk hierbij aan eenjarige of meerjarige bloemen, kruiden, grassen, heesters, coniferen en verschillende struiken en bomen. Tropische planten zoals de palm of de bananenboom kan wel, maar is een kostbare investering. Je moet tijdens de winterperiode voorzorgsmaatregelen nemen. Bovendien passen deze bomen niet zo goed bij de verwilderde tuin.

Tuin laten verwilderen doe je niet met onkruid

Eigenlijk bestaat onkruid niet, het zijn ongewenste planten. Bijvoorbeeld de paardenbloem, klaver of weegbree. Maar ook de brandnetel wordt als ongewenst en dus als onkruid gezien. Je tuin laten verwilderen betekent niet dat je overal onkruid laat groeien. Zelfs met een verwilderde tuin zul je ongewenste planten regelmatig weg moeten halen. Hiermee geef je de gewenste planten meer kans om te groeien en te overleven.

Dus: zorg dat je weet wat wel en geen onkruid is (of ongewenst). Haal die ongewenste planten regelmatig weg, vooral in het voorjaar en in de zomer.

Waarom je voor verwildering moet kiezen

Er is een reden, of eigenlijk zijn het er twee, waarom je voor een verwilderde tuin moet kiezen. Ten eerste omdat dit tegen de opwarming van het klimaat werkt. Planten vangen CO2 en zetten dit om in groeihormonen. Feitelijk kunnen planten niet zonder CO2. Bovendien helpen ze de uitstoot van CO2 te verminderen.

Een verwilderde tuin heeft ook een natuurlijke uitstraling. Het brengt rust met zich mee. Bovendien zijn dit type tuinen goed voor verschillende dieren zoals insecten, vogels, egels en andere gasten.

Een bloemenmengsel inzaaien

De start van een verwilderde tuin begint met het inzaaien van een bloemenmengsel. Let op met de aanwezigheid van onkruiden en wilde grassen. Deze zijn vaak zo sterk dat ze de bloemenmengsel teniet doen. Je zult dus regelmatig ongewenste planten weg moeten halen.

Er zijn ontzettend veel bloemzaden verkrijgbaar, van stokroos tot zonnebloem en van vergeet me nietjes tot eetbare bloemen. Kies voor een mengsel van verschillende bloemen, dit ziet het mooist uit. Wedden dat je met plezier door je tuin rondloopt?

Naar bloemzaden

Lage en hoge beplanting

Wanneer je naar de natuur kijkt zie je dat er zowel lage als hoge planten bestaan. Ze zijn in evenwicht met elkaar en helpen elkaar, waardoor ze allemaal goed groeien. Boots de natuur na en kies niet alleen voor bodembedekkers en bloemen, maar ook voor wat hogere planten, struiken en misschien een boompje.

Containertuineren: voor kleine tuinen, patio’s en balkons

Wanneer je niet zoveel plek hebt of een verwilderde tuin kost je teveel tijd, dan zou je aan containertuinieren kunnen denken. Hierbij maak je gebruik van potten, kuipen, bloembakken of tonnen. Dit maakt het mogelijk om overal een stukje verwilderde tuin te creëren.

Containertuinieren is zeer geschikt voor het balkon of de kleine binnentuin. Je zou het zelfs onder de overkapping of in de serre toe kunnen passen. Daarnaast is het een geschikte methode voor op het terras. Stukjes verwilderde tuin om het terras heen zorgt voor een hele natuurlijke en mooie uitstraling. En je helpt er de natuur mee, en dat is echt waar. Bovendien is containertuinieren ook leuk voor kinderen en senioren.

Groenten kweken

Kweek je eigen groenten, niet alleen een leuk tijdverdrijf maar ook nog eens kostenbesparend. Je hoeft immers geen dure groenten uit de supermarkt te kopen. Bij groenten kweken kun je denken aan komkommers, tomaten, wortels, sla of kolen. Maar ook verschillende kruiden en zelfs fruit.

Naar groentezaden

Groenten en fruit kweken doe je in een afgezet stukje tuin, zodat je er goed toezicht op kunt houden. Probeer zo biologisch mogelijk te tuinieren. Je kunt ook groenten of fruit in een kweekbak of in een container (bijvoorbeeld een grote plantenbak) kweken.

Voor grote tuinen: creëer een bloemenweide

Je eigen verwilderde tuin die heerlijk geurt, rust brengt en goed is voor het milieu. Met een grote tuin of een stuk vergeten weiland maak je een prachtige bloemenweide. Hierbij maak je gebruik van verschillende graszaden en bloemenzaden.

Het duurt gemiddeld drie jaar voordat de bloemenweide op zijn mooist is. Komen er voldoende insecten in de tuin, dan doet de natuur zijn werk en hoef je geen nieuwe bloemen of grassen te zaaien. Je verwilderde tuin is zelfonderhoudend. Dat moet ook een beetje het idee zijn achter de tuin laten verwilderen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

De tuin laten verwilderen, zo pak je dat aan
Schuiven naar boven