Ideeën om je huis gratis te verwarmen

Bijgewerkt: 25 september 2022

Met de verhoging van de energieprijzen maken veel mensen zich zorgen over de energierekening. De verhoging kan oplopen tot meer dan 50%. Huishoudens zijn op zoek naar manieren om te bezuinigen. Het uitschakelen van de centrale verwarming is hier een van.

Is het mogelijk om je huis te verwarmen zonder de verwarming hoger te zetten? Ja, er zijn een aantal manieren om je huis gratis warm en comfortabel te krijgen. Soms met een kleine investering, maar het werkt wel kostenbesparend.

De juiste temperatuur binnenshuis

Misschien ben je gewend om de thermostaat in de winter op 23 °C of misschien wel hoger te zetten. Hierdoor voelt het warm en comfortabel aan. Maar het is niet de meest kostenbesparende temperatuur. Het ideale zou zijn wanneer de temperatuur op 21 °C ligt. Alles tussen de 18 °C en 21 °C is goed. In de nacht kan de thermostaat lager, zo tussen de 15 °C en 16 °C.

Profiteer van de verwarming van de buren

Ligt je woning tegen een andere woning aan? Dan kun je goed profiteren van het feit dat het buren de verwarming aanzetten. Plaats meubels tegen de binnenmuur aan, dus tegen de muur die je met de buren deelt. Wanneer je meubels tegen buitenmuren aanzet dan niet voelt het veel kouder.

Wanneer je in een appartement woont en je hebt onderburen, dan heb je hier het grootste profijt van. De onderburen stoken en warmte stijgt op. Via hun plafond en jouw vloer bereikt de warmte je appartement. Je merkt dat je de verwarming veel minder hoog hoeft te zetten, en in sommige gevallen kan hij zelfs uitblijven.

In goede isolatie investeren

Door de woning goed te isoleren bespaar je veel op de energiekosten. Het is een kostbare methode, maar dit verdient zich binnen enkele jaren terug.

Een terracotta bloempotkachel

Steeds meer mensen kiezen voor een terracotta bloempotkachel. Die koop je kant-en-klaar of je maakt hem zelf. Het idee hierachter is dat je wat theelichtjes op een plateau geplaatst en een bloempot hierop ondersteboven neerzet, met wel een smalle opening aan de onderzijde. Zuurstof wordt naar binnen gezogen waardoor de theelichtjes sterk branden. Ze verspreiden een warmte die via het terracotta materiaal langzaam aan de ruimte wordt afgegeven.

Bekijk terracotta bloempotkachel

Je kan zoiets ook zelf maken, maar het ziet dan wat minder sfeervol uit. Of het ook echt werkt? Ja, je geniet van stralingswarmte maar om de hele ruimte te verwarmen heb je misschien wel drie of vier van die dingen nodig. Het is een kleine investering maar de thermostaat kan uit blijven staan.

Een brede vensterbank of plank boven de radiator

Velen hebben een smalle vensterbank boven de radiator, maar die zou eigenlijk breder moeten zijn. Wanneer de radiator zich niet onder een venster bevindt dan moet je een plank boven de radiator plaatsen. Waarom is dit? Omdat de vensterbank of de plank als een schild werkt. De warmte van de radiator stijgt niet rechtstreeks omhoog maar wordt naar buiten verplaatst. Dit zorgt voor een betere verdeling van de warmte.

Denk eens aan een smalle haltafel, die schuif je over de radiator heen. Bovendien creëer je zo wat extra ruimte voor een fotolijstje, plantje of andere zaken. Tip: onderstaande haltafel is geschikt voor radiators van maximaal 58 cm breed. Maar zelfs wanneer hij niet past is het leuk om er even naar te kijken, dan weet je wat het idee is.

Yamazaki Tower gangtafel

Maak gebruik van warmwaterkruiken of verwarmingskussens

Om je lichaamstemperatuur op peil te houden trek je meerdere laagjes kleding aan. Drie of vier dunne lagen zijn beter dan twee dikke lagen. Heb je het koud, zet dan een muts op. De meeste warmte gaat immers via het hoofd verloren.

Om het lekker comfortabel te hebben gebruik je een warmwaterkruik of verwarminskussen. Dit is ideaal wanneer je voor de tv zit, thuiswerkt of zittend werk hebt. Wanneer je lichaam het warmer heeft dan ben je niet zo snel geneigd om de verwarming aan te zetten. Dit kan al snel meer dan € 500 per jaar schelen.

Noppenfolie om de ramen te isoleren

Bij extreme kou is het aan te raden om de ramen extra te isoleren. Dit is vooral belangrijk wanneer de ramen uit enkel glas of dubbelglas bestaan. Deze ramen isoleren slechter dan tripple glas of hoogrendementglas.

Gebruik noppenfolie, dit is het meest effectief. Hiermee kun je het warmteverlies tot wel 64% verminderen. Breng noppenfolie niet alleen op de ramen maar ook op de kozijnen aan. Warmte gaat namelijk niet alleen via de ramen verloren maar ook via slechte kozijnen.

Het gebruik van noppenfolie ziet misschien niet zo mooi uit, maar het is wel zeer effectief. Bovendien is dit een goed idee om je huis gratis te verwarmen. Een rol noppenfolie van 10 meter kost ongeveer € 12. Heb je veel folie nodig, ga dan voor een rol van 100 meter (ongeveer € 45). Grote rollen noppenfolie zijn voordeliger.

Bekijk noppenfolie

Hang gordijnen op

In combinatie met noppenfolie kun je ook nog eens gordijnen ophangen. Ze helpen bij het vasthouden van warmte en houden de kou buiten. Zelfs zonder noppenfolie zijn gordijnen zeer effectief. Kies dan wel voor de wat dikkere en isolerende gordijnen.

Een tapijt tegen koude voeten

Vind je dat de vloer koud aanvoelt? Plaats een tapijt of vloerkleed om je voeten te helpen warm te blijven. Als alternatief kun je van die wollen wintersokken dragen, maar niet iedereen vindt dit prettig.

Blokkeer de schoorsteen

Een open haard is gezellig en het bespaart op de energiekosten. Maar het kan ook voor ongewenste tocht zorgen. Wanneer je de openhaard niet gebruikt is het aan te raden om de schoorsteen af te sluiten.

Wees wel voorzichtig want voor de ventilatie mag je de bovenkant van de schoorsteen nooit geheel afsluiten. Bij gebruik van de open haard is het ook belangrijk dat de warmte via de schoorsteen een beetje weg kan, anders krijg je oververhitting.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Ideeën om je huis gratis te verwarmen
Schuiven naar boven