Dit is mooier: Aruba of Curaçao

Je twijfelt tussen een vakantie naar Aruba of Curaçao. Misschien neem je Bonaire ook wel mee in je overwegingen. Wat is mooier, Aruba of Curaçao? Dit zijn twee eilanden die tot de Antillen behoren. Het ene eiland heeft prachtige hagelwitte stranden, op het andere eiland kom je mooie bezienswaardigheden tegen.

Koninkrijk der Nederlanden

Deze twee eilanden vallen binnen het Koninkrijk der Nederlanden. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat je er met de fiets of de auto komt. De eilanden liggen in de Caribische zee, op het Zuid-Amerikaanse continent.

Ze behoren tot de ABC-eilanden van de Kleine Antillen. De drie eilanden Aruba, Bonaire en Curaçao liggen voor de Venezuelaanse kust. Per vliegtuig reis je ongeveer 10 uur. Per auto er naartoe reizen gaat niet, er zit namelijk een oceaan tussen Europa en Amerika.

Tip: reisgidsen Aruba, Curaçao en Bonaire

Wat is mooier, Aruba of Curaçao?

Voor een leek zien deze twee eilanden er hetzelfde uit. Dit heeft natuurlijk ook met de ligging te maken, de afstand tussen beide eilanden bedraagt ongeveer 80 km.

Om te bepalen wat mooier is kijk je naar de grootte van het eiland, het aantal inwoners, cultuur, bezienswaardigheden en natuur.

Oppervlakte aan inwoners

Curaçao is een stuk groter dan Aruba. Curaçao heeft een oppervlakte van 440 m² en telt meer dan 160.000 inwoners. Aruba heeft een oppervlakte van 180 m² en heeft meer dan 120.000 inwoners. Op Aruba wonen ze dichter op elkaar, namelijk 663 inwoners per vierkante kilometer. Op Curaçao bedraagt dit 360 inwoners per vierkante kilometer.

Dit betekent dat Curaçao niet alleen groter is maar ook meer vrije natuur heeft. Kijk je naar religie dan ziet dit er als volgt uit:

 • Curaçao: 73% katholiek
 • Aruba: 82% katholiek

Cultuur en betaalmiddel

Je kunt niet met je euro’s op Aruba of Curaçao aankomen. Op Aruba betaal je met de Arubaanse Florin. Een euro staat gelijk aan ongeveer 2,04 Arubaanse Florin. Curaçao is het land van de Antilliaanse gulden. Ook hier staat een euro gelijk aan 2,04 Antilliaanse guldens.

Op Aruba kom je invloeden uit Afrika, Europa en Arawak tegen. Dit zie je terug in het voedsel, de feestdagen en de architectuur. 18 maart is een nationale feestdag, namelijk de Dag van de Vlag.

Curaçao kenmerkt zich door de katholieke invloed. Er zijn een aantal kerken te vinden maar ook andere gebedshuizen, want een klein percentage is moslim, jood of protestant. Nationale feestdagen zijn 2 juli en 10 oktober (dag van Land Curaçao). Op beide eilanden wordt op 27 april koningsdag gevierd.

Op beide eilanden gaat alles op een gematigd tempo. Haastige spoed is zelden goed. Op Curaçao wordt grotendeels Nederlands gesproken. Daarnaast Engels en Papiaments. Dit kom je ook in Aruba tegen, waar de officiële landstalen Nederlands en Papiaments zijn.

Belangrijke bezienswaardigheden

Wat is mooier, Curaçao of Aruba? Nu kom je bij de bezienswaardigheden uit, en dit is ontzettend belangrijk. Aan de hand hiervan ontdek je snel welke van deze twee eilanden het meeste te bieden heeft.

De natuur op Curaçao bestaat uit lage bomen, laag struikgewas en veel cactussen. Hier huizen verschillende vleermuizen, tropische vogels waaronder de geelvleugelamazone en de flamingo maar ook verschillende hagedissen. Er zijn verschillende stranden aanwezig, de meest bekende liggen aan het zuidelijk gedeelte. De stranden kenmerken zich door wit zand en een blauwe zee.

Aruba ziet er rotsachtig uit en bestaat ook uit veel cactussen. Rond het eiland tref je koraalriffen aan. Interessante diersoorten op Aruba zijn de flamingo, Arubaanse parkiet, schildpadden maar ook veel ezels en geiten.

Aruba herbergt de volgende bezienswaardigheden:

 • San Nicolas, stadje met versierde muren
 • Arikok National Park
 • Boca Catalina, een van de mooiste stranden
 • De vlindertuin (The Buttferfly Farm)
 • Het aloë vera museum

Curaçao is wat groter en heeft hierdoor ook weer bezienswaardigheden. Dit zijn de belangrijkste:

 • De pontjesbrug
 • Pietermaai, een kleurrijke buurt
 • De Handelskade
 • Natuurpark Shete Boka
 • Klein Curacao met een hagelwit strand
 • Christoffel Park met de hoogste berg van Curaçao
 • Curacao Sea Aquarium
 • Floating Market

Conclusie welke van deze twee mooier is

Ga je voor de hagelwitte en zachte stranden dan moet je op Aruba zijn. Dit kleinere eiland heeft toch de allermooiste stranden. Ben je op zoek naar rust en een mooie natuur, bezoek dan zeker Curaçao. Misschien ga je voor absolute rust. Dan moet je niet op Aruba of Curaçao maar op Bonaire zijn.

De eilanden zijn veilig te bezoeken. Zowel vakantiegangers als zakenmensen kunnen veilig over Aruba of Curaçao reizen. Aruba wordt als een van de veiligste eilanden ter wereld gezien. Diefstal komt op Curaçao iets meer voor, maar dit heeft misschien ook met het grotere inwonersaantal te maken. Houd op beide eilanden je portemonnee, smartphone en sieraden goed in de gaten. Maak gebruik van een antiskim pasjeshouder, zo kunnen criminelen geen geld voor je rekening halen.

Bekijk antiskim pasjeshoudes

Met betrekking tot kosten ben je op beide eilanden even duur uit. Ga je voor local food dan kun je tegen een aardige prijs heerlijke eten.

Conclusie: beide eilanden hebben hun schoonheden. Ze zijn dan ook allebei meer dan de moeite waard.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com