Eerder stoppen met werken, bereken wat je nodig hebt

Bijgewerkt: 20 augustus 2023

Iedereen wil eerder stoppen met werken, maar dit is niet altijd mogelijk. Je hebt namelijk extra (spaar)geld nodig om vóór je AOW-leeftijd het werk erbij neer te leggen. Werkgevers mogen hier een speciale regeling voor bieden, maar dit is niet overal de standaard.

Sommigen vragen zich af of het mogelijk is om met 60 jaar te stoppen met werken. Ja dat kan, mits je het ook goed voorbereid hebt. Ontdek wat je nodig hebt wanneer je 3, 5 of misschien wel 10 jaar eerder stopt met je baan.

Dit zijn de nadelen van vervroegd pensioen

In de meeste pensioenregelingen is vastgelegd dat iemand voor de AOW leeftijd al mag stoppen met werken. Dit heeft wel een groot nadeel: hierdoor wordt de AOW-uitkering een stuk lager. Je moet namelijk veel langer van het totaal aan pensioengeld rond zien te komen. Daarom wordt de maandelijkse uitkering verlaagd.

Dingen die je zelf kunt doen

Zolang je geen hoofdprijs in de loterij hebt gewonnen, zul je op andere manieren aan geld moeten komen. Natuurlijk kun je gebruik maken van het vervroegd pensioengeld, maar heel verstandig is dit niet. Beter kun je ervoor zorgen dat je gedurende het leven meer verdient, vermogen opbouwt en zuiniger leeft.

De vaste lasten verlagen

Mensen die 20 jaar geleden een huis hebben gekocht, zijn bijna van de hypotheek af. Hierdoor vallen de maandlasten een stuk lager uit. De hypotheek sneller aflossen kan er ook voor zorgen dat de maandelijkse kosten omlaag gaan.

Daarnaast kun je veel besparen op de boodschappen, uitstapjes, verzekeringen en abonnementen. Er valt ook veel winst te halen bij de energierekening, want dit kan in veel gevallen makkelijk 20% goedkoper.

Reken uit hoeveel je nodig hebt

Eerder stoppen met werken betekent dat je exact weet hoeveel je maandelijks nodig hebt. Wanneer je nu rondkomt van € 2300 per maand, dan moet dit, wanneer je stopt met werken, nagenoeg gelijk blijven. Stel dat je vijf jaar eerder wil stoppen met werken. Dan heb je dus vijf jaar lang € 2300 per maand nodig = € 138.000.

Dit betekent dat je flink moet sparen of op een andere manier aan extra geld moet komen. Hier zijn diverse methoden voor.

Beleggen in aandelen of cryptocurrency

Heel wat mensen bezitten aandelen of cryptomunten. Het gemiddeld rendement ligt op 8% per jaar voor aandelen en tot wel 50% per jaar voor crypto. Een en ander is afhankelijk van het instapmoment, wat de markt (en de economie) doet en wanneer je weer verkoopt.

Handelen in cryptomunten kan ontzettend veel opleveren, maar je moet het wel durven. Want aan de andere kant kan het verlies ook groot zijn. Daarom is het altijd interessant om dit eerst met kleine bedragen uit te proberen. Als aanbieding handel je bij Bitvavo de eerste € 1000 gratis.

Hier vind je die bonus van Bitvavo

Je kunt ook via een buitenlands platform handelen, maar kijk dan goed of je geld wel beschermd is. In het buitenland gelden er toch weer andere regeltjes.

Uiteraard kun je ook beleggen in aandelen, dit kan in veel gevallen bij je eigen bank.

Je geld op een spaarrekening zetten

Met een lage spaarrentes is het niet zo interessant om je geld op een spaarrekening te zetten. Maar wanneer je toch voldoende hebt en dit hoeft niet te groeien, dan is een spaarrekening wel zo veilig. In ieder geval altijd beter dan het geld thuis bewaren.

Je huis verduurzamen

Wil je elke maand weer geld besparen? Denk dan eens aan isolatie van de woning en zonnepanelen. Hoe eerder je dit doet, hoe hoger de besparing zal uitvallen. Zonnepanelen verdienen zich tegenwoordig binnen 4,5 jaar terug, dus het is een goede investering. Want na die 4,5 jaar bespaar je elke maand tot wel € 400.

Juist die € 400 besparing per maand komt heel goed van pas wanneer je eerder stopt met werken. Hierdoor hoef je niet zo bezig te zijn met veel geld bij elkaar sprokkelen.

Regeling Vervroegde Uittreding (RVU)

In Nederland is er een mooie regeling om vervroegd te stoppen met werken. Dit heet de Regeling Vervroegde Uittreding. Wanneer je maximaal drie jaar voor je AOW stopt met werken dan ontvang je een RVU-uitkering waar de werkgever geen belasting over betaalt.

Wanneer je van deze regeling gebruik maakt heb je de keuze om de uitkering eenmalig of periodiek te ontvangen. Bij een periodieke uitkering gaat het dan om een variabele of vaste variant.

De RVU is een tijdelijke wet die tot 31 december 2025 geldt. Deze wet is voornamelijk gunstig voor werkgevers, maar natuurlijk ook voor degenen die met vervroegd pensioen gaat.

Een eigen zaak starten

Er zijn ook mensen die eerder willen stoppen met werken om een eigen bedrijf te starten. Dit is een mooie manier om onafhankelijk van anderen te zijn. Bovendien helpt het om extra geld mee naar huis te nemen.

Het mooie aan een eigen bedrijf is dat je dit net zo lang doet als je aankan, en er ook behoefte aan hebt. Wanneer je bedrijf door de jaren heen doorgroeit dan kan dit een mooi (aanvullend) pensioen opleveren.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Eerder stoppen met werken, bereken wat je nodig hebt
Schuiven naar boven