Een kasboek bijhouden voor je huishouden

Bijgewerkt: 20 augustus 2023

Feit: bedrijven zijn verplicht om een kasboek bij te houden. Voor je huishouden of privé uitgaven is dit geen verplichting, maar wel zo handig. Met een kasboek bijhouden krijg je namelijk inzicht in je inkomsten en uitgaven. Hierdoor ga je slimmer met geld om. Wie het goed aanpakt houdt iedere maand wat over.

Een papieren of een digitaal kasboek

Allereerst moet je de keuze maken of je het kasboek in papieren vorm of digitaal bij wil houden. Ondanks dat de wereld digitaliseert vinden veel mensen het toch prettiger om een papieren kasboek in handen te hebben.

Dit wordt ook wel de budgetplanner of het huishoudboekje genoemd. Tenminste, wanneer deze voor particulier gebruik (je huishouden) bedoeld is.

Bekijk de budgetplanners

Veel van deze modellen zijn voorzien van meerdere invulboekje en geldmapjes. Dit laatste helpt je om een weekbudget voor boodschappen op te stellen.

Ga je voor een digitaal kasboek, dan maak je gebruik van een smartphone app. Maar je kunt ook alles op een website of in Excel bijhouden.

Inkomsten en uitgaven

Elk kasboek is voorzien van twee gedeeltes:

 • Inkomsten
 • Uitgaven

Maak je gebruik van een kant en klaar kasboek of een app, dan zul je merken dat deze twee gedeeltes al klaarstaan. Je hoeft hier alleen nog maar de bedragen in te vullen. Maar wanneer je een Excel-bestand maakt dan moet je zelf nog deze twee gedeeltes aanmaken.

Het is gebruikelijk om op de linkerpagina je inkomsten in te vullen, en op de rechterpagina je uitgaven. Een kasboek bijhouden doe je per maand, omdat je dan een goed overzicht krijgt van je inkomsten, vaste lasten en bijkomende kosten. Wanneer je per dag of per week invult dan is het overzicht niet compleet.

Kolommen met betrekking tot de uitgaven maken

Het is handig om je uitgaven in verschillende categorieën op te delen. Maar hiervoor kolommen aan, bijvoorbeeld:

 • Huur of hypotheek
 • Gas, water en licht
 • Verzekeringen
 • Abonnementen
 • Televisie, internet en telefoon
 • Boodschappen
 • Kleding en schoenen
 • Sport, hobby en vrije tijd
 • Vervoer
 • Werk en opleiding

Het kasboek bijhouden: alles goed invullen

Telkens wanneer je inkomsten ontvangt of iets uitgeeft, vul je dat in het kasboek in. Dit doe je uiteraard bij de juiste maand. Ontvang je bijvoorbeeld op 22 februari je salaris, dan vul je dit bij de maand februari in. Maar betaal je op 3 maart de huur dan hoort dit ook bij de maand maart. Zelfs wanneer je de factuur eind februari ontving.

Schrijf bij voorkeur de datum erbij. En altijd het exacte bedrag. Bijvoorbeeld:

Inkomen

 • 22 februari – salaris: € 2033, 78
 • 24 februari – huurtoeslag: € 168

Uitgaven

 • 4 februari – huur: € 682
 • 12 februari – Essent: € 579
 • 13 februari – boodschappen: € 256,40
 • 18 februari – abonnement sportschool: € 50

Op die manier maak je een duidelijk overzicht van je inkomen en uitgaven. Tel aan het einde van de maand de bedragen bij elkaar op. Zo weet je bijvoorbeeld dat je in totaal € 2500 aan inkomen hebt ontvangen en € 2568 hebt uitgegeven. En ja je ziet het goed, in dit geval kom je dus € 68 tekort.

Welke informatie je uit het kasboek haalt

Door een kasboek bij te houden zie je wat er iedere maand binnenkomt en wat er weer uitgaat. In bovenstaand voorbeeld heb je gezien dat iemand € 68 in de maand februari tekort komt. Dit hoeft niet direct een probleem te zijn, zolang de andere maanden positief uitvallen.

Maar wanneer er elke maand ongeveer € 68 tekort is dan zegt dit iets over het uitgavepatroon. Die persoon zou bijvoorbeeld het abonnement op de sportschool op kunnen zeggen en goedkoper boodschappen kunnen doen.

Stel dat je ziet dat je elke maand € 100 of misschien wel € 300 overhoudt. Je hoeft dit natuurlijk niet op te maken: sparen is een mooie manier om een vermogen op te bouwen. Je kunt ook beslissen om een gedeelte van het geld in aandelen of cryptocurrency te beleggen. Wil je dit laatste een keer uitproberen, dan betaal je tijdelijk over de eerste € 1000 geen handelskosten. Deze bonus vind je bij het Nederlandse handelsplatform Bitvavo (bonus ontvang je via de link).

Bekijk de bonus en maak een account aan

Wat je ook kunt doen is maandelijks een bedrag opzij zetten, voor het geval er een grote uitgave aankomt. Denk bijvoorbeeld aan een kapotte wasmachine die moet worden vervangen. Of je wil voor een vakantie sparen.

Maak ook een jaaroverzicht

Daarnaast is het handig om je inkomen en uitgaven niet alleen per maand bij te houden, maar ook een jaaroverzicht te maken. Na drie jaar zie je of er verbetering of teruggang inzit, of dat alles gelijk blijft.

Nog een laatste advies: probeer elke maand 5% tot 10% van je inkomen te sparen. In het begin is het even wennen maar wanneer je het spaargedeelte als vaste last ziet dan weet je na een tijd niet beter.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Een kasboek bijhouden voor je huishouden
Schuiven naar boven