Een steenpapier notitieboek dat uitwisbaar is

Bijgewerkt: 30 november 2022

Iedereen maakt weleens gebruik van een notitieboekje. Sinds we veel meer met duurzaamheid bezig zijn is er het steenpapier notitieboek. Het merk MOYU heeft deze op de markt gebracht. Het gaat hier om uitwisbaar steenpapier, zodat je het notitieboekje vaker hergebruikt. Volgens sommigen is dit de beste schrijfervaring ooit, maar anderen zijn er minder tevreden over.

Uitwisbaar steenpapier

Een standaard notitieboekje is gemaakt van papier. Het hout van naaldbomen of loofbomen wordt versnipperd en tot vezels vermalen. Van de ontstane pulp wordt papier gemaakt, en vervolgens het notitieboekje. Wanneer je op papier schrijft dan is dit niet uitwisbaar. Je hebt wel uitwisbare pennen, en potlood kun je weggummen, maar het papier zal uiteindelijk gaan slijten.

Tot zover de werking van een normaal notitieboekje. Het steenpapier notitieboek is gemaakt van steenpapier (dat had je al begrepen). Maar wat is steenpapier?

Steenpapier wordt gemaakt van een samenstelling van kalk en kunststof. Deze verhouding wordt hiervoor gebruikt:

  • 80% kalksteen
  • 20% schone kunststof

Er worden geen bomen voor gebruikt en er zijn geen chemicaliën en water tijdens het productieproces nodig. Hierdoor is steenpapier veel milieuvriendelijker. Daar komt nog bij dat de materialen recyclebaar zijn, waardoor er niet continu nieuwe kalk hoeft worden gewonnen. Dit bespaart dus op de grondstoffen en ook dat is goed voor het milieu.

Bekijk het steenpapier notitieboek

Schrijven met een speciale pen

Bij het steenpapier notitieboek is het de bedoeling dat je met een speciale pen schrijft. Dus niet met een normale balpen en al helemaal niet permanent marker. Want in dit geval is hetgeen je hebt opgeschreven niet zo makkelijk uitwisbaar.

De speciale pen is voorzien van een gum, deze bevindt zich aan de bovenzijde. Eigenlijk zoiets als een potlood met een gum. Wanneer je een foutje maakt gebruik je de gum om de fout uit te wissen.

En kijk, nu zie je gelijk hebt verschil tussen steenpapier en normaalpapier. Wanneer je iets bij normaal papier uitgumt dan gum je eigenlijk wat papiervezels weg. Zou je heel vaak gummen dan blijft er uiteindelijk geen papier meer over. Maar bij steenpapier gum je dus de inkt weg, en niks van de papiervezels zelf.

Dus: voor een steenpapier notitieboek heb je een pen met Frixion inkt nodig. Want deze inkt is, in combinatie met het steenpapier, volledig uitwisbaar.

Naar Frixion pennen

Schrijf nooit met een normale pen op steenpapier, deze inkt is niet uitwisbaar. Sommigen gebruiken een potlood maar dit is niet de meest ideale keuze, want het blijft slecht op steenpapier zitten.

Ervaringen steenpapier notitieboek

Is het steenpapier notitieboekje echt zo geweldig als het lijkt? Op het internet vind je verschillende ervaringen van gebruikers. De meeste reviews zijn geschreven door websites die hiervoor benaderd zijn. Ze ontvingen een steenpapier notitieboekboek cadeau in ruil voor het schrijven van een review. Naar mijn persoonlijke mening kun je dan niet helemaal transparant zijn, want je wil de gulle gever natuurlijk niet benadelen.

Op sommige websites staan ervaringen, beoordelingen en reviews van mensen die het notitieboekje kochten. Ze werden dus niet betaald of beloond om een ervaring achter te laten. En dat is belangrijk, want je wil weten wat mensen er echt van vinden. Hieronder enkele ervaringen.

De inkt van de pen moet op steenpapier langer drogen. Wees dus voorzichtig, want voordat je het weet wrijf je de inkt per ongeluk met je hand uit. Het is niet zo dat je minutenlang moet wachten, maar het duurt net iets langer dan met een normale pen en papier.

Steenpapier voelt veel gladder aan. Dit is vooral in het begin even wennen. Misschien heb je een andere schrijfervaring. Geef jezelf enkele dagen de tijd om hier vertrouwd mee te raken.

Een groot voordeel is dat steenpapier sterker en steviger is. Het zal niet zomaar scheuren zoals dit bij normaalpapier het geval is. Hierdoor is het ook wat beter bestand tegen vocht. Want het kan zomaar gebeuren dat er per ongeluk een druppel van je koffie of cola op het papier terechtkomt. Of dat je misschien wel je hele koffiekopje omgooit.

Hoe duurzaam is steenpapier?

De vraag is natuurlijk of steenpapier echt wel zo duurzaam is, als de fabrikant doet beloven. Tijdens het productieproces worden er geen bomen gebruikt, geen water en ook geen chemicaliën. Het is hierdoor een stuk milieuvriendelijker en dus ook duurzaam. Dat duurzame heeft ook nog eens te maken met het feit dat de materialen herbruikbaar zijn.

Maar dit geldt ook voor normaal papier! Papiervezels kunnen tot wel 25 keer opnieuw worden gebruikt. Dit betekent dat oud papier inzamelen goed is voor het milieu.

Steenpapier wordt gemaakt van kalk of steengruis dat afkomstig is uit oude mijnen. En van gerecycled plastic. Maar omdat plastic niet zo goed is voor het milieu, zit er een grondstof in waar veel mensen niet zo blij van worden.

Plastic recyclen kan niet oneindig. Daar komt nog bij dat plastic kleurstoffen en additieven bevat die tijdens het mechanisch recyclen niet oplossen. Bovendien heeft onderzoek uitgewezen dat plastic recyclen weinig milieuwinst oplevert.

Conclusie: steenpapier is zeker duurzaam maar heeft niet zo’n groot effect op het milieu, als de fabrikant wil laten geloven. Gerecyclede papieren notitieboekjes zijn net zo goed. Maar het idee van steenpapier is zeker leuk en het geeft je een aparte schrijfervaring.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Een steenpapier notitieboek dat uitwisbaar is
Schuiven naar boven