Wanneer is het goed weer om te bbqen? Tijd voor de barbecue!

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Wanneer het zonnetje in het voorjaar begint te schijnen hebben veel mensen het gevoel dat ze de barbecue aan kunnen zetten. Maar wacht even, alleen de zon is niet voldoende. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat je met koud weer helemaal niks kan, want je hebt ook zoiets als de winterbarbecue.

De perfecte temperatuur voor de BBQ

Wanneer is het goed weer om te barbecueën? De meest perfecte buitentemperatuur ligt tussen de 20° en 25 °C. Wanneer het warmer is dan 25 °C is dan zitten veel mensen liever in de schaduw. Je kunt dan nog steeds de barbecue gebruiken, maar de kans is groot dat je dit al zwetend doet.

Let ook goed op de wind

Het gaat niet alleen om het zonnetje en de buitentemperatuur, maar ook om de wind. Bij een stevige wind is het niet zo praktisch om het vlees in de buitenlucht te grillen. Dit komt omdat de wind ervoor kan zorgen dat de barbecue niet heet genoeg wordt, of juist te snel heet. Bovendien is wind gevaarlijk. Een windvlaag kan vonken weggeblazen, waardoor er een brand in de omgeving ontstaat.

Windkracht 1-2 is het meest perfect. Wanneer het wat harder waait dan is het aan te raden om de barbecue uit de wind te plaatsen. Dit geldt zeker wanneer je houtskool gebruikt, want de vonken kunnen brand veroorzaken. Bij een gasbarbecue kan de wind ervoor zorgen dat de BBQ uitgaat, dat wil je natuurlijk ook niet.

Nooit doen: de BBQ aanzetten wanneer het hard waait of stormt.

BBQ bij regen

Het regent maar je wil toch de BBQ aanzetten. Kan dat? Zolang je een overkapping hebt is dit zeker mogelijk. Zoek een droge plek om de barbecue aan te steken. Wanneer de grill nat is heeft dit geen zin. De BBQ zal niet heet genoeg worden en het vlees, de vis of groenten gaat er niet beter van smaken.

De vraag is of je na gebruik een BBQ buiten kan laten staan. Dat hangt van het model af. Heb je een gasbarbeque dan kun je deze het beste buiten laten staan, inclusief de gasflessen. Of in een goed geventileerde ruimte. Dit komt omdat gas een hoge brandbaarheid heeft. Wel moet je er een barbecuehoes overheen doen, deze is waterdicht en beschermt tegen regen.

De elektrische barbecue moet altijd droog staan. De houtskoolbarbecue kan buiten blijven staan, maar zeker niet in de stromende regen. Gebruik ook in dit geval een barbecuehoes.

Bekijk barbecue hoezen

Overigens zijn de betere merken zoals de Weber BBQ zo ontworpen dat ze het hele jaar door buiten kunnen blijven staan. Dus ook in de winter of wanneer het regent. Maar let op met goedkope modellen want die zullen door de regen snel in kwaliteit achteruit gaan.

De winterbarbecue

Steeds meer mensen kiezen ervoor om in de winter te barbecueën. Nu we zachtere winters dan vroeger hebben, is dit zeker mogelijk. Maar hoe pak je een winterbarbecue goed aan?

Bedenk dat de barbecue van een zeer koude temperatuur moet opwarmen naar ongeveer 70 °C. Dit betekent dat het langer duurt voordat de BBQ goed op temperatuur is. Je moet tijdens de winterse barbecue dus zeker de tijd nemen om alles goed op te laten warmen en gaar te laten worden.

Buiten eten tijdens de winter BBQ? Zorg dan voor een beschutte plek, bijvoorbeeld op de veranda of onder een afdak. Bij voorkeur ergens waar het niet waait. Plaats een terrasverwarmer. Door de overkapping blijft de warmte langer hangen en wordt de winter BBQ er een stuk gezelliger en aangenamer op.

Naar terrasverwarmers

De barbecue moet uit de wind staan. En natuurlijk uit regen of sneeuw. Begin tijdig met het aansteken van de BBQ. Dit zijn nog een aantal dingen waar je tijdens de winter barbecuerekening mee moet houden:

Komen er gasten, geeft dan duidelijk aan dat het om een winterbarbecue gaat. Ze moeten zich warm aankleden. Adviseer om meerdere laagjes kleding te dragen, dit isoleert. Laat de gasten ook denken aan het schoeisel dat ze dragen. Hoge zomerse hakjes zijn tijdens een winterse barbecue niet zo praktisch.

Nog meer praktische zaken voor de winter BBQ

Creëer altijd een overkapping. Je wil niet plots in de regen of de sneeuw zitten. De barbecue staat bij voorkeur ook overdekt, maar natuurlijk niet vlak naast het zitgedeelte. Houd altijd rekening met de windrichting, je wil niet dat de rook in het gezicht van de gasten terechtkomt.

Zorg voor een terrasverwarmer of een vuurkorf. Verder leg je kussens op de stoelen, hierdoor blijven de billen warmer. En dekentjes om over de benen te leggen. Doordat je stilzit koel je sneller af.

Houd er rekening mee dat het langer duurt voordat de barbecue goed op temperatuur is. Dit betekent dat je meer houtskool of propaangas nodig hebt. Koop dit voldoende in. Heb je een elektrische barbecue? Dan betekent het dat je meer elektriciteit verbruikt.

En het laatste, iets dat voor extra winterse gezelligheid zorgt: zorg voor winterse drankjes. Bijvoorbeeld glühwein of warme chocolademelk met slagroom.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Wanneer is het goed weer om te bbqen? Tijd voor de barbecue!
Schuiven naar boven