Wat is een droomleven? Stappenplan voor een geweldig leven

Bijgewerkt: 20 augustus 2023

Een droomleven gaat over een leven dat helemaal van jou is. Precies zoals je het voor ogen had en waar je gelukkig van wordt. Wat een droomleven is zal voor iedereen dan ook anders zijn. De één droomt van wonen op een tropisch eiland, de ander van een eigen bedrijf of veel geld hebben. Maar misschien ook simpelweg gelukkig zijn of je grote liefde vinden.

Heb je een volle agenda, te weinig geld, geen ideeën of lukt het niet om het perfecte leven te leiden? Met dit stappenplan werk je naar het leven van je dromen toe.

Waar wil je over vijf jaar staan?

Wil je aan de slag gaan met het realiseren van een droomleven, dan moet je jezelf eerst afvragen waar je over vijf jaar wil staan. Ben je tevreden met je huidige leven en wil je op dezelfde weg doorgaan? Of zou je het heel anders willen zien? Bedenk wat je over vijf jaar zou willen bereiken. Dit moet wel realistisch zijn.

Stel nu dat je wil dat je over vijf jaar miljonair bent. Stiekem weet je wel dat dit helemaal niet realistisch is. Want of je miljonair wordt hangt van heel veel zaken af, en je kansen zijn zeer klein. Maar dat je over vijf jaar € 10.000 hebt, dat is wel weer realistisch.

Op een Bountyeiland wonen en alleen nog maar in je hangmat liggen is ook onrealistisch, tenzij je miljonair bent. En daarmee kom ik toch weer op het eerste uit. Maar zolang je geen miljoenen op je bankrekening hebt staan, zou een verhuizing naar Zuid-Spanje wel realistisch kunnen zijn. Maar dan wel een verhuizing waarbij je werk in Spanje vindt.

Zo kun je ook dingen bedenken die betrekking hebben op je relatie, werk, hobby of omgeving. Dus: bedenk eerst wat je over vijf jaar zou willen en of dit ook echt kan. En ja, er is best veel mogelijk.

Werk aan je persoonlijke ontwikkeling. Onderstaande boeken gaan je hier zeker bij helpen.

Bekijk persoonlijke ontwikkelingsboeken


Waar je meer tijd aan wil besteden

Wat is een droomleven wanneer je je tijd op de verkeerde manier indeelt? Je moet dus nadenken waar je meer tijd aan zou willen besteden. Bijvoorbeeld je partner, kinderen of familieleden, je vrienden, hobby’s, werk, studie, sport of passie.

Neem er even een notitieboekje of een velletje papier bij. Schrijf op wat voor jou belangrijk is en waar je dagelijks of wekelijks extra tijd aan zou willen besteden. Kijk hierbij ook naar hetgeen waar je over vijf jaar zou willen staan.

In de meest ideale situatie besteed je tijd aan iets dat met je doelstelling te maken heeft. Stel nu dat je over vijf jaar een andere baan wil hebben. Dan zou je dus meer tijd moeten besteden aan een studie of het opbouwen van een netwerk.

Waar je ook voor kiest, waar je meer tijd aan besteedt moet ook leuk zijn. Het is nutteloos om iets met tegenzin te doen alleen maar om doelen te behalen. Hier wordt je niet vrolijk van en het creëert ook geen droomleven.

De verplichtingen die je in je leven hebt

De huur of hypotheek betalen, het vuilnis buiten zetten, je woning poetsen en naar je werk gaan. Dat zijn van die dagelijkse of maandelijkse verplichtingen waar je niet onderuit komt. Misschien niet het meest ideale droomleven maar het hoort er nu eenmaal bij.

Toch zijn er dingen die je kunt doen om het jezelf makkelijker te maken. Lees bijvoorbeeld het artikel je huis schoonmaken in 1 uur. Echt waar, je houdt veel meer tijd over voor leuke dingen. Zoek een baan waar je blij van wordt of start iets voor jezelf. Zorg dat je elke maand wat meer geld overhoudt, dit doe je door zuinig te leven. Dan zijn de huur of hypotheek ook geen grote drempel meer.

Er zijn dus heel veel dingen die je kunt doen om die verplichtingen er leuker en makkelijker op te maken. En wanneer je miljonair bent (daar komt hij weer), dan huur je gewoon personeel in.

Schrap de dingen die niet noodzakelijk zijn

Je staat elke week de ramen te wassen, gaat met de fiets naar het werk omdat dit beter is voor het milieu en je eet alleen maar vegetarisch, omdat je partner dit ook doet. Word je ook vrolijk van deze dingen of past het niet bij je droomleven? Wanneer dit niet past moet je het niet doen, zo simpel is het.

Tip: met deze raamrobot hoef je nooit meer zelf de ramen te wassen.

Natuurlijk is de fiets beter voor het milieu dan de auto. Maar weet je, wanneer je een hekel hebt aan fietsen en je vindt het helemaal niet lekker om vegetarisch te eten, dan moet je dit gewoon niet doen. Punt uit. Kies liever dingen waar je blij van wordt.

Stap voor stap naar een droomleven

Je kunt niet van de ene op de andere dag een droomleven creëren. Dit gaat in kleine stapjes en vaak met vallen en opstaan. Daarom hieronder nog wat interessante en nuttige tips:

  • Zorg in je woonkamer voor een inrichting waar je helemaal gelukkig van wordt
  • Verdeel huishoudelijke taken met je partner, kinderen of huisgenoten
  • Besteed meer tijd aan gezin, familie en vrienden
  • Ga met plezier naar je werk of zoek een andere baan
  • Leef zuinig zodat je elke maand wat geld overhoudt
  • Spaar voor een droomvakantie
  • Geef je geld uit aan hobby’s of dingen waar je gelukkig van wordt
  • Omring je met mensen die je motiveren en inspireren
  • Ken het verschil tussen verplichtingen en nutteloze taken

Verder is het goed om te weten welke richting je op wil. Wanneer je even stuurloos bent dan is het goed om rustig te gaan zitten, je notitieboekje erbij te nemen en nog eens over het meest ideale droomleven na te denken.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Wat is een droomleven? Stappenplan voor een geweldig leven
Schuiven naar boven