Huis schoonmaken in 1 uur

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Als een sneltrein door je huis en alles schoonmaken in slechts 1 uur tijd. Een fabel of een feit? Het is echt waar: je huis schoonmaken in 1 uur kan! Hierbij zien je woonkamer, badkamer, toilet en slaapkamers er weer netjes en fris uit.

Lijkt het onmogelijk om je huis zo snel schoon te maken? Met onderstaande tips gaat dit wél lukken. Een goede voorbereiding is het halve werk dus laten we eerst kijken wat je hiervoor nodig hebt.

Boodschappenlijst om snel je huis schoon te maken

Dit heb je nodig of moet je nog aanschaffen om je woning in 1 uur mooi schoon te krijgen:

  • Stofzuiger
  • Dweil
  • Poetsemmer
  • Poetsdoekjes, sponzen en oude theedoeken
  • Allesreiniger
  • Kalkreiniger

Een goede kalkreiniger is onmisbaar, want het helpt je om de badkamer veel sneller schoon te maken dan je gewend bent.

Bekijk kalkreinigers

Als alternatief kun je azijn gebruiken, maar dit moet veel langer intrekken. Niet echt handig wanneer je als een sneltrein door je huis wil gaan.

De beste tip: maak alleen schoon wat vies is

Wanneer je de badkamer poetst ben je snel geneigd om ook de voegen met een tandenborstel schoon te maken, en alle hoekjes en gaatjes. Niet nodig, maak alleen schoon wat er vies uit ziet. Of waarvan je zeker weet dat dit vies of onhygiënisch is. Dat is de eerste en gelijk de beste tip om je huis heel snel schoon te krijgen.

Laten we nu aan de slag gaan en alle ruimtes in huis een goede schoonmaakbeurt geven.

Het hele huis opruimen (7 minuten)

Begin op de slaapkamers en gooi vuil wasgoed in de wasmand. Kijk naar rondslingerende spullen en leg ze op de juiste plek. Dit doe je ook op de badkamer, in de woonkamer, de keuken en de hallen. Wanneer je eenmaal per week alles snel opruimt dan ben je er ongeveer 7 minuten mee kwijt.

Alles afstoffen (14 minuten)

Vervolgens stof je de kasten, tafels en andere meubels af. Dit doe je op de slaapkamers, de woonkamer en eventueel in de keuken. Neem een allesreiniger spray mee, hiermee ben je veel sneller klaar dan wanneer je telkens een emmer met sopje moet maken.

Ook nu weer geldt: stof alleen af wat ook echt vies is. Verwijder gelijk vieze vlekken op deuren en kozijnen.

Badkamer poetsen (15 minuten)

Spuit de douchebak, de douchewanden, de wasbak en eventueel het bad met kalkreiniger in. Laat dit even intrekken terwijl je ondertussen een doekje over de vieze vlekken op de muren of de badkamerkast haalt.

Neem een spons en wrijf de kalkreiniger in. Spoel vervolgens alles af. De douchewanden maak je met een trekker droog. Gebruik de droge theedoeken om de wasbak, kranen en de rest droog te krijgen. Haal een doekje met allesreiniger over het toilet, indien je die op de badkamer hebt.

Het toilet schoonmaken (5 minuten)

Neem de allesreiniger spray mee naar het toilet, samen met een nieuwe poetsdoek. Maak de tegeltjes, het toilet, de deur en eventueel de wasbak schoon. Doe het toilet altijd als laatste, dit in verband met hygiëne.

Alles stofzuigen (12 minuten)

Pak de stofzuiger en maak de vloeren van de slaapkamers, overloop, woonkamer, keuken, toilet en hal schoon. Dit duurt ongeveer 12 minuten, afhankelijk van hoe groot je huis is.

De vloeren dweilen (7 minuten)

Je hoeft niet alle vloeren in huis wekelijks te dweilen. Het belangrijkst zijn de badkamer, het toilet, de woonkamer en de keuken. Het dweilen duurt ongeveer 7 minuten. Dit is sneller dan stofzuigen want je hebt tijdens het stofzuigen al het vuil van de vloeren gehaald. Met dweilen hoef je alleen nog maar vlekken en viezigheid weg te halen.

Tip: een vloerreiniger helpt je bij snel en effectief dweilen. Veel moderne vloerreinigers kunnen niet alleen dweilen en de vloer drogen, maar werken ook als stofzuiger. Dat is helemaal ideaal.

Ruim uit gewoonte op

Wil je het huis schoonmaken in 1 uur, dan is het handig wanneer je hier elke dag rekening mee houdt. Dit doe je door uit gewoonte zoveel mogelijk op te ruimen. Laat geen spullen rondslingeren maar leg ze direct op de juiste plek neer. Gooi wasgoed direct in de wasmand, en laat het niet ergens op de grond liggen. Je zult merken dat je hierdoor veel minder rommel in huis hebt en ook sneller schoonmaakt.

Leer je partner, kinderen of huisgenoten ook aan om alles direct op te ruimen. Zorg eventueel voor vaste opbergplekken, bijvoorbeeld in de vorm van een opbergmand of een kist.

Dagelijks de wasbak en het toilet schoonmaken

Wist je dat het slechts 5 minuten duurt om elke dag de wasbak op de badkamer en je toilet schoon te maken? Dit doe je door er snel een doekje overheen te halen. Door dit dagelijks te doen merk je dat de badkamer en het toilet veel minder snel vies ogen. Dit scheelt enorm tijdens het schoonmaken.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Huis schoonmaken in 1 uur
Schuiven naar boven