Geld besparen op boodschappen – bespaartips voor in de winkel

Bijgewerkt: 16 maart 2023

Is het je opgevallen hoe duur alles is geworden? Chocolade, koffie, brood maar ook energie, kleding en diensten. In het laatste kwartaal van 2022 is alles 16,8% duurder dan een jaar eerder! De kans dat prijzen weer zakken is niet zo groot. Dus zit er maar één ding op: geld besparen op boodschappen.

In dit artikel vind je veel bespaartips voor in de winkel. Leer ze goed uit je hoofd, zodat je straks niet met teveel en dure producten thuiskomt.

Welke producten het duurst zijn geworden

Als je in de winkel of supermarkt rondloopt dan schrik je soms van de prijzen. Weet je welke producten het duurst zijn geworden? Dat zijn zuivel en vlees, zonnebloemolie en granen. Maar ook producten waar plastic inzit is flink duurder geworden. Dit geldt tevens voor cosmetica en producten van leer.

Koffie en thee, melk, vlees en eieren zijn in de periode 2021-2022 maar liefst 19% duurder geworden. Het wordt dus echt tijd om de prijzen goed in de gaten te houden, naar aanbiedingen te zoeken en te ontdekken hoe je geld bespaart.

Een boodschappenlijstje maken

Met impulsaankopen geef je ruim 10% meer geld uit dan je lief is. Je moet dus impulsaankopen voorkomen. Dit doe je door vooraf een boodschappenlijstje te maken en dan pas naar de supermarkt te gaan. Door gericht boodschappen te doen koop je nooit teveel.

Nog een extra tip: ga nooit met honger naar de supermarkt. Hierdoor koop je veel meer snoepgoed dan je zou willen. Kost alleen maar extra geld en is niet goed voor je gezondheid.

Stel een beter budget op

Wil je fors geld besparen op boodschappen, werk dan met een weekbudget. Vaak weet je wel wat je aan boodschappen uitgeeft. Toch kan dit de ene week fors meer zijn dan de andere week. Of je koopt misschien dingen die je achteraf allemaal weggooit. Zonde natuurlijk, want het is juist de bedoeling dat je elke maand geld overhoudt.

Weet je wat een gemiddeld gezin uitgeeft aan boodschappen? Hieronder heb je een goede indicatie:

  • 1 persoon: € 50 tot € 55
  • 2 personen: € 100 tot € 110
  • 3 personen: € 110 tot € 166
  • 4 personen: € 116 tot € 203

Deze bedragen zijn per week, dus niet per maand. Werk met geldenveloppen. Vind je het leuk om een budgetplanner bij te houden, dan krijg je die geldenvelopjes erbij.

Bekijk budgetplanners met geldenveloppen

Het is de bedoeling dat je de enveloppen met het juiste bedrag vult en hiervan je wekelijkse boodschappen doet. Je mag er niks stiekem bijstoppen!

Kijk naar de aanbiedingen

Elke supermarkt heeft wekelijks een paar producten in de aanbieding. Soms kan de korting oplopen tot meer dan 50%. Je krijgt bijvoorbeeld het tweede product gratis of een forse korting waar je helemaal blij van wordt. Let op dat je niet alleen maar aanbiedingen koopt, want dan haal je producten in huis die je misschien helemaal niet nodig hebt.

Wil je goedkoper boodschappen doen, dan is het zeker interessant om op de aanbiedingen te letten. Koop datgene wat je nu of binnen drie maanden nodig hebt. Let hierbij ook goed op de houdbaarheidsdatum. Het heeft natuurlijk geen zin om 20 pakken snijvlees in te kopen, die je straks allemaal weg moet gooien.

Supertip

Veel producten kun je invriezen. Zie je iets in de aanbieding en heeft het een korte houdbaarheidsdatum? Bedenk dan of je het in kunt vriezen, waardoor je het veel langer bewaart. Verdeel alles in kleinere porties en doe dit in speciale en herbruikbare vrieszakken.

Naar vrieszakken

Naar verschillende supermarkten

De cola is bij de ene supermarkt het goedkoopst terwijl de andere supermarkt juist de goedkoopste groenten heeft. Het loont om verschillende supermarkten te bezoeken. Toch doet niet iedereen dit, simpelweg uit gemakzucht. Bij verschillende supermarkten winkelen kost namelijk extra tijd.

Probeer toch eens de goedkoopste producten bij verschillende supermarkten te ontdekken. Hiermee kun je echt veel geld besparen. Bij verschillende supermarkten je boodschappen doen heeft geen zin wanneer je hier ver voor moeten rijden. Benzine of diesel is tegenwoordig ook niet goedkoop en, wanneer je elektrisch rijdt, van de stroomprijzen word je zeker niet blij.

Een A-merk of een huismerk

Veel mensen houden vast aan A-merken. Dit zijn onder andere Coca-Cola, Snickers, Robijn, Hak, Blue Band en andere bekende merken. Vaak wordt gedacht dat deze merken beter en lekkerder zijn. Maar wist je dat veel huismerken in dezelfde fabrieken worden gemaakt als de grote merken? Dat is echt waar!

Wel klopt het dat huismerken vaak anders smaken. Soms is een huismerk lekkerder, maar je kunt er ook helemaal niks aan vinden. Bedenk echter dat smaak ook een kwestie van wennen is. Koop eens wat vaker huismerken en geef het een maand de tijd om hieraan te wennen. Uiteindelijk weet je niet beter.

En vind je een bepaald product echt, maar dan ook echt beter wanneer je dit van een A-merk koopt? Wanneer dit niet te vaak voorkomt mag je jezelf af en toe best verwennen. Geld besparen op je boodschappen betekent namelijk niet dat je jezelf van alles moet ontzeggen.

Koop geen kant en klaar maaltijden

Hoe makkelijk ze ook zijn, kant en klaar maaltijden zijn altijd duurder. Beter kun je alles zelf maken. Koop groenten en fruit bij voorkeur op de markt of bij de boer. Niet alleen omdat dit veel goedkoper is, vaak is het ook verser en heb je veel meer keuze. Bovendien ondersteun je lokale ondernemers.

Kijk ook eens naar pakjes en zakjes, bijvoorbeeld jus, sauzen, pudding en andere instant producten. Ze zijn makkelijk en snel klaar te maken maar veel duurder. En natuurlijk minder vers. Bovendien zijn pakjes en zakjes niet zo gezond want er zit best veel zout in.

Dit zijn een aantal goede methoden om goedkoper boodschappen in te slaan. Probeer het maar eens uit.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Geld besparen op boodschappen – bespaartips voor in de winkel
Schuiven naar boven