Beste elektrische sfeerhaard

Bijgewerkt: 16 januari 2022

Een sfeervolle en huiselijke warmte, dat wil jij toch ook? Dit creëer je met de beste elektrische sfeerhaard. Voordeel van een elektrische sfeerhaard is dat je geen rookkanaal nodig hebt of een gasleiding moet installeren. Montage is hartstikke eenvoudig. Het enige dat je nodig hebt is een stroompunt en de haard werkt. Hoe gezellig is dat! Bekijk de beste elektrische sfeerhaard en waar je op moet letten voordat je zoiets koopt.

Dit is een elektrische haard

Wat is een elektrische haard en wat kun je hiermee? Een elektrische haard noem je ook wel een sfeerhaard. Hierbij komt er geen echt vuur vrij maar wordt dit middels elektriciteit gesimuleerd. De vlammen in de elektrische sfeerhaard zijn van ledverlichting. Het gaat dus puur om de sfeer, en natuurlijk wat warmte. Hoeveel warmt hij afgeeft is afhankelijk van het merk en model.

Dit is de beste elektrische sfeerhaard

Ook zo benieuwd of een elektrische sfeerhaard iets voor jou is? Hieronder vind je een aantal elektrische sfeerhaarden op een rij. Lees alles goed door want je maakt ook kennis met de voor- en nadelen van de sfeerhaard.

1. MOA elektrische sfeerhaard

Een van de best verkochte merken is de MOA elektrische sfeerhaard. Dit merk heeft verschillende modellen in het assortiment. Bijvoorbeeld de hangende elektrische haard maar ook het vrijstaande model. Sommige van deze modellen hebben een klassiek design. Hierdoor lijkt het net alsof je met een echte open haard of kachel te doen hebt. Ze hebben ook een aantal zeer moderne modellen beschikbaar. Deze werken onder andere met afstandsbediening, hartstikke handig.

Dit soort haarden is geschikt voor ruimtes van 20-25 m2. Ideaal voor de woonkamer, kantoor, zitruimte maar ook voor onder de overkapping. Voor een MOA sfeerhaard betaal je tussen de € 90 en € 150.

Bekijk MOA elektrische sfeerhaarden

Voordelen van dit soort haarden

Benieuwd naar de voordelen van een elektrische sfeerhaard? Hieronder vind je ze op een rij:

  • Veilig
  • Praktisch
  • Weinig onderhoud
  • Sfeerverhogend
  • Energiezuinig

Het grootste verschil tussen een elektrische haard en een normale open haard is de veiligheid. Er komt geen vuur aan te pas, ideaal wanneer je kleine kinderen of huisdieren in huis hebt. Er vormt zich ook geen roet en je hoeft de haard niet continu in de gaten te houden. Daarnaast zien de vlammen er levensecht uit. De moderne elektrische haarden zijn voorzien van energiezuinige ledlampen. Het verbruikt dus nauwelijks energie.

Geschikt voor het verwarmen van kleine ruimtes tot ongeveer 25 m². De meeste elektrische haarden beschikken over twee warmtestanden.

2. Classic Fire elektrische sfeerhaard

Alweer de beste elektrische sfeerhaard, dit keer van het merk Classic Fire. Het bijzondere aan deze modellen is dat ze een echt openhaard effect hebben. Toch hoef je geen rookkanaal aan te leggen, want deze haarden werken volledig elektrisch. En het leuke is, ze kunnen ook nog eens verwarmen. Gebruik de sfeerhaard bij voorkeur in een goed geïsoleerde ruimte.

Je hebt de keuze uit een klassiek model of een moderne uitvoering. Hierdoor past de sfeerhaard van dit merk in elk interieur. Bovendien ook nog eens goed geprijsd. Voor het klassieke model betaal je tussen de € 60 en € 90. De moderne variant kost tussen de € 87 en € 115. Deze sfeerhaarden ontvangen goede gebruikersbeoordelingen.

Naar Classic Fire sfeerhaarden

Nadelen elektrische haard

Heeft een elektrische sfeerhaard ook nadelen? Ja, de warmte die uit deze haard vrijkomt is minder dan bij een open haard. Gebruik je de elektrische haard in een slecht geïsoleerde of een te grote ruimte, dan verwarmt hij nauwelijks. Maar in een kleine of goed geïsoleerde ruimte is dit echt een aanrader.

Een ander nadeel is dat je een stopcontact nodig hebt. Er moet dus altijd een stopcontact in de buurt zijn, desnoods moet je met een verlengkabel werken. Misschien wel het grootste nadeel: die typerende houtgeur mis je. Een elektrische sfeerhaard is namelijk geurloos.

3. Alpina sfeerhaard met vuureffect

Een absolute aanrader is het merk Alpina. Niet alleen vanwege de kwaliteit maar ook wanneer je naar het assortiment kijkt. Zo hebben ze zowel klassieke, landelijke als moderne modellen. Bijna allemaal met afstandsbediening. Sommige plaats je aan de wand, anderen zijn juist vrijstaand. Allemaal met twee warmte-standen en een zeer realistisch vlammeneffect.

De keuze is bij dit merk niet heel groot maar de kwaliteit is wel goed. Je betaalt gemiddeld tussen de € 100 en € 150.

Bekijk Alpina haarden

Elektrische haard: inbouw, hoek of vrijstaand

Op het gebied van elektrische haarden is genoeg verkrijgbaar. De vraag is of je voor een inbouw, hoek of vrijstaand model moet gaan. Laten we eens gaan kijken wat de beste optie is.

Een inbouw elektrische haard werk je mooi in of aan de muur weg. Het gaat hier dus om een inbouwmodel. Ideaal wanneer je weinig ruimte hebt. Je kunt overigens ook de bestaande open haard wegbreken aan in de schouw een inbouw model plaatsen. Overigens moet je van een inbouw of wandmodel sfeerhaard houden, hij ziet er modern maar misschien ook wat plat uit.

Een elektrische haard hoekmodel wordt in de bestaande schouw ingebouwd. Je hebt ze kant en klaar maar het kan ook om maatwerk gaan. Vaak heeft deze hoekhaard een opening aan de voorzijde maar ook aan de zijkant. Hierdoor kun je de openhaard vanuit meerdere kanten bekijken. Meestal is een hoekhaard wel een dure oplossing.

Dan heb je nog te elektrische haard vrijstaand. Deze sluit het beste aan bij het klassieke model. Voordeel van een vrijstaande elektrische haard is dat je hem plaatst waar jij dit wil. Handig wanneer je later gaat verhuizen of verbouwen. Maar ook wanneer je de elektrische haard eens in een andere ruimte wil plaatsen.

Wat is een bio ethanol haard?

Naast de elektrische sfeerhaard heb je ook nog de bio-ethanol haard. Dit is een open haard die bio-ethanol als brandstof gebruikt. Hierdoor ontstaat er een echt vuur. Dit is een duurzame brandstof die verkregen wordt uit plantaardige materialen. Voordeel is dat het beter is voor het klimaat aan fossiele brandstofbronnen niet worden op verbruikt. Nadeel is dat het verbruik een stuk duurder is. Bovendien komt er tijdens verbranding koolstofmonoxide en koolstofdioxide vrij, net als bij hout verbranden.

Mocht je de keuze hebben, dan is het misschien toch beter om voor een elektrische sfeerhaard te gaan. Al is het alleen al voor de veiligheid.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste elektrische sfeerhaard
Schuiven naar boven