Beste kussen voor zijslaper, buikslaper of rugslaper

Bijgewerkt: 16 januari 2022

Het is best lastig om het beste kussen te vinden. Moet je voor een hard of zacht model gaan, dik of dun? Dat hangt er helemaal vanaf of je een zijslaper, buikslaper of juist een rugslaper bent. Je hebt zoveel verschillende soorten kussens, deze blogpost helpt je met het maken van een keuze. Ontdek het beste kussen voor jouw situatie. Voortaan slaap jij weer heerlijk.

De manier van slapen

Je hebt drie type slapers:

  • Zijslaper
  • Buikslaper
  • Rugslaper

Het kan best dat je de hele nacht ligt te woelen. Dat je bijvoorbeeld op de rug in slaap valt maar halverwege de nacht doorrolt naar de zij. Of dat je op de buik begint en op de rug wakker wordt. Bekijk wat je favoriete houding is om in slaap te vallen. Onder die categorie val je.

Beste kussen voor zijslaper

75% van alle mensen valt in slaap op de zij. Het is niet te zeggen op deze slaaphouding ook beter is. Veel zijslapers gaan vroeg of laat scheef liggen. Ook kan er een stijve nek ontstaan. Dit komt omdat je een te dun of te dik kussen hebt. Bij het opstaan voel je pijn in de nekspieren en mogelijk ook in de rug.

Het beste kussen voor de zijslaper biedt voldoende stevigheid zonder het hoofd helemaal omhoog te tillen. De stevigheid is medium, helemaal perfect voor zijslapers. Heb je last van nek- en rugklachten dan k

un je beter voor een orthopedisch en ergonomisch hoofdkussen gaan. Voor een kussen speciaal voor zijslapers betaal je tussen de € 20 en € 40.

Er zijn ook wat goedkopere modellen, vaak van een minder stevige kwaliteit. Ook heb je duurdere modellen van rond de € 80 tot wel € 100. Het is echter niet te zeggen of die hele dure kussens ook beter zijn. Populaire kussens voor zijslapers zijn Swiss, Cinderella en Tempur.

Bekijk kussens voor zijslapers

Beste kussen rugslaper

Ruim 20% van de bevolking valt op de rug in slaap. Voor partners niet altijd even prettig, want wanneer je op de rug ligt ga je sneller snurken. Dit is vooral het geval wanneer er sprake is van overgewicht, bij roken of veel alcohol drinken. Toch kan op de rug slapen prettig zijn wanneer je veel last hebt van hoofdpijn of nekpijn. Daarnaast is dit de ideale slaaphouding bij artrose, artritis of andere gewrichtspijnen.

Zorg dat je hoofd tijdens het slapen goed recht ligt. Het is belangrijk dat je een goedverend matras hebt maar deze moet de rug wel ondersteunen. Het kussen mag zeker niet te hoog zijn. Hiermee voorkom je dat de nek een knik maakt wat weer voor pijnklachten kan zorgen.

Het beste kussen voor de rugslaper heeft een medium of hardere stevigheid. Het materiaal kan wisselen, dit heeft vooral met gevoeligheid te maken. Populaire merken zijn Swiss, Cinderella en CozySense. Deze kussens starten bij € 15 maar lopen op tot meer dan € 50. Het is in ieder geval belangrijk dat je zeker geen te hoog hoofdkussen pakt wanneer je op de rug slaapt.

Naar kussens voor rugslapers

Beste kussen voor buikslaper

Slechts 5% van de bevolking valt op de buik in slaap. Dit is niet de allerbeste slaaphouding. Je krijgt vroeg of laat last van je rug en nek, al helemaal wanneer je het verkeerde matras en kussen hebt. Overigens is het niet zo dat je continu op je buik slaapt. Veel mensen draaien na een uurtje alweer naar de zij of rug.

Op de buik slapen is slecht omdat je hierbij je nek hebt gedraaid. In deze houding is het belangrijk dat je het kussen onder je schouder en borstkast legt. Doe dit aan de kant waarnaar je gezicht toe gedraaid is.

Het beste kussen voor buikslapers is medium tot hard. Ook nu weer zie je eerder vermeldde merken als populair naar voren komen. De prijs varieert enorm, van € 20 tot wel € 120. Je hebt tegenwoordig ook bamboe kussens, dit heeft een verbeterde vulling.

Bekijk kussens voor buikslapers

Welk kussen past bij mij?

Het is niet zomaar te zeggen welk kussen perfect bij je past. Hierboven zie je in ieder geval een overzicht van de beste kussens wanneer je op de rug, zij of buik slaapt. Let ook op het materiaal. Moet het bijvoorbeeld anti allergisch zijn? Dan is het belangrijk dat het kussen een ondoordringbare tijk heeft.

Je kunt ook naar de ‘welke kussen past bij mij test’ kijken. Let maar eens goed op de vulling van hoofdkussen.

Dons of veren: het kussen kun je makkelijk in vorm brengen maar is gevoelig voor stofmijt. Bovendien mag dit niet in de wasmachine.

Synthetische of polyester kussens: elastisch dus minder goed te vormen, kan beter tegen stofmijt en makkelijk uit te wassen.

Je hebt ook speciale nekkussens. Houd er rekening mee dat deze vaak zweterig aanvoelen. Bovendien mag je het kussen zelf niet wassen, tenzij je de hoes er af kan halen en deze uitwast. Er worden vaak allerlei gezondheidsvoordelen aan nekkussens toegeschreven. Tot nu toe is er geen bewijs dat dit soort kussens ook echt werkt.

Welk kussen bij rugklachten?

Bij nekklachten over rugklachten zou je een nekkussen kunnen proberen. Het geeft echter geen garantie dat je ook van je rugklachten afkomt. Heb je last van rugklachten, houd dan het volgende in de gaten:

  • Dun kussen wanneer je een buikslaper bent
  • Dikker kussen bij zijslapers
  • Medium kussen voor rugslapers

Kun je een kussen in de wasmachine doen?

Of je kussen in de wasmachine kan doen hangt helemaal van het materiaal af. Een kussen gevuld met dons of veren mag nooit in de wasmachine! Een synthetische of polyestervulling kan wel weer in de wasmachine. Was het kussen op maximaal 60 °C, zeker niet heter. De eerste keer na aankoop liever koud wassen.

Bij sommige donzen– of verenkussens kun je de vulling eruit halen. Dit is dan zeker aan te raden zodat je de tijk kunt wassen.

Kun je een traagschuim kussen wassen?

Ja je kunt een traagschuim kussen wassen, maar doe dit dan wel op de hand. Liever niet in de wasmachine. Wanneer je op de hand wast moet je er wel rekening mee houden dat het kussen meer tijd nodig heeft om te drogen. Was het traagschuim kussen daarom liever in de zomermaanden uit.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste kussen voor zijslaper, buikslaper of rugslaper
Schuiven naar boven