Beste 4-seizoenen donzen dekbed 2022

Bijgewerkt: 21 april 2022

Een donzen dekbed is heerlijk om onder te liggen. Wanneer het om 4-seizoenen modellen gaat dan kun je deze ook nog eens het hele jaar door gebruiken. Wat is het beste 4-seizoenen donzen dekbed? Houd er rekening mee dat dons erg prijzig is, vooral wanneer het om volledig dons gaat. Hier zit namelijk veel kwaliteitsverschil in. Ga dus niet zomaar voor het eerste het beste 4-seizoenen donzen dekbed.

Ducky Dons Nordic 4-Seizoenen Dekbed 
Bekijk de prijs

Voordelen donzen dekbed

Waarom zou je voor dons kiezen? Dit zijn de voordelen van een donzen dekbed:

 • Erg licht: je voelt amper iets op je lichaam drukken.
 • Volumineus: heel comfortabel
 • Anti allergische: ideaal voor mensen met een allergie
 • Weinig onderhoud: af en toe opschudden
 • Ventilerend en vochtabsorberend

Nadelen van dons

Er zitten natuurlijk ook wat nadelen aan een donzen dekbed. Ten eerste is het vrij prijzig, vooral wanneer je voor een hoge kwaliteit gaat. Daarnaast is dons kwetsbaar. Je kunt niet zomaar bovenop het dekbed neerploffen, hierdoor breken de donsveertjes af.

Een 4-seizoenen dekbed

Je hebt winterdekbedden, zomerdekbedden en modellen die voor de tussenliggende periode bedoeld zijn. Wil je niet voor elk seizoen een ander dekbed kopen? Dan kom je op het 4-seizoenen dekbed uit. Dit bestaat uit twee lagen. De dunste laag is bedoeld voor de zomerperiode. De dikkere laag voor het voorjaar en najaar. De twee lagen samen leg je in de winter op het bed neer.

Nadeel van een 4-seizoenen dekbed is dat de twee lagen samen redelijk zwaar aanvoelen. Dat is bij een donzen dekbed nooit het geval!

Beste 4-seizoenen donzen dekbed

Vergis je niet, de kwaliteit van donzen dekbedden kan erg wisselend. Let ten eerste op de verhouding dons/veertjes. Dons is veel duurder dan veertjes maar ook veel zachter. Ganzendons is beter dan eendendons. Donzen dekbedden zijn onderverdeeld in verschillende klassen:

 • Klasse 1: minstens 95% dons en veren
 • Klasse 2: minstens 85% dons en veren
 • Klasse 3: minder dan 85% dons en veren

Let ook even goed op de warmteklasse:

 • Warmteklasse 1: winterdekbed
 • Warmteklasse 2: geschikt voor alle jaargetijden
 • Warmteklasse 3: voorjaar en najaar
 • Warmteklasse 4: zomerdekbed

Een goed 4-seizoenen donzen dekbed bevat alle warmteklassen. Ontdek het beste 4-seizoenen donzen dekbed van dit moment.

1. Ducky Dons Nordic – klasse 2

Een uitstekend 4-seizoenen donzen dekbed in verschillende afmetingen. Geschikt voor alle seizoenen (ook alle warmtklassen). Anti allergeen en bestaat voor 100% uit natuurlijk materiaal. Bevat 90% witte eendendons. Dit betekent dat het om een donzen dekbed uit de klasse 2 gaat, maar dan wel met eendendons. Een relatief goed alternatief voor de duurdere modellen want je betaalt voor dit dekbed zeker niet te veel. (Minder dan € 300 voor de grootste maat).

Bekijk Ducky Dons Nordic

2. Cinderella Soul – klasse 2

Alweer een perfect donzen dekbed dat geschikt is voor alle seizoenen. Bevat dan ook de warmteklasse 1 tot en met 4. Dit model heeft een luxe dichtgeweven tijk waardoor huismijten niet naar binnen kunnen dringen. Dat is dan ook een zeer goed dekbed voor mensen met een huisstofmijtallergie.

Lekker warm in de winter en heerlijk koel in de zomer, maar natuurlijk ook in de andere seizoenen een zacht dekbed. Bestaat voor 90% uit eendendons en is voorzien van klasse 2. Dit donzen dekbed wordt door gebruikers zeer goed beoordeeld (4,8 van de 5 sterren). Verkrijgbaar in verschillende maten voor een of twee personen.

Naar Cinderella Soul

3. iSleep Donzen Dekbed

Alweer een voordelig geprijsd 4-seizoenen dekbed dat uit 100% dons bestaat. Ook dit keer is gekozen voor eendendons, dat is gewoon goedkoper dan ganzendons. Hieronder slaap je zo licht als een veertje. De tijk is van 100% katoen. Let op: donzen dekbedden mogen niet in de wasmachine of droger. Dagelijks goed luchten, dan blijft het donzen dekbed het langst mooi.

Bekijk iSleep Donzen Dekbed

Ganzendonzen dekbed 4-seizoenen

Wanneer je voor ganzendons kiest dan heb je altijd een betere kwaliteit. Maar ganzendons wil niet zeggen dat het dekbed ook meer comfortabel is. Dit hangt namelijk van de klasse af: hoeveel procent ganzendons en hoeveel procent veertjes zit erin verwerkt?

In het overzicht hieronder vind je ganzendonzen dekbedden 4-seizoenen. De meeste dekbedden hebben een vulling die uit 90% witte ganzendons en 10% witte ganzenveertjes bestaat. Je zult merken dat er veel prijsverschil in dit soort dekbedden zit. Dat hangt onder andere van het merk maar ook van de grootte van het dekbed af. Lits jumeaux is nu eenmaal duurder dan een éénpersoonsdekbed.

Naar overzicht ganzendonzen dekbedden

Let wel want sommige 4-seizoenen je ganzendonzen dekbedden bevatten niet alle warmteklassen. Hier en daar kom je er een dekbed met alleen warmteklasse 2 tegen. Dat is wel geschikt voor alle jaargetijden maar kan in de winter wel te koud zijn. Ben je een koukleum dan kies je hier liever niet voor.

Advies donzen dekbed

Je hebt hierboven het beste 4-seizoenen donzen dekbed kunnen zien, maar waar moet je nu voor kiezen. Hieronder een beknopt advies donzen dekbed.

Bepaal de maat: een persoons of tweepersoons. Een 1-persoon dekbed heeft altijd een maat van 140 X 200/ 220. 160 cm is een extra breed formaat voor één persoon. Zoals eerder vermeld let je ook op de warmteklasse.

Nog een goed advies donzen dekbed: de kwaliteit van de vulling. Bij voorkeur ga je voor ganzendons maar dit is niet altijd betaalbaar. Kijk ook naar de kwaliteit van de tijk. Katoen ventileert uitstekend en neemt goed vocht op.

De manier van produceren speelt ook een rol. Het is belangrijk dat de vlakken gelijkmatig verdeeld zijn en goed gesloten. Zo kan de vulling zich niet verplaatsen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste 4-seizoenen donzen dekbed 2022
Schuiven naar boven