Gang opruimen in een half uur

De gang is een verzamelplek van jassen, schoenen, paraplu’s en andere accessoires. Vaak is het ook een van de saaiste ruimtes in huis. Toch kom je ook hele mooie hallen tegen, waarbij er veel aandacht aan de aankleding is besteed.

Ben je moe van de rommel in de gang, het struikelen over schoenen en de saaie wanden? We gaan de gang opruimen in slechts een half uur. Ook ontvang je tips over een mooie inrichting of aankleding.

kerstboom opzetten

Kerstboom opzetten?

Doe het met een kerstboomstandaard

Gemiddelde afmeting van de gang of hal

De meeste voordeuren komen direct op een gang of hal uit. Standaard is er een vrije doorgang van minimaal 0,85 m breed is minimaal 2,1 m hoog. De lengte verschilt maar komt vaak tussen de 2 en 6 meter uit. Dit betekent dat de gemiddelde hal 2 tot 10m3 groot is, dus opruimen hoeft niet veel tijd te kosten.

Maar je hebt ook veel grotere hallen, die kom je voornamelijk bij bungalows, villa’s en andere grote (vrijstaande) woningen tegen. Hoe groter een ruimte, hoe meer spullen er door de loop der jaren verzameld worden.

De afmeting zegt dus zeker iets over de tijd die je kwijt bent met opruimen. Ervan uitgaande dat je een niet al te grote hal hebt ben je voor het opruimen hiervan tussen de 15 en 30 minuten kwijt. Dus in een half uurtje ga je gang opruimen. Laten we hiermee starten.

De gang opruimen doe je zo

Het belangrijkste in de gang of hal is een entreemeubel. Hieraan hang je jassen en tassen, en kun je heel makkelijk mutsen, sjaals en handschoenen opbergen. Het voordeel van een entreemeubel of gangkast met kapstok is dat alles overzichtelijk wordt opgeborgen. De gang ziet er elke dag weer netjes uit.

Bekijk halkasten

Vanwege de geringe diepte (tussen 25 en 35 cm) bespaar je hier echt veel ruimte mee en blijft de gang geordend. Het is dus aan te raden om eerst voor een halkast te kijken.

Goed, begin nu met alle jassen netjes aan de kapstok te hangen. Dat is de eerste stap om de gang op te ruimen. Verzamel sjaals, mutsen en handschoenen en stop deze in de halkast. Of maak gebruik van opbergmanden.

Een opbergplaats voor alle schoenen

Staan er meerdere schoenen in de gang? Dit geeft een rommelig uiterlijk. Bedenk dat de gang het eerste is dat mensen zien wanneer ze je huis binnenkomen!

Een halkast of een schoenenkast is ideaal voor het opbergen van schoenen. Leer jezelf en huisgenoten aan om de schoenen hier altijd in te plaatsen. Doe dit wanneer je de gang opruimt, en kijk gelijk welke oude schoenen weg kunnen.

Tip: bekijk schoenenrekken voor de gang

Er zijn open en gesloten schoenenrekken verkrijgbaar. Kijk wat het beste bij de gang past.

Ook aandacht aan de gangkast besteden

Heb je een gangkast of kelderkast? Bij de gang opruimen is het goed om hier ook even kort aandacht aan te besteden. Maar niet teveel, want anders ben je al snel enkele uren bezig. Gebruik de gangkast of kelderkast om grote spullen in op te bergen. Bijvoorbeeld de stofzuiger of jassen die je tijdelijk niet draagt.

De gangkast is ook een ideale opbergruimte voor paraplu’s en andere zaken die je weinig gebruikt. Let op dat je de toegang tot de waterhoofdkraan, de gaskraan en de (slimme) meter niet blokkeert.

Heb je kapotte jassen, schoenen, paraplu’s of andere zaken die weg kunnen? Laat ze zeker niet in de gang of in de gangkast rondslingeren. Gooi dit soort spullen weg of, indien dit nog mogelijk is, breng het naar de kringloopwinkel. Jassen en schoenen die nog in perfecte staat zijn kun je misschien doorverkopen.

De wanden van de hal: schilderen, behangen of muurstickers

Bij de gang opruimen hoort ook aandacht besteden aan de uitstraling. Wist je dat je een saaie hal een nieuw en fris uiterlijk geeft door de wanden te verven of schilderen, behangen of door gebruik te maken van muurstickers?

Heb je een kleine gang, kies dan voor lichte kleuren en zeker niet te drukke printjes. Donkere kleuren stralen warmte en sfeer uit maar kunnen een kleine hal nog kleiner doen lijken. Terwijl donkere kleuren perfect zijn in de grote hal of wanneer er ontzettend veel licht binnenvalt.

Probeer ook eens met een leuk behangetje te werken, waarbij je de wand recht tegenover de voordeur behangt. Deze wand is namelijk een eyecatcher.

Wanneer je het niet aandurft met schilderen of behangen, kun je het ook met een of meerdere muurstickers proberen. Tegenwoordig heb je hele mooie muurstickers. Probeer het eens met een muursticker van de natuur. Deze zijn vaak als deurposter verkrijgbaar maar ook prima voor de wand.

Naar muurstickers van de natuur

Tip: stickers werken alleen op een gladde en vetvrije ondergrond. Heb je structuurverf op de muur zitten dan moet je dit eerst verwijderen.

Aankleding van de gang of hal

Is de gang mooi opgeruimd en ziet deze er overzichtelijk uit? Naast het mooier maken van de wanden besteed je ook aandacht aan de aankleding. Eerder hebben we al iets uitgelegd over de halkast of entreekast en hoe praktisch én mooi hij is.

Afhankelijk van de afmeting van de hal kun je bij aankleding ook denken aan:

  • Een spiegel
  • Wandklok
  • Een grote plant
  • Hangplanten
  • Schilderijtjes of fotolijstjes
  • Led wandlamp
  • Ledstrip
  • Vloerkleed

Er zijn dus genoeg manieren om de gang mooi aan te kleden, waarmee je hem bij de rest van de woning betrekt. Een gezellig uitziende gang zal uitnodigen om de rest van de woning te verkennen. Je voelt je direct thuis, probeer het maar eens.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial