Overzicht beste tegels voor de oprit

Bijgewerkt: 23 november 2022

Tegels zijn er in verschillende vormen, maten en materialen. Hierin is keuze uit de bekende stoeptegels, betontegels, grindtegels maar ook de porseleinen en de natuursteen. Vaak wordt gedacht dat deze laatste twee geen goede keuze zijn, maar ze behoren zeker tot de beste tegels voor opritten. Toch is niet elke keuze de juiste.

De uitstraling van de oprit

Niet alleen het interieur van de woning en de tuin zijn belangrijk, de oprit verdient net zoveel aandacht. Toch krijgt juist dit onderdeel een betreurende behandeling, waardoor hij er niet mooi uitziet. Bedenk dat de oprit naar de woning het gehele karakter bepaalt.

Juist daarom lijkt het verleidelijk om voor de mooiste tegels te kiezen, maar dit kan verkeerd uitpakken. Sommige tegels zijn namelijk te dun of erg kwetsbaar. Wanneer je hier met de auto overheen rijdt dan kunnen ze barsten of er kunnen zelfs delen loslaten.

Stoeptegels en betontegels kunnen altijd

Ze zijn misschien niet mooi maar wel bestand tegen een extreem hoge belasting: stoeptegels. Het grotere formaat wordt simpelweg betontegel genoemd. Die kunnen altijd op de oprit, zonder dat ze hierbij barsten of afgebroken stukjes vertonen. Ook met betrekking tot de prijs zijn deze zeer interessant. Zat hier ook nog eens de lange levensduur van 20 jaar of meer bij, en dan is het logisch dat velen de oprit van betontegels voorzien. Betontegels voor de oprit moeten minimaal 6 cm dik zijn.

Het grootste nadeel is de uitstraling, want echt mooi zijn ze niet. Bovendien zijn ze niet zo kleurvast en kan er uiteindelijk kalkuitbloei ontstaan. Ook sommige schimmels gedijen goed op de ondergrond van beton. Dit is uiteindelijk wel weer te verwijderen, maar alleen met een speciaal product.

Overzicht benodigdheden voor bestrating

De grindtegels

Rond het jaar 1960 zijn de grindtegels bedacht. Feitelijk gaat het hier om betontegels met aan één zijde een ontwerp van grind. Deze tegels zijn in veel kleuren verkrijgbaar. Ze kunnen zeker op een oprit maar zijn wel oneffen, waardoor dit niet altijd prettig is.

Natuurlijke zandsteen

Deze tegels kom je bij opritten in Nederland en België minder vaak tegen, maar ze hebben wel een mooie en warme uitstraling. Tegels van natuurlijk zandsteen zijn slijtvast en zijn goed bestand tegen de meest extreme weersomstandigheden. Daarnaast kun je er met zware voertuigen overheen. Wel kunnen de zandsteentegels wat sneller vlekken vertonen, ze zijn namelijk gevoeliger voor vet, chemicaliën of olie.

Terrazzovloer

Vaak kom je een terrazzovloer binnenshuis tegen, maar heb je al eens gedacht aan het gebruik bij de oprit? Hij is namelijk zeer geschikt voor hellende maar ook voor vlakke opritten. Het materiaal is glad en bestaat uit een mengsel van marmer, graniet of kwarts met kleurstoffen. Hieraan wordt een cementbindmiddel toegevoegd.

Het resultaat is een stevige maar vooral een duurzame oprit met een luxe uitstraling. De platen worden plaatselijk gegoten of zijn op bestelling (of kant-en-klaar) verkrijgbaar.

Gevlamd graniet

Ga je voor de meest luxe uitstraling, dan behoort gevlamd graniet tot de beste tegels voor de oprit. Natuurlijk moet je hiervoor diep in de buidel tasten, maar dan heb je ook iets dat jarenlang blijft liggen. Graniet is een hard materiaal met een laag onderhoud. Het is niet spekglad maar heeft wel een gladde uitstraling. Het blijkt dat gevlamd graniet langer meegaat dan beton, klinkers of stoeptegels. Het zal zelfs de bakstenen van muurtjes overleven.

Het is wel aan te raden om als afwerking voor een ondoordringbare sealer te kiezen. Meestal heeft de fabrikant dit al geregeld, maar soms moet je hier zelf om vragen. Let op want deze tegels trekken vocht aan, je zal ze regelmatig af moeten spoelen of even dweilen. Het ziet misschien raar uit om de oprit te dweilen maar het is wel de beste manier om hem mooi schoon te houden.

Porseleinen tegels

Porselein lijkt heel kwetsbaar en dat is het soms ook. Maar over het algemeen kan dit materiaal veel hebben en gaat het ook lang mee. Porseleinen tegels die minimaal 4 cm dik zijn en voorzien van een verstevigde laag, zijn zeker geschikt voor de oprit. Wees er dan wel zeker van dat ze ook ontworpen zijn voor het dragen van voertuigen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Overzicht beste tegels voor de oprit
Schuiven naar boven