Beste tegellijm voor badkamer, keuken en veel meer

Bijgewerkt: 23 november 2022

Tegellijm heeft verschillende functies. Het moet de tegel stevig aan de muur of de vloer vasthouden. Daarnaast moet het jarenlang houden en in veel gevallen vochtbestendig zijn. Het mag de grip op de tegels niet verliezen, en van aantasting van schimmel is zeker geen sprake. Hoe kies je de beste tegellijm voor bepaalde situaties? Toppie3 heeft hier onderzoek naar gedaan.

Tegellijmen voor vochtige ruimtes

Op de badkamer is een tegel lijm nodig die bestand is tegen vocht en schimmels. Ook in de keuken is dit soms noodzaak. Daarom kun je het beste kiezen voor voorgemengde thinset-mortel. Professionele tegelzetters zullen eerder terugvallen op epoxymortel. Beide keuzes zijn goed, maar kennen wel wat prijsverschillen.

In Nederland wordt er vaak andere benamingen aan mortel gegeven. Het is in verschillende varianten verkrijgbaar waaronder tegellijm, tegelpasta en voegmiddel. De tegelpasta is specifiek bedoeld voor vochtige ruimtes waaronder de badkamer, garage, kelder of keuken.

Tegelpasta – overzicht & prijzen

Stevige lijm voor vochtige en droge ruimtes

Voor verschillende ruimtes is er de universele tegellijm. Een bekend merk is Bison, deze biedt een elastische en waterbestendige lijm. Deze is specifiek geschikt voor wandtegels en vloertegels op poreuze ondergronden waaronder hout, gipsblokken, beton of pleisterwerk. Tevens is dit product ook geschikt voor het betegelen buitenshuis.

De Atlas Geoflex is een flexibele lijm die speciaal bedoeld is voor het verlijmen op vloerverwarming. Uiteraard kent deze ook andere toepassingen, zowel binnen als buiten. Ook dit merk behoort tot de beste keuze.

Prijsoverzicht tegellijm

Er is kant-en-klare lijm verkrijgbaar, maar ook in poedervorm. Die laatste moet nog gemixt worden met water. Volg hierbij altijd de aanwijzingen op de verpakking. Professionals kiezen vaak voor de poedervorm omdat deze goedkoper is, maar ook van een hoge kwaliteit. Voor beginners kan de poedervorm soms lastig te mengen zijn, omdat dit toch wat nauwkeurigheid vraagt.

Waarom voor thinset kiezen

Van thinset is bekend dat het zeer goed bestand is tegen vocht waarbij het ook nog eens schimmels weert. Daarnaast is het betrekkelijk ongevoelig voor temperaturen en hiermee dus geschikt voor warme omstandigheden of vloerverwarming. Bovendien krimpt deze lijm niet en zat hij ook niet uit onder invloed van de omgevingstemperatuur of vocht uitzetten. De meeste tegellijmen en tegelpasta’s beschikken over deze eigenschappen.

Let op want thinset mortel heeft een uithardingstijd die op zich wel wat langer is. Vooral bij het aanbrengen op de wand kan dit voor problemen zorgen. Gebruik dit product in ieder geval niet bij grote en zware tegels of modellen met een oneffen achterkant.

Epoxymortel voor de professionals

In Amerika zijn ze goed bekend met epoxymortel, maar binnen Europa wordt het minder vaak gebruikt. Toch weten de professionals hoe sterk dit spul is, en ook nog eens sterker dan beton.

Epoxymortel – naar aanbieding

Dit goedje is volledig waterdicht en heeft een sterke hechting. Chemicaliën hebben weinig invloed op epoxymortel. Bovendien is het goed bestand tegen schimmels, meeldauw en verkleuringen. Het heeft een snelle uitharding (ongeveer 45 minuten). Hierdoor moeten de tegels wel snel worden geplaatst, daarom wordt deze mortel alleen professioneel ingezet. Waarschuwing: tijdens het gebruik van epoxymortel komt er een sterke geur vrij. Een goede ventilatie is onmisbaar.

Geen pastalijm op de vloer

De beste tegellijm is een goede keuze, maar let op bij het betegelen van een vloer. Gebruik in dit geval zeker geen pastalijm, die kan een matige druk aan. Met pastalijm is een goede luchtdoorlating belangrijk, anders droogt hij niet goed. Omdat vloertegels nauwelijks lucht doorlaten duurt het ook veel te lang voordat deze tegellijn geheel droog is. Pastalijm is toepasbaar op gipshoudende ondergronden.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste tegellijm voor badkamer, keuken en veel meer
Schuiven naar boven