Gids voor het zelf vervangen van je toiletpot: Tips, Trucs en Fouten

Bijgewerkt: 9 december 2023

Ga je de badkamer renoveren of heb je een defect toilet? Dan weet je dat het moment komt dat je de toiletpot moet vervangen. Dit lijkt een zware klus , alleen voor de doorgewinterde doe-het-zelver. Met de juiste voorbereiding, gereedschap, én een gedetailleerd stappenplan, kan ook jij deze klus aan. In deze gids bespreken we alles wat je moet weten over het zelf vervangen van je toiletpot, inclusief handige tips en veelgemaakte fouten.

Voorbereiden op de taak

Het vervangen van je toiletpot begint niet op de dag van de klus zelf, maar in de dagen (of zelfs weken) daarvoor. Een goede voorbereiding is belangrijk. Hier zijn enkele belangrijke stappen die je niet mag overslaan:

  1. Controleer het type toilet: Voordat je je huidige toiletpot kunt vervangen, moet je weten welk type afvoer je hebt. Heb je een CA-, S-, of H-uitgang? Dit bepaalt de soort toiletpot die je kunt installeren en hoe de installatie verloopt.
  2. Sluit de watertoevoer af: Je wil geen ongewenste wateroverlast. Zorg dat je de waterkraan naar het inbouwreservoir afsluit en het reservoir leegt.

Het vervangen van de toiletpot

Heb je de eerste stappen doorlopen? Dan is het tijd om je oude toiletpot te verwijderen en een nieuwe te installeren. Hier is een handleiding om je door het proces te loodsen, mogelijk gemaakt door Toilet Direct:

  1. Verwijder de oude Toiletpot: Nadat je de watertoevoer hebt afgesloten en het reservoir hebt geleegd, schroef je de toiletpot los en verwijdert hem voorzichtig van de muur.
  2. Bereid de ruimte voor: Met de afvoer nu blootgesteld, wil je nare geurtjes voorkomen. Daarom is het belangrijk om deze tijdelijk af te dekken. Dit is ook het moment om de muur achter het toilet grondig te reinigen.
  3. Plaats een nieuwe Isolatieplaat: Dit voorkomt krakende geluiden en zorgt voor een stabiele basis voor je nieuwe toiletpot.
  4. Installatie van de Nieuwe Toiletpot: Controleer eerst of alle gaten voor bevestiging en afvoer correct zijn uitgelijnd. Hang vervolgens je nieuwe toiletpot op. Zorg dat deze waterpas staat, en schroef deze vast (maar niet te strak!)

Tips en veelgemaakte fouten

Op het vervangen van je toiletpot, is het belangrijk om veel gemaakte fouten te vermijden. Hier volgen enkele tips en welke fouten je absoluut niet moet maken.

Overhaast deze klus niet. Zorg ervoor dat je voldoende tijd uittrekt om de toiletpot op de juiste manier te vervangen.

Wees voorzichtig met hoe strak je de toiletpot aandraait. Te veel kracht kan barsten in het porselein veroorzaken.

Vergeet niet om de waterdichtheid te controleren nadat je de nieuwe toiletpot hebt geïnstalleerd. Maak de waterkraan open en controleer op lekken. Test ook de spoeling van het toilet.

Maak de klus af door de isolatieplaat netjes af te snijden. Dicht de voegen af met een sanitair- of siliconenkit.

Conclusie: het vervangen van je toiletpot hoeft geen zware klus te zijn. Met de juiste voorbereiding, gereedschappen en kennis, transformeer je jouw badkamer of toilet met een frisse en nieuwe look. Wil je een complete renovatie? Toilet Direct staat klaar om je met hun snelle en efficiënte service te helpen. Meer weten? Ontdek alles over het vervangen van een toiletpot en hoe je de ideale toiletruimte samenstelt op Toiletpot vervangen.

Dit artikel is in samenwerking met toilet-direct.nl tot stand gekomen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Gids voor het zelf vervangen van je toiletpot: Tips, Trucs en Fouten
Schuiven naar boven