Wat is goedkoper: zonnepanelen huren of kopen?

Bijgewerkt: 25 september 2022

Dat zonnepanelen je energierekening omlaag brengen, dat is een feit. Voor een gemiddeld huishouden komt deze besparing op € 1200 per jaar uit. Helemaal energieneutraal zal je niet worden, want er zijn momenten waarop je meer stroom verbruikt dan dat de panelen opwekken. Je bent dan gedeeltelijk afhankelijk van de energieleverancier.

Toch zijn veel consumenten op zoek naar de prijzen met betrekking tot zonnepanelen. Maar wat is goedkoper, ze huren of kopen? En hoe verdien je de investering zo snel mogelijk terug? Dit zijn vragen waar we antwoord op geven.

Van camper tot woning, bekijk de prijzen met betrekking tot de complete zonnepaneel pakketten.

Naar zonnepaneel pakket

Waarom zonnepanelen zo populair zijn

Zonnepanelen of zoals ze het in Amerika zeggen: solar pannels, zijn de trends. Hiermee wek je groene energie op, en dat is beter voor het milieu. Dat was de eerste gedachte achter de panelen. Inmiddels is energie zo duur geworden dat het ook een methode is om maandelijks goedkoper uit te zijn.

De vraag naar zonnepanelen is flink gegroeid. Dit leidt ertoe dat er een tekort aan panelen maar ook aan installateurs is. Wanneer je medio 2022 zonnepanelen wil kopen en laten installeren, dan hangt hier een wachttijd van meer dan 6 weken aan vast.

Niet elke woning is geschikt voor zonne-energie

De meeste Nederlandse woningen hebben ruimte voor zonnepanelen op het dak. Maar dan moet het dak wel de juiste helling hebben, en ook nog eens in de goede richting staan. Een klein percentage woningen is niet geschikt voor zonne-energie.

Om te weten of je huis hiervoor in aanmerking komt, is het raadzaam om eerst contact op te nemen met een leverancier van zonne-energie.

Wat is goedkoper, zonnepanelen huren of kopen?

De gemiddelde gezinswoning heeft 12-16 zonnepanelen nodig. Soms loopt dit op tot wel 30. Hieronder een indicatie van de kosten inclusief installatie en btw:

  • 10 zonnepanelen: € 5400
  • 16 zonnepanelen: € 7000
  • 20 zonnepanelen: € 9000
  • 30 zonnepanelen: € 12.500

Dit is een flinke investering waa niet iedereen het geld voor heeft. Gelukkig kun je een gedeelte van de aanschafprijs terugvorderen. Het betreft hier de btw (21%).

De aanschafprijs is eenmalig. Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee, maar verliezen door de tijd wel aan rendement. Daarom moet je mogelijk meer zonnepanelen aanschaffen dan vooraf berekend was.

Zonnepanelen huren is voor veel mensen toegankelijker. De huurprijs van 14 zonnepanelen bedraagt gemiddeld € 75 per maand. Je zou denken dat het huren hiervan goedkoper is, maar eigenlijk is dit niet zo.

Bekijk alle mogelijkheden omtrent zonnepanelen

Bereken altijd de totaalprijs

Wanneer je een laag budget hebt dan is zonnepanelen huren zeker interessant. Maar bekijk wat je over een periode van 25 jaar aan huurprijs zou moeten betalen. Heb je 14 zonnepanelen nodig en betaal je € 75 per maand voor, dan ben je na 25 jaar € 22.500 kwijt.

Zou je 14 zonnepanelen kopen dan kost je dit ongeveer € 6000 tot € 7000. Dat is ruim 66% goedkoper.

De voordelen van zonnepanelen huren

Wanneer je zonnepanelen huurt dan begin je direct met besparen op je energierekening. Je betaalt altijd een vaste huurprijs, van begin tot aan het eind van het contract. Dit wordt tussentijds niet gewijzigd. Daarnaast heb je geen onderhoudskosten, want bij de huurprijs zit ook een verzekering en de kosten voor onderhoud inbegrepen.

De nadelen van het huren

Een groot nadeel is dat je geen eigenaar bent, en na 25 jaar ruim drie keer zoveel hebt betaald. Wanneer je voor lange termijn zonnepanelen wil huren dan is dit een zeer slechte keuze.

Kijk goed wat je maandelijks kunt besparen

De terugverdientijd van zonnepanelen kopen ligt op ongeveer 5 tot 8 jaar. Na deze periode profiteer je nog ongeveer 18 jaar lang van gratis stroom.

Wanneer je zonnepanelen huurt is het goed om naar de maandelijkse besparing te kijken. De terugverdientijd met huren is sowieso al langer. Maar wanneer je besparing € 80 per maand is, en je moet € 75 per maand aan huurprijs betalen, dan is het niet zo verstandig om zonnepanelen te huren.

De meeste huishoudens besparen ongeveer € 100 per maand, uitgaande van 12 tot 16 zonnepanelen. Doordat de energieprijzen in 2022 omhoog zijn geschoten komt de maandelijkse besparing op ongeveer € 150 per maand uit. De huurprijs van de panelen moet hier altijd onder liggen, anders heeft het geen zin om ze te huren.

Bereken de terugverdientijd wanneer je zonnepanelen koopt

Wanneer je 14 panelen van 380 Wp installeert, dan levert dit jaarlijks ongeveer 4362 kWh op. Een groot gezin verbruikt dit zeker aan energie, al helemaal wanneer er ook nog eens elektrische verwarming aanwezig is.

Stel dat de aanschaf van deze 14 panelen, inclusief installatie, op € 7000 uitkomt. Je mag 21% btw terugvragen, waardoor je uiteindelijk € 5748 zelf betaalt. Met een jaarlijkse besparing van € 1100 euro (even globaal genomen) is dit de terugverdientijd:

€ 5748 / € 1100 = 5,22

Het duurt dus iets meer dan vijf jaar voordat je de zonnepanelen hebt terugverdiend. Dit is erg goed, want hierna gaan de panelen nog zeker 15-20 jaar lang mee. Houd er wel rekening mee dat de omvormer na 10-12 jaar moet worden vervangen. De kosten hiervoor bedragen gemiddeld € 850 tot € 1400, inclusief plaatsing. Hierdoor duurt de terugverdientijd mogelijk een jaartje langer.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Wat is goedkoper: zonnepanelen huren of kopen?
Schuiven naar boven