Luxe zwembad in de tuin: de meest bijzondere zwembaden

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Op het Spaanse Tenerife ligt een kunstbassin, afgeschermd door een rotsrand. Bij vloed overspoelt het zwembad, in andere gevallen is het bad halfleeg. Dan heb je nodig de Infinity Pool van het Marina Bay Sands hotel in Singapore. Dit zwembad legt een verbinding tussen de daken van drie torenflats en heeft een water afgerond van maar liefst 57 verdiepingen.

Dit zijn enkele voorbeelden van de meest luxe zwembaden wereldwijd. Je hoeft het niet zo gek of duur te maken, een luxe zwembad in de tuin kan veel goedkoper. Zelfs wanneer je een beperkte ruimte beschikbaar hebt.

De Vertigo Pool

Met dit zwembad moet je even kennismaken. Het gaat hier om een dakzwembad van een hotel in Hongkong. Het steekt meters over de rand, waarbij de glazen bodem je uitzicht op alles hieronder geeft. Dit is geen zwembad voor mensen met hoogtevrees.

Goed, het is voor velen niet mogelijk om thuis een dak zijn te realiseren. Maar heb je een dakterras dan zou je ook aan een dakjacuzzi kunnen denken. Het idee is simpel: je koopt een opblaasbare jacuzzi en plaatst hem op het dakterras. Houd er wel rekening mee dat het dak ongeveer 1000 kg moet kunnen dragen. Controleer dit van tevoren. Twijfel je of heb je een tuin? Zet de jacuzzi dan in de achtertuin, wel zo veilig en het zorgt voor net zoveel ontspanning. Alleen is het uitzicht minder geweldig.

Bekijk opblaasbare jacuzzi’s (vanaf € 299)

Het houten zwembad (inbouw of opbouw)

Vroeger werden luxe zwembaden van beton gemaakt, soms met een afwerking van tegeltjes. Tegenwoordig wordt veel voor natuurlijke materialen gekozen. Dit is niet alleen beter voor het milieu, ook heeft het een mooie en luxe uitstraling.

Voor de kleine tot grote tuin zijn er verschillende luxe houten zwembaden verkrijgbaar. Deze zijn geschikt voor inbouw of opbouw, net wat wenselijk is. De prijs begint vanaf ongeveer € 1900. Je hebt dan een vierkant zwembad met een afmeting van 210 × 210 cm. Niet zo heel groot, maar wel goedkoop.

De grotere houten zwembaden beginnen vanaf € 5000, oplopend tot ongeveer € 10.000. Je hebt dan een prachtig houten familiebad in de tuin of op het erf staan. Praktisch, eenvoudig te monteren en later eventueel verplaatsbaar.

Naar inbouw zwembaden

Bizar: de tidal pool

Je komt ze weinig tegen, de echte tidal pools. Dit zijn kunstbassins die zijn afgeschermd door een natuurlijke rotswand. Bij vloed spoelt het zwembad over. Veel golfslag zorgt ervoor dat het onmogelijk is om in het zwembad te zwemmen. Maar in veel gevallen kan dit wel, zolang de zee maar rustig is.

Bij laagtij is het zwembad halfleeg. Nog steeds leuk om in te verblijven. Helaas zijn er maar weinig van dit soort zwembaden op de wereld te vinden. Bovenaan in het artikel heb je kunnen zien dat er eentje op het Spaanse Tenerife ligt, genaamd Piscina las Caletillas. Mocht je in de buurt zijn dan moet je hier zeker eens gaan kijken. En natuurlijk zelf een duik erin nemen.

Is het mogelijk om dit soort luxe zwembad in de tuin te creëren? Niet echt, want we gaan er vanuit dat je tuin niet rechtstreeks op zee uitkomt. Maar er zijn wel mogelijkheden voor het aanleggen van een zwemvijver.

Een natuurlijke zwemvijver aanleggen

Soms zie je ze bij mensen in de achtertuin en twijfel je: is het een zwembad of een vijver? Het antwoord zal waarschijnlijk op een zwemvijver uitkomen. Dit is in de basis een normale vijver met planten en vissen, en natuurlijk een goed filter. Ondertussen dient deze ook als zwembad.

Bij een zwemvijver moet je rekening houden met de volgende zaken:

Beplanting

Kies voor waterplanten die zuurstof aan het water toevoegen. Plaats de planten niet op plekken waar je loopt, maar op veilige plaatsen in het water. Denk aan waterplanten zoals snoekkruid, gele lis en aarverderkruik.

Denk ook eens aan de aanleg van een plantenfilter. Hierbij maak je onderscheid tussen het vijvergedeelte en het zwemgedeelte. Als afscheiding zou je aan een hardhouten beschoeiing kunnen denken. Zo kunnen planten onbekommerd hun werk doen en jij hebt alle ruimte om te zwemmen.

Afwerking van de oever

Creëer een natuurlijke overgang zodat je vanaf het gazon zo de zwemvijver instapt. Ook houten vlonders zijn een goed idee. Je kunt een aantal vlonders een beetje boven het water laten zweven, waardoor de rand van de vijver onder de vlonder valt.

Zwembad met een glazen wand

In Nederland zie je het zwembad met een glazen wand vrij weinig. Maar het is wel een waar kunstwerk in de tuin. Vooral geschikt wanneer de tuin in verschillende hoogtes is opgedeeld. Het is een vrij kostbare investering maar dan heb je ook wat.

Het overloopzwembad

Een goed voorbeeld van een luxe zwembad in de tuin is het overloopzwembad. De kosten inclusief aanleg bedragen tussen de € 55.000 en € 75.000. Wanneer je de aanleg zelf verzorgt dan ben je in totaal tussen de € 30.000 en € 40.000 kwijt. Nog steeds prijzig, maar je hebt dan wel het meest luxe zwembad met een afmeting van 10 meter. Kleinere zwembaden zijn naar verhouding goedkoper.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Luxe zwembad in de tuin: de meest bijzondere zwembaden
Schuiven naar boven