Hoe bouw je een overloopzwembad?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Een overloopzwembad is erg populair. Het heeft een luxe uitstraling en je creëert een paradijs rondom je woning. Omdat het wateroppervlak gelijk ligt met de omgeving, ontstaat er een paradijselijke spiegel. Oftewel: een superstrakke afwerking zoals je nooit had durven dromen.

Een zwembad in laten bouwen is vrij prijzig. Het overloopzwembad zelfbouw is het goedkopere alternatief. Maar hoe bouw je een overloopzwembad? In dit artikel vind je een aantal handige tips en leuke ideeën.

De kenmerken van een overloopzwembad

Een normaal zwembad heeft het wateroppervlak ongeveer 10 cm onder de rand staan. Bij een overloopzwembad ligt het wateroppervlak gelijk aan de rand van het zwembad. Hierdoor ontstaat er een strak geheel.

Wanneer je in het water duikt dan loopt het water over de rand. Daarom is er een overloopgoot aanwezig. Deze bevindt zich om het zwembad, vangt het water en leidt deze naar een buffertank.

De beste situaties

Overloop zwembaden zijn ideaal voor hellende gronden of terrassen. Wanneer de ene muur lager is dan de ander dan stroomt het water over de stuw en komt in de opvangtank terecht. Dit geeft een prachtig en natuurlijk effect. Maar dit type zwembad kan natuurlijk ook in de vlakke tuin geplaatst worden.

Overloopzwembad zelfbouw: de verschillende materialen

In principe kan dit type zwembad uit verschillende materialen bestaan, net als het standaard zwembad. Je kunt hem zelf van beton maken en met tegeltjes afwerken, of een voorgevormd bad kopen.

Bekijk inbouw zwembaden

De afwerking bestaat meestal uit verschillende soorten kunststof zoals polyester. Het voordeel van dit materiaal is dat het in verschillende kleuren verkrijgbaar is. Een luxe overloopzwembad kun je afwerken met glasmozaïek.

Voor welk materiaal je ook kiest, een overloop zwembad is een luxe aanvulling van de tuin, en kan er soms uitzien als een kunstwerk. De spiegelende reflectie van het water maakt de tuin optisch groter.

Inbouw of opbouw

Een overloopzwembad zelf bouwen kan op verschillende manieren. Ten eerste heb je het inbouwzwembad, waarvan de waterspiegel gelijk komt te liggen met de rest van de tuin. Hierbij is het belangrijk dat de tegels rondom het zwembad iets schuin aflopen. Dit voorkomt dat regenwater het zwembad inloopt.

Dan heb je nog het opbouw overloopzwembad. Hierbij ligt het gehele zwembad wat hoger dan het grondniveau. De rand om het zwembad moet vrij breed zijn om toch die strakke uitstraling te creëren, maar ook voor de overloopgoot.

De prijs van een overloopzwembad

Welk type zwembad je ook kiest, het vraagt altijd om een investering. De goedkoopste opzetzwembaden zijn verkrijgbaar vanaf € 69. Maar een overloopzwembad is een heel ander verhaal.

Voor een strak overloopzwembad van 10 meter lengte betaal je tussen de € 55.000 en € 75.000. Hierbij komt een bedrijf het zwembad plaatsen, je bent dus van alle gemakken voorzien. Het is niet goedkoop, de totaalprijs ligt tot wel € 30.000 hoger ten opzichten van een normaal inbouwzwembad.

Het overloopzwembad zelfbouw kan goedkoper. Koop je een polypropyleen zwembad van 10 × 3,75 m, dan moet je rekenen op een aanschafprijs van ongeveer € 20.000. Deze graaf jezelf in, je verzorgt de betegeling en de overloopgoot, inclusief andere benodigdheden. De totaalprijs zal dan uitkomen op ongeveer € 30.000 tot € 40.000.

De kans op lekkage is groter

Een nadeel van het overloop zwembad is dat de kans op lekkage groter is. Dit komt omdat het water boven de bekleding van het zwembad uitkomt. Bij een onjuiste plaatsing kan er een lekkage ontstaan.

Het water koelt sneller af

Doordat het water makkelijk over de rand loopt, koelt het aan de randen sneller af. Het afgekoelde water vermengt zich met het zwembadwater dat mogelijk is verwarmd. Bij een overloop zwembad moet je altijd rekening houden met hogere kosten om het water te verwarmen.

Aanrader: zwembad verwarmers (bekijk de prijslijst)

Benodigde kennis en ervaring om dit zwembad te maken

Zelf een overloop zwembad maken vraagt om de nodige kennis en ervaring. Zonder specialistische ervaring is het bijna niet mogelijk om het zwembad zelf aan te leggen. Maar het is niet onmogelijk, want er zijn voldoende mensen die toch een poging wagen. En soms ook nog eens zeer succesvol.

Het zwembad zit technisch complexer in elkaar. Het overloopeffect langs de randen moet dusdanig zijn dat het water gelijkmatig stroomt. Ook moet er een balanstank en pompen aanwezig zijn om de verplaatsing van water, wanneer er veel mensen in het zwembad zijn, te compenseren.

Zelf bouwen is ruim 50% goedkoper dan dat je het zwembad laat installeren. Tegenwoordig worden veel van deze zwembaden als complete kit verkocht, inclusief het materiaal, de pompen, tanks en overloopgoot. Er zit een duidelijke montagehandleiding bij. Maar dan nog vraagt het om voldoende inzicht om het bad zelf te installeren.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Hoe bouw je een overloopzwembad?
Schuiven naar boven