Op hoeveel graden moet je werkkleding wassen?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Werkkleding kan behoorlijk vies worden of stinken. Gelukkig is er de wasmachine, die lost het probleem op. Maar op hoeveel graden moet je werkkleding wassen? Wanneer je dit op een te lage temperatuur doet, dan blijven vlekken en stank erin zitten. Sommige stoffen mag je echter niet op een te hoge temperatuur wassen.

Het is dus belangrijk om te achterhalen op hoeveel graden je de wasmachine instelt. In dit artikel lees je wat de beste wastemperatuur is, én welk wasmiddel of voorbehandeling geschikt is.

Verschillende materialen

Op hoeveel graden je werkkleding wast, is afhankelijk van het materiaal waarvan het gemaakt is. Sommige materialen zijn erg kwetsbaar en mag je nooit warmer dan 30 °C wassen. Terwijl andere materialen makkelijk tegen een temperatuur van 60 °C kunnen.

De juiste temperatuur voor werkkleding

De meeste werkkleding kun je prima wassen op een temperatuur van 40 °C. Kijk altijd wat op het waslabel staat, dit zit vaak in de kleding ingenaaid. Staat hier 30 °C op? Was het dan op deze temperatuur, tenzij je het niet goed schoon krijgt. Meestal vormt het geen probleem wanneer je het iets warmer wast, het verschil is 10 °C en het maakt niet zoveel uit.

Tip: Vanish Oxi Action Poeder verwijdert moeiteloos vlekken uit werkkleding en normale kleding. Geschikt voor de witte en gekleurde was.

Bekijk Vanish Oxi Action Poeder

Wanneer werkkleding blijft stinken

Een zweetlucht krijg je soms moeilijk uit kleding. Komt het wasgoed stinkend uit de wasmachine? Dan is het aan te raden om het kledingstuk opnieuw te wassen. Blijft de geur hangen, dan moet je toch voor een hogere temperatuur kiezen. Op 60 graden zal de stank bijna altijd verdwijnen.

Is het erg om iets op 60 graden te wassen wanneer dit niet in het wasvoorschrift staat? Wanneer dit incidenteel gebeurt zal dit niet veel kwaad kunnen. Maar let op, doe dit nooit met gloednieuwe werkkleding. Deze moet je de eerste keer koud wassen. Hiermee voorkom je dat kleding gaat krimpen.

Vlekken zoals vet en olie

Werk je met verschillende stoffen zoals vet en olie? Dit kan vervelende vlekken in werkkleding veroorzaken. Meestal helpt het om deze vlekken met wasbenzine te deppen. Let op dat je dit niet op kwetsbare stoffen doet. Controleer dit eventueel op een onopvallende plek, bijvoorbeeld aan de binnenkant van de zoom.

Neem wat wasbenzine en dep hier de olievlek of de vetvlek mee. Vervolgens zo snel mogelijk in de wasmachine wassen. Houd er rekening mee dat je de wasbenzine nog enige tijd kunt ruiken. Daarom is het aan te raden om het kledingstuk buiten te laten drogen. Zo kan de frisse wind erdoorheen en vervliegt de geur van wasbenzine.

Verfvlekken moet je onmiddellijk behandelen. Doe je dit niet, dan zal het in de werkkleding trekken en krijg je het er niet meer uit. Neem een schone witte katoenen lap of doek. Drenk dit in terpentine, wasbenzine of thinner. Behandel hier de verfvlekken mee. Houd er rekening mee dat je altijd moet deppen, vooral niet wrijven. Hierna de werkkleding direct in de wasmachine schoonmaken.

Werk je met kleefstoffen zoals lijm of andere plakkende zaken? Dan moet je werkkleding wassen met aceton. Let nu ook weer op het materiaal waaruit de kleding bestaat, want mogelijk kan het beschadigen.

Eerst een lage en dan een hoge temperatuur

Sommige vlekken zetten zich vast wanneer je het op een hoge temperatuur wast. Wanneer je over de vlek twijfelt, kun je deze het beste lokaal behandelen. Hieronder nog even de mogelijkheden, ingedeeld naar het type vlek.

  • Bloed: met koud water uitspoelen
  • Lijm en kleefstoffen: aceton
  • Verf: wasbenzine, terpentine of thinner
  • Olie of vet: wasbenzine
  • Hars: wasbenzine, terpine, aceton of alcohol
  • Roest: een roestverwijderaar
  • Oude vetvlekken: vlekkenwater of vlekkenpasta

Was de werkkleding vervolgens op een lage temperatuur, op maximaal 30 °C. Hierna nog een keer wassen op 40 °C of 60 °C.

De verschillende soorten wasmiddelen

Wasmiddelen zijn opgebouwd uit enzymen en verschillende componenten. De enzymen weken het vuil los, waardoor dit weg kan spoelen. Elk wasmiddel heeft weer andere eigenschappen. Zo zijn er wasmiddelen die grasvlekken goed weghalen, perfect werken tegen bloedvlekken of een ster zijn in het verwijderen van vetvlekken.

Daarnaast is er een wasmiddel specifiek bedoeld voor werkkleding, uniformen, organische vervuilingen en olie- en vetvlekken. Dit wasmiddel is ideaal om de meest vervuilde werkkleding schoon te krijgen.

Bekijk wasmiddel voor werkkleding

Mag je wassen op hoge temperaturen?

Wanneer je werkkleding op een hoge temperatuur wast dan wordt de vlek op een agressieve manier aangevallen. Over het algemeen krijg je vlekken hiermee beter weg. Maar let op, want sommige vlekken fixeren zich juist wanneer je het kledingstuk op een hoge temperatuur wast. Daarom is het bij twijfel altijd beter om de vlek plaatselijk te behandelen, eerst op een lage temperatuur te wassen en dan op een hogere temperatuur.

Staat er in het waslabel dat je niet op een hoge temperatuur mag wassen, maar vraagt de vervuiling hier toch om? Kies dan een ander wasmiddel of behandel de vlek voor. Neem je toch het risico om op een hoge temperatuur te wassen, houd er dan rekening mee dat de werkkleding kan krimpen. Of dat het eerder zal slijten.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Op hoeveel graden moet je werkkleding wassen?
Schuiven naar boven