Waarom hackers uitbetaald willen worden in bitcoins

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Een computersysteem wordt overgenomen of iemand wordt opgelicht, bedrogen of afgeperst. Opvallend is dat criminelen maar ook hackers uitbetaald willen worden in bitcoins. De vraag is wat hier zo interessant aan is, want er zijn nog veel meer manieren om een hacker af te kopen. Het antwoord zal je verbazen, want eigenlijk zijn hackers dommer dan je denkt.

Geen koppeling met persoonlijke gegevens

Bitcoin is een decentrale munt. Dit betekent dat geen enkele overheid of bank hier grip op heeft. Transacties vinden dan ook zonder tussenpersoon plaats. Cryptomunten worden in een wallet bewaard. Het grootste voordeel van een bitcoin wallet is dat deze geen koppeling heeft met persoonlijke gegevens. Er is dus geen naam of adres van de eigenaar bekend.

Hier moet wel een kanttekening bij geplaatst worden. Wanneer je gebruik maakt van een hot wallet dan is wél bekend tot wie de bitcoins behoren. Een hot wallet is de portemonnee die je bij crypto-uitwisselingen vindt. Alle andere wallets zijn volledig anoniem.

Tip: op deze hardware wallet staan je bitcoins altijd veilig

Waarom willen hackers uitbetaald worden in bitcoins?

Vanwege de anonimiteit willen hackers het liefst uitbetaald worden in bitcoins. Een betaling naar de hacker is hierdoor niet te traceren. Maar helemaal anoniem is dit ook weer niet. De transacties zijn openbaar, iedereen kan zien hoeveel er is overgemaakt. En ook naar welke wallet.

Al in 2013 konden onderzoekers via openbare transacties uiteindelijk de gebruikers achterhalen. Wanneer een crimineel telkens hetzelfde ontvangstadres gebruikt, dan is dit via verschillende methoden te herleiden naar een persoon.

Hoe werkt dit precies? Wil je bitcoin omruilen voor een valuta zoals euro of dollar, dan doe je dit via een cryptocurrency exchange of broker. Sinds enkele jaren is het verplicht om je bij dit soort platformen bekend te maken, anders heb je hier geen toegang toe. Maar zelfs wanneer bitcoin niet wordt ingewisseld is het soms toch mogelijk om te ontdekken naar wie dit leidt.

Monero is de munt voor de criminelen

Al jarenlang wordt Monero in de criminele wereld als digitaal betaalmiddel ingezet. Dit komt omdat Monero (XRM) transacties privé maakt. Alle details over de transacties worden verborgen, alleen de ontvanger en de verzender kunnen dit zien. Dus in tegenstelling tot bitcoin worden transacties bij Monero niet publiekelijk openbaar gemaakt.

Dit verklaart ook waarom criminelen onderling het liefst met Monero afrekenen. Maar waarom willen hackers uitbetaald worden in bitcoin? Dit komt omdat de meeste mensen weten wat bitcoin is. Bovendien is het vrij makkelijk om bitcoin aan te kopen en dit naar een adres te sturen.

Hackers willen niet het risico lopen dat degene die wordt opgelicht of afgeperst, niet weet hoe hij moet betalen. Daarom nemen ze dit risico. Waarbij het risico op herkenning nog steeds klein blijft, nog geen 10%.

Handel in crypto en betaal over de eerste € 1000 geen kosten! Meld je aan!

Tron als alternatief

Criminelen zijn continu op zoek naar veilige alternatieven. Tron kent een groeiende populariteit onder hackers en ander crimineel gespuis. Zo blijkt dat het grootste gedeelte van de virtuele dollars via de munt Tron wordt verhandeld. Dit komt omdat Tron, net als Monero, er geen openbaar kasboek op nahoudt. Dit maakt het lastig om transacties te volgen.

De werking van traceersoftware

Vroeg of laat moet de hacker of crimineel bitcoin omruilen voor euro’s of dollars (of een andere munt). Zolang dit niet gebeurt, is ook niet te achterhalen wie de hacker is. Vaak probeert de hacker de verkregen bitcoins te verknippen of te verwateren. Dit doet hij door de munten heel vaak te verplaatsen. Maar ook door bijvoorbeeld een enkele bitcoin in wel 30 kleine stukjes te hakken en op deze manier te verspreiden.

Soms worden de bitcoins vermengd met andere munten. Dit zou het voor onderzoekers lastig moeten maken om de hacker nog te traceren. Maar dankzij geavanceerde traceersoftware is het mogelijk om elke verplaatsing, verknipping of verwatering te volgen. Het kan jaren duren voordat iemand uiteindelijk getraceerd wordt, maar in de praktijk is dit al vaker succesvol gebeurd.

Hackers zijn niet langer veilig

Nog steeds denken hackers en criminelen dat ze veilig kunnen worden uitbetaald in bitcoins. Zolang die bitcoins niet verplaatst of ingeruild worden, is het ook veilig. Maar je eist geen bitcoins om er de komende 50 jaar niks mee te doen. Dus vroeg of laat wordt de crimineel in zijn kraag gevat.

De crimineel kan natuurlijk Monero of Tron eisen, en dat is veiliger dan bitcoin. Maar deze munten zijn niet geschikt om ergens mee te betalen. Dus uiteindelijk moeten ze toch worden omgeruild voor geld of voor bitcoin. En op dat moment zit de opsporingsdienst er weer bovenop.

Ondanks dit feit blijven veel hackers ‘dom’ denken. De schijnveiligheid maakt ze roekeloos, en dat is misschien maar goed ook. Want zo kunnen ze steeds vaker worden opgepakt. Dikke pech.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Waarom hackers uitbetaald willen worden in bitcoins
Schuiven naar boven