Hoe krijg je je kind in slaap?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Wil je kind niet gaan slapen of wordt het vaak wakker? Als ouder zijnde kan je hier slapeloze nachten van hebben. Ook kan het vermoeiend zijn wanneer je kind continue de aandacht vraagt en jij daardoor geen rust krijgt. Ga niet in gevecht met je kind en negeer hem ook niet. Hoe krijg je je kind in slaap? Met de nodige tips krijgen zowel jij als je kind een goede nachtrust.

Boek voor kinderen van 3 tot 7 jaar oud
Bekijk het boek

Wanneer je baby of kind niet wil slapen

Het lijkt te mooi om waar te zijn: een baby of jong kind dat netjes gaat slapen en dit ook de hele nacht blijft doen. Helaas is dit maar voor weinig ouders weggelegd. Want nagenoeg ieder kind maakt een periode door waarin het niet wil gaan slapen. Of gewoon heel vaak wakker wordt.

Het vervelende is dat je hierdoor zelf ook slecht slaapt. Of dat je heel moeilijk in slaap komt met vermoeidheid tot gevolg. Hoe krijg je je kind in slaap? Hieronder eerst iets over de oorzaken.

Oorzaak niet willen slapen kind

Niet altijd is duidelijk waarom je kindje niet wil slapen. De eerste periode na de bevalling heeft een baby nog geen duidelijk dag en nachtritme. Het wordt wakker wanneer het honger heeft, pijn of wanneer er iets anders aan de hand is. Ook krijgen veel baby’s te maken met darmkrampen, met name bij flesvoeding. Baby huilt veel en kan ook erg overstuur zijn. Soms wil je baby zelfs niet drinken.

Er kunnen nog meer redenen zijn waarom je kind niet wil of kan slapen. Hieronder vind je een paar van je oorzaken:

Oververmoeidheid. Een vermoeid kind dan ook moeilijk in slaap komen. Dit klinkt misschien vreemd maar kinderen die erg moe zijn weten niet meer hoe ze zich moeten gedragen en gaan teveel draaien en worden onrustig.

Zich eenzaam voelen. Vooral erg jonge kinderen kunnen hier last van hebben. In de baarmoeder ervoer baby de veiligheid en warmte, die er plots niet meer is.

In eigen bedje slapen. Kinderen die veel bij ouders in bed slapen geslapen en plots hun eigen bedje krijgen, weigeren dit vaak. Dit zien je ook wanneer het kind al wat ouder is.

Honger. Wanneer je kindje niet voldoende krijgt dan kan er honger ontstaan. Een peuter kan dit wel aangeven maar een jonge baby zal gaan huilen en niet willen slapen.

Nachtmerrie. Hoe jonge baby’s dromen, daar is nog niet zo heel veel over bekend. Het iets oudere kind kan wel al duidelijk last hebben van nachtmerries. Het is voor het kind vaak moeilijk te begrijpen dat het hier om fictie gaat en er ontstaat een grote angst.

Monsters onder het bed. Vooral peuters en kleuters kunnen hier last van hebben. Er liggen monsters onder het bed en draken in de kast. Fictie, fantasie en werkelijkheid worden met elkaar verward en het is ook niet zo vreemd dat het kind niet durft te gaan slapen.

Zo krijg je je kind in slaap

Wordt jouw kind vaak wakker of wil het niet gaan slapen? Sluit medische problemen als eerste uit. Ook psychische spanningen kunnen de oorzaak zijn. Is een van beiden het geval, bezoek dan zeker eerst een arts en kijk bij psychische problemen of therapie kan helpen. De volgende tips helpen je om je kindje lekker te laten slapen.

1. Vaste bedtijden

Het is bij kinderen vanaf ongeveer een jaar oud belangrijk dat ze op vaste tijden naar bed gaan. Rust en regelmaat is vooral voor kleine kinderen onmisbaar. Bij heel jonge baby’s kijk je naar de slaapbehoefte.

2. Overdag slapen

Wanneer je als volwassene overdag slaapt dan kom je ‘s nachts moeilijker in slaap. Vaak wordt gedacht dat het kind overdag wakker houden ervoor zorgt dat het in de nacht langer slaapt. Niets is minder waar. Baby’s en jonge kinderen hebben veel meer slaap nodig. Is het kind oververmoeid, dan wel het niet meer naar bed.

Valt je kindje overdag in slaap? Geen probleem, het heeft die rust nodig. Maar je moet het naar bed gaan overdag ook niet forceren. Je merkt vanzelf wel wanneer je kindje moe wordt. Dat is ook het tijdstip dat je hem overdag even laten slapen.

3. In het eigen bedje

Laat een baby de eerste weken na de bevalling gerust op de ouderslaapkamer slapen, maar wel in het eigen wiegje of bedje. Baby zal zich hier zeker veiliger door voelen. Het is natuurlijk heel gezellig wanneer je kind in jouw bed slaapt maar echt veilig is dit niet. Bovendien leert je kind niet om alleen te slapen. Dit zorgt later alleen maar voor problemen. Dus: baby, dreumes of kind ligt altijd in zijn eigen bed.

4. Zonder honger slapen

Probeer zelf maar eens in slaap te komen wanneer je honger hebt. Je zult merken dat het nauwelijks lukt. Zorg dat je kind nooit met honger naar bed gaat. Let bij het oudere kind erop dat het niet met een volle maag gaat slapen.

5. De luier verschonen

Natte of volle luier? Verschoon dit altijd voor het slapen gaan, en soms is dit ook nog in de nacht nodig. Het oudere kind dan wakker worden omdat het naar de wc moet, vooral wanneer het net zindelijk is. Dit is slechts een fase. Ik je kindje nog niet helemaal zindelijk? Gebruik dan nachtluiers, die houden je kind de hele nacht droog.

Naar speciale nachtluiers

6. Aandacht voor nachtmerries

Nachtmerries verdienen troost en aandacht. Leg je kind uit dat het niet echt is, maar net als een boekje of op de televisie gespeeld is. Toch kan dit lastig zijn voor het jonge kind. Stel het dan gerust.  Is je kindje anderhalf jaar of ouder dan helpt het om een dromenvanger te hangen. Voor veel kinderen geeft dit rust.

Bekijk dromenvangers

7. Afrekenen met monsters en draken

Monsters, draken en ander gespuis kunnen het beste even voor het slapen gaan verjaagd worden. Zo weet je zeker dat ze in de nacht niet meer terug komen.

8. Slapen doe je in bed

Een bed is om te slapen. Is je kindje moe? Breng het dan naar bed en laat het zeker niet op de bank of waar dan ook slapen, tenzij het echt niet anders kan en het eenmalig is.

9. Geen spelletjes in de nacht

Troosten mag, maar daarna weer slapen. Geef een kind niet de kans om er een spelletje van te gaan maken. Heel jonge baby’s begrijpen dit nog niet en mogen best even uit bedje, maar leg ze daarna ook weer terug.

10. Langzaam opbouwen

Slaapt je kind echt onrustig of wil het echt niet gaan slapen, werk dan stap voor stap. Leg het kind in bed en zeg dat je zo weer komt kijken. Dit doe je na 3 minuten. Herhaal en kom dan na 4 minuten kijken, dan 7, 10 etc. Bouw dit steeds verder uit. Je kind weet dan dat je komt troosten en dat je er nog bent en zal uiteindelijk leren slapen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Hoe krijg je je kind in slaap?
Schuiven naar boven