Beste hometrainer voor ouderen

Bijgewerkt: 19 maart 2022

Ook op oudere leeftijd is bewegen ontzettend belangrijk. Met de beste hometrainer voor ouderen train je lekker thuis. Goed voor lichaam en geest, maar het is wel belangrijk dat de juiste hometrainer wordt gekozen. Ontdek waar een hometrainer voor ouderen aan moet voldoen. Inclusief de beste modellen.

Aandachtspunten hometrainer voor senioren

Niet elke hometrainer is geschikt voor ouderen. Vanwege de wat hogere leeftijd worden gewrichten en spieren wat strammer of stijver. Hierdoor spring je niet zomaar op een fitnessapparaat. Ga daarom niet voor de eerste de beste hometrainer. Bekijk hieronder de belangrijkste aandachtspunten.

Een lage instap

Net als bij een fiets moet ook de hometrainer een lage instap hebben. Dit is vooral belangrijk wanneer er sprake is van artrose, artritis, stijve ledematen of wanneer het gewoon niet makkelijk is om het been ver omhoog te krijgen. Er zijn voldoende hometrainers met een lage instap. Dit maakt het een stuk makkelijker om dagelijks gebruik te maken van dit fitnessapparaat.

Bekijk hometrainer met lage instap

Een verstelbaar zadel

De beste hometrainer voor ouderen heeft een in hoogte verstelbaar zadel. Wanneer het zadel te hoog staat ga je al snel ‘zagen’, dit zorgt voor pijnlijke heupen en billen. Een te laag zadel is niet goed voor de kniegewrichten. Je moet hierbij de knie te ver buigen en dit kan op oudere leeftijd pijnlijk zijn.

Let dus goed op het feit of het zadel verstelbaar is. De meeste hometrainers hebben een in hoogte verstelbaar zadel, dat zit dus wel goed.

Met trainingsfunctie

Kijk of de hometrainer ook een trainingsfunctie heeft. Hiermee is het namelijk mogelijk om op een aangepast niveau te trainen en om vorderingen bij te houden. De hometrainer is zeer geschikt voor senioren, om de conditie op peil te houden en de spieren soepel te maken. Maar ook tijdens revalidatie is een hometrainer met trainingfunctie zeker aan te raden.

Optioneel: hartslagmeter

Sportievelingen hebben behoefte aan een hometrainer met hartslagmeter. Deze houdt namelijk de hartslag tijdens de training bij. Voor ouderen is het vooral belangrijk om dagelijks te bewegen, dit houdt alles soepel. Bovendien zorgt beweging er ook voor dat je geestelijk lekkerder in je vel zit. Hier is niet per se een hartslagmeter voor vereist, maar het kan wel helpen om het trainingsniveau in de gaten te houden.

Beste hometrainer voor ouderen

Nu je weet waar je allemaal op moet letten blijft de vraag: wat is de beste hometrainer voor ouderen? Hieronder enkele modellen in het kort besproken.

1. Tunturi Hometrainer B40 Fit

Deze hometrainer heeft een lage instap en is hierdoor zeer geschikt voor ouderen. Bedoeld voor dagelijkse beweging, revalidatie of gewichtsverlies. Dit model heeft namelijk een trainingsfunctie en een hartslagmeter. Voordeel van de Tunturi hometrainer is dat hij voordeliger is dan andere modellen en hiermee geschikt voor mensen met een beperkt budget.

Bekijk Tunturi hometrainer

2. Hometrainer Sole Fitness B74

Deze hometrainer voor ouderen is iets duurder geprijsd maar is wel van een uitstekende kwaliteit. Hij is namelijk goed verstelbaar en biedt een hoge mate van comfort. Een lage instap dus ook geschikt voor senioren. Hij heeft een ingebouwde generator waardoor hij zelf aanspringt zodra de trappers in beweging komen.

Een topper onder de hometrainers voor ouderen. Hij heeft namelijk een stil weerstandssysteem, 20 weerstandniveaus, een helder LCD-scherm en ingebouwde luidsprekers. Er zijn zelfs een ventilator en bidonhouder aanwezig. Niet voor niets wordt deze hometrainer veel door senioren gekocht.

Naar Hometrainer Sole Fitness B74

3. Xterra Hometrainer UB2.5

De derde in het overzicht beste hometrainer voor ouderen. Alweer een topmodel, zowel qua prijs als kwaliteit. Deze is namelijk ergonomisch gevormd waardoor je comfortabel zit. Hij is op verschillende punten verstelbaar.

Geschikt voor ouderen, mindervaliden, revalidatie maar ook voor mensen die hun conditie op peil willen houden. Voorzien van een lage instap, transportwielen en luidsprekers. Natuurlijk zijn er ook trainingsfuncties en een hartslagmeter aanwezig.

Bekijk Xterra Hometrainer UB2.5

Wat kost een hometrainer voor ouderen?

Geen groot budget of juist wel voldoende te besteden? De vraag is wat de prijs voor een goede hometrainer is. Wanneer je naar bovenstaande modellen kijkt kosten deze allemaal tussen de € 400 en € 700.

De best verkochte hometrainer, beoordeeld door kieskeurig.nl (juni 2019) kost iets meer dan € 200. Het betreft hier de VirtuFit HTR 2.0 hometrainer. Een prima model maar minder geschikt voor ouderen.

Naar VirtuFit HTR 2.0 hometrainer

Je kunt natuurlijk altijd even bekijken of het toch wat is. Deze hometrainer heeft namelijk de realistische benadering van een echte fiets. Hierbij is goed naar de zithouding maar ook naar de trappers gekeken. Hij heeft trainingsfuncties en een hartslagmeter. Enig nadeel is dat dit model geen lage instap heeft, waardoor hij voor senioren minder geschikt is.

Moet een hometrainer inklapbaar zijn?

Veel hometrainers zijn inklapbaar. Dit is praktisch want zo staat het ding nooit in de weg. Een inklapbare hometrainer is dan ook aan te raden voor mensen met weinig ruimte. Voor senioren is een inklapbaar fitnessapparaat minder praktisch. Laten we eerlijk zijn, dat ding elke dag inklappen en uitklappen is ook niet prettig voor de gewrichten.

Bij aanschaf van de beste hometrainer voor senioren hoeft dus niet gekeken te worden of het model inklapbaar is. Maak gewoon wat ruimte vrij, bijvoorbeeld op de leegstaande slaapkamer of in een hoek van de woonkamer.

De hometrainer verkopen

Was de hometrainer bedoeld tijdens revalidatie en wordt hij nu niet meer gebruikt? De hometrainer verkopen levert weer wat geld op. Is het apparaat niet ouder dan zes maanden dan kun je er gerust 75% van de aankoopprijs voor vragen, mits in goede staat. Voor een hometrainer die tussen de één jaar en drie jaar oud is kun je tussen de 30% en 60% van de aankoopprijs vragen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste hometrainer voor ouderen
Schuiven naar boven