Hoe lang gaat een laptop mee?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Vaak wordt gezegd dat een laptop een levensduur heeft van drie jaar. Dit klopt, dat is de economische levensduur. In de praktijk gaat dit apparaat vaak veel langer mee. Hoe lang hij exact meegaat en hoe je de levensduur verlengt, dat lees je in dit artikel.

Economische levensduur laptop

Er is een groot verschil tussen de technische en economische levensduur van een laptop. Wat is de economische levensduur? Dit heeft te maken met technische ontwikkelingen. Die gaan tegenwoordig zo snel, dat een laptop of pc al snel achterloopt. Zowel de hardware als software kan het dan niet meer bijhouden.

De economische levensduur van een laptop is overal hetzelfde: 3 jaar. Het maakt hierbij niet uit voor welk merk je gaat.

Wat is de gemiddelde levensduur van een laptop?

Wanneer je dit apparaat voor werk of studie gebruikt dan zou je hem eigenlijk elke drie jaar moeten vervangen. Maar wanneer je hem privé of voor niet al te zware zaken inzet, dan kan hij best langer mee.

De gemiddelde levensduur van een laptop ligt tussen de vier en zeven jaar. Een en ander is afhankelijk van het merk, model, de processor, het gebruik en wat andere zaken. Laten we eens gaan kijken welk merk laptop het langst meegaat.

Dit merk laptop gaat lang mee

Wil je een laptop die langer meegaat dan 3-4 jaar, dan kom je bij een van de volgende merken uit:

  • Apple
  • Dell
  • HP

Zet je hem niet al te zwaar in dan kunnen de volgende merken ook langer dan 4 jaar meegaan:

  • Acer
  • ASUS
  • Lenovo

Er zijn nog een aantal merken die lang meegaan maar dit hangt weer van het type laptop af.

Kijk goed naar de processor

Een belangrijk advies: kijk bij aanschaf goed naar de processor. Dit is het hart van de laptop en bepaalt hoe snel en effectief hij werkt. Maar ook hoe lang het apparaat uiteindelijk meegaat. Kies bij voorkeur voor een apparaat met de allernieuwste Intel Core of AMD processor.

Daarnaast moet het werkgeheugen toereikend genoeg zijn. Met een werkgeheugen van minimaal 16 GB kan de laptop echt wel een tijdje mee. Maar wanneer het werkgeheugen te laag is dan krijgt het apparaat vroeg of laat problemen met nieuwe technische ontwikkelingen.

De prijs van de laptop

Je kunt het al raden: een dure laptop gaat over het algemeen langer mee. De allerduurste modellen kunnen het makkelijk 10 jaar volhouden. Bijvoorbeeld een gaming laptop, die bevat een krachtige processor en duurzame componenten.

Bekijk gaming laptops

Goedkope laptops kun je beter van je lijstje halen. Die hebben een gemiddelde levensduur van 3-4 jaar. Dus: hoe duurder, hoe beter. Wat natuurlijk niet wil zeggen dat de allerduurste laptop ook het langst meegaat. Maar een model van € 1000 tot € 1500 houdt het veel langer vol dan eentje van € 300.

Zakelijke laptop

Hoe lang gaat een laptop mee wanneer je voor een zakelijk model gaat? Een zakelijke laptop bevat geen onnodige dingen, iets dat je bij een gaming laptop misschien wel tegenkomt. Zakelijk heb je vaak niets aan vloeistofkoeling of het overklokken (verhogen kloksnelheid).

De beste zakelijke laptops zijn:

Acer Aspire

HP Elitebook

Apple MacBook Pro

SSD (Solid State Drive) of HDD

Het is zeker goed om eens te kijken naar het verschil tussen HDD en SSD. Het gaat hier om het opslagcentrum van de laptop. Hierop staat het besturingssysteem, media, documenten en andere bestanden. SSD is een stilstaande schijf. Data staat in chips opgeslagen. Voordeel van SSD is dat het vier keer sneller is dan HDD. Dit zorgt voor betere prestaties.

De laptop met SSD start binnen 15 seconden op. Ook games worden ontzettend snel geladen. Aan de andere kant kan SSD de laptop vertragen wanneer je hem intensief gebruikt. Moet je laptop lang meegaan, dan kun je beter voor een model met HDD kiezen. Houd er wel rekening mee dat het opstarten wat langer duurt en dat je de schijf soms hoort draaien.

Onderdelen vervangen

Wanneer je laptop ouder dan vijf jaar is dan kunnen er één of meerdere onderdelen kapot gaan. Vaak is het de accu die het als eerste begeeft. Wanneer je de laptop continu op netstroom kunt aansluiten dan hoeft dit niet direct een probleem te zijn. Maar wanneer de laptop mee op reis moet dan loop je wel tegen een lege accu aan.

Ook andere componenten zijn mogelijk aan vervanging toe. Bijvoorbeeld de videochip. Ook het scherm of toetsenbord kan defect zijn. Vraag vooraf naar de reparatiekosten. Aan de hand hiervan bepaal je of reparatie nog wel zinvol is. Voor laptops ouder dan vier jaar is het soms verstandiger om een nieuwe aan te schaffen.

Levensduur van de laptop verlengen

Wil je langer met je laptop doen? Verleng de levensduur. Dit doe je door slim gebruik te maken van het apparaat en de accu. Voorkom volledige ontlading. Wanneer de accu onder de 50% uitkomt moet je de laptop op netstroom aansluiten.

Aan de andere kant zorgt ervoor dat de laptop niet continu aan netstroom hangt. Wanneer de accu op 99% staat kun je de laptop loskoppelen.

Maak bij voorkeur gebruik van de energiespaarstand. Hierbij gaat de laptop na een korte tijd in slaap of stand-by. Praktisch wanneer je regelmatig van je laptop wegloopt en ook enige tijd wegblijft.

Verder kun je de processor besparen door de laptop niet te zware dingen te laten doen. Gebruik je dit apparaat voor gaming of het bewerken van foto’s en video’s? Kies dan liever voor een aangepaste laptop. Die kan dit soort zware dingen veel beter aan.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Hoe lang gaat een laptop mee?
Schuiven naar boven