Hoorapparaat kosten: alle prijzen op een rij

Bijgewerkt: 20 augustus 2023

De gemiddelde prijs van een hoortoestel ligt tussen de € 500 en € 800. De allergoedkoopste modellen beginnen vanaf € 89, die vallen onder de zelfzorg. Helaas kunnen het hoorapparaat kosten ook boven de € 1000 uitkomen. Je hebt dan wel hoortoestellen met de meest geavanceerde functies. Bekijk alle prijzen en wat je vergoed krijgt van de zorgverzekeraar.

Wanneer een hoortoestel echt nodig is

Bij een matig gehoorverlies is een hoortoestel nog niet noodzakelijk. Het menselijk brein is slim genoeg om een matig gehoorverlies op te vangen. Wanneer het gehoorverlies boven de 25 dB uitkomt dan zijn eenvoudige hoortoestellen aan te raden.

Bij een gehoorverlies vanaf 35 dB is een hoortoestel bijna altijd nodig. Meestal heeft gehoorverlies met leeftijd te maken. Dit verklaart waarom de gemiddelde leeftijd dat mensen een hoortoestel nodig hebben rond de 70 jaar ligt.

Hoorapparaat kosten: aanschaf van de toestellen

Met het ouder worden gaat het gehoor achteruit. Meestal hebben beide oren behoefte aan een hoortoestel. Een enkel hoortoestel is nodig wanneer het om enkelzijdig gehoorverlies gaat, bijvoorbeeld als gevolg van gehoorbeschadiging.

Wat moet een hoorapparaat kosten? Hieronder vind je de verschillende prijzen, die weer afhankelijk zijn van de classificatie.

  • € 89 tot € 200 bij minder dan 25 dB gehoorverlies
  • € 400 tot € 800 bij een gehoorverlies van 25 tot 35 dB
  • € 600 tot € 1000 bij 35-50 decibel gehoorverlies
  • Vanaf € 900 voor een hoortoestel met bluetooth of wifi

Tip: de Beurer HA20 is een hoortoestel met een maximale versterking van 40 dB. Hij kost slechts € 30 maar valt niet onder de zorgverzekering (zelfzorg). De goedkoopste oplossing voor mensen met (matig) gehoorverlies.

Bekijk Beurer HA20

Bijkomende kosten

Veel van deze apparaten werken met vervangbare batterijen. De batterijen gaan tussen de twee en drie weken mee, afhankelijk van het gebruik. Sommige stroomvretende toestellen vragen wekelijks om nieuwe batterijen. Een verpakking batterijen van zes stuks kost tussen de € 6 en € 10.

Daarnaast is een schoonmaaksetje aan te raden. Reinigingstabletten kosten ongeveer € 7 per 20 stuks. Een meter slang is verkrijgbaar voor ongeveer € 3. Dit zijn de maandelijkse bijkomende kosten voor het hoorapparaat:

  • Batterijen – € 5
  • Reiniging – € 3
  • Hoortoestel slang – € 2

De bijkomende kosten komen hiermee op een maandelijks bedrag van ongeveer € 10 uit.

Naar reinigingtabletten

Wat kost een hoortoestel zonder vergoeding?

Niet iedereen krijgt een gehoorapparaat vanuit de zorgverzekering vergoed. Moet je dit zelf betalen, dan is het vooral belangrijk om naar de totale hoorapparaat kosten te kijken. Dus niet alleen het hoortoestel zelf maar ook de kosten voor het aanpassen hiervan.

Gemiddeld ligt de prijs voor een budget hoorapparaat tussen de € 400 en € 700, verkrijgbaar via de audicien. Een model met Bluetooth kost tussen de € 700 en € 1000. Tegenwoordig zijn er ook hoorapparaten met wifi, die kosten tussen de € 900 en € 1500. Oplaadbare modellen kosten tussen de € 800 en € 1500. Meestal zijn oplaadbare modellen ook voorzien van Bluetooth en/of wifi.

De reden waarom een hoortoestel zo duur is

De aanschaf van een hoorapparaat is een kostbare gelegenheid. Waarom is een hoortoestel zo duur? Dit heeft met de onderliggende techniek te maken. Ook is het zo dat audiciens veel winst op hoortoestellen maken. Dit geldt vooral voor de toestellen die niet worden vergoed door de zorgverzekeraar.

Maximale vergoeding door de zorgverzekering

Vanuit de basisverzekering wordt een gehoorapparaat voor 75% vergoed (volwassenen). Kinderen tot 18 jaar krijgen een maximale vergoeding van 100%. De zorgverzekeraar vergoedt eens in de vijf jaar. Wanneer hoorapparaten eerder aan vervanging toe zijn dan komt dit voor eigen rekening.

Via de aanvullende verzekering is het mogelijk om de eigen bijdrage van 25% vergoed te krijgen. Hierbij is het wel belangrijk om naar een gecontracteerde audicien te gaan.

Vergoeding is alleen mogelijk met het doorlopen van het keuzeprotocol Hoorzorg 2.0. Dit protocol bestaat uit enkele hoortesten en een vragenlijst. Aan de hand hiervan wordt bekeken welk hoormiddel nodig is. De audicien moet een hoortoestel uit de juiste categorie aanmeten, dan pas vindt vergoeding vanuit de zorgverzekering plaats.

Let op: een gehoorapparaat op eigen initiatief kopen wordt niet door de zorgverzekeraar vergoed.

Je mag hem altijd eerst uitproberen

Het is niet zo dat je direct met hoge hoorapparaat kosten te maken krijgt. Je mag het toestel eerst een tijd uitproberen. Wanneer blijkt dat het toestel niet goed werkt of naar wens is, dan moet de audicien het terugnemen.

De proefperiode bedraagt in veel gevallen acht weken. Tijdens de proefperiode is het toestel niet automatisch verzekerd. Het is wel mogelijk om hier een aparte verzekering voor af te sluiten. Mocht er tijdens de proefperiode iets met het apparaat gebeuren (kwijtraken of defect), dan valt dit in veel gevallen onder de aansprakelijkheidsverzekering. Wees er zeker van dat je deze verzekering hebt afgesloten!

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Hoorapparaat kosten: alle prijzen op een rij
Schuiven naar boven