Beste huishoudschaar (keukenschaar)

Bijgewerkt: 20 juli 2022

Wat is de beste huishoudschaar en waar koop je een goed exemplaar? Bedenk dat er verschillende soorten scharen zijn. Een huishoudschaar wordt ook wel keukenschaar genoemd en is geschikt voor verschillende klussen. Zo eentje moet je altijd in je dressoir of keukenla hebben liggen. Ontdek de beste huishoudschaar van dit moment.

Verschil tussen huishoudschaar en een normale schaar

Eigenlijk is er niet zoiets als een normale schaar. Vaak wordt de papierschaar als normale of gewone schaar gezien, maar ook deze heeft specifieke eigenschappen. Een huishoudschaar is geschikt voor algemeen gebruik. Vaak dient hij voor het openknippen van verpakkingen, maar er zijn ook mensen die er kip of vlees mee knippen (ja echt).

Met een huishoudschaar kun je ook papier of karton knippen, plastic, stukjes plakband afknippen en nog veel meer. Kortom: het is een handig hulpmiddel voor in de keuken of woonkamer.

Dit is de beste huishoudschaar

Wanneer je een keukenschaar op een verkeerde manier gebruikt dan wordt hij snel bot. Een botte schaar hangt ook weer van de kwaliteit af. Hele goedkope huishoudscharen zijn niet scherp genoeg. Bovendien gaan ze snel in kwaliteit achteruit, waardoor je er niet veel meer mee kan.

Bekijk hieronder de beste huishoudschaar die verkrijgbaar is. Niet duur want je betaalt gemiddeld tussen de € 10 en € 15 voor een goede schaar. Er zijn ook enkele goedkopere kwalitatieve modellen beschikbaar.

Naar overzicht beste huishoudschaar

Merkloos of van een bekend merk

In het overzicht beste huishoudschaar (zie de link hierboven) valt op dat de merkloze scharenset ontzettend goed verkoopt. Voor minder dan € 7 ontvang je maar liefst drie roestvrijstalen universele scharen. Het betreft een keukenschaar, papierschaar en huishoudschaar. Ondanks de interessante prijs is dit niet de allerbeste koop. De beoordelingen van gebruikers vallen dan ook wat negatief uit.

De Victorinox huishoudschaar doet het een stuk beter, gebruikers zijn hier zeer tevreden over. Dit geldt ook voor de HOMEIJ huishoudschaar, hoewel deze een stuk prijziger is (meer dan € 15).

Conclusie: de scharen die meer dan € 7 per stuk kosten scoren op het gebied van kwaliteit hoog. Maar wanneer je naar minder goede beoordelingen kijkt dan kom je bij de goedkopere modellen uit.

Je haar met een huishoudschaar knippen

Je wil een stuk van je haar afknippen of je pony is te lang. Is het aan te raden om dit met de huishoudschaar te doen? Nee, dit moet je absoluut niet doen. Een keuken- of huishoudschaar is niet scherp genoeg. Hierdoor ontstaan er rafelige punten aan de uiteinden van de haren. Uiteindelijk krijg je veel eerder gespleten haarpunten.

Koop liever een echte kappersschaar voor het knippen van je haar. Dit hoeft niet duur te zijn, een scherpe kappersschaar is verkrijgbaar vanaf € 5.

Bekijk kappersscharen

Wat is het beste huishoudschaar?

Op het gebied van huishoudscharen heb je meer dan gaan doen de keuze. Wil je voor de beste huishoudschaar gaan, kies dan voor een wat meer bekender merk. Vaak zie je dit aan de prijs terug. Een goede huishoudschaar kost minimaal € 5. Kost het ding minder dan € 3 dan kun je geen hoge kwaliteit verwachten.

Aan de andere kant hoef je ook niet voor de allerduurste schaar te gaan. Meer dan € 10 voor een enkele huishoudschaar betalen is een beetje onzin.

Het juiste gebruik voor een lange levensduur

Let op want je hebt de RVS huishoudschaar of van een ander materiaal. RVS betekent roestvrij staal. Dit soort scharen kunnen makkelijk in de afwasteil of in de vaatwasser. Een hele goedkope schaar (zonder RVS) zal na enkele keren afwassen gaan roesten. Hier heb je absoluut niets aan.

Kijk ook wat je met huishoudschaar doet. Natuurlijk kun je er vlees mee knippen, maar de schaar wordt dan sneller bot. Beter kun je voor een goede vleesschaar gaan, die knipt zelfs door botjes heen.

Bekijk vleesscharen

Houd een vleesschaar altijd buiten kinderhanden, dit soort scharen is ontzettend scherp.

Zo maak je de schaar scherp

Er komt een moment dat de huishoudschaar niet meer zo scherp is. Gelukkig zijn er een aantal trucjes om hem weer scherp te krijgen. Bijvoorbeeld door schuurpapier knippen, een botte huishoudschaar zal snel weer scherper zijn. Knip dan wel heel langzaam door het schuurpapier, hiermee bereik je het grootste effect. Zorg ook echt dat je tot aan de punt van de schaar doorgeknipt, want dat is vaak het gedeelte dat als eerste bot is.

Je kunt ook gebruik maken van een scharenslijper. Omdat huishoudscharen zo goedkoop zijn is het vaak beter om een nieuw exemplaar te kopen. Bij normaal gebruik gaat een huishoudschaar tussen de één en drie jaar mee, hierna is hij aan vervanging toe. Voor dat tientje hoef je het niet te laten.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste huishoudschaar (keukenschaar)
Schuiven naar boven