Ik durf niet naar de tandarts – angst voor de tandarts

Één op de vijf Nederlanders gaat jaarlijks niet naar de tandarts. Dit is best veel, en ook nog eens zorgelijk. Slecht onderhoud van je gebit zorgt voor achteruitgang. Uiteindelijk ontstaan er gaatjes, ontstekingen en gaan tanden of kiezen verloren. Ik durf niet naar de tandarts maar ik wil toch: zo regel je dat.

noodradio bij ramp in Nederland

Waarschuwing NCTV

Nederlanders slecht voorbereid op een ramp

Er is een run op noodradio's

Zoveel mensen gaan er niet naar de tandarts

Je bent echt niet de enige die de tandarts vermijdt. Ruim 20% van de bevolking gaat niet naar de tandarts. Niet alleen uit angst, ook financiële problemen kunnen een rol spelen. Daarnaast zijn er mensen die het simpelweg vergeten. Of die regelmatig naar de mondhygiënist gaan en hierdoor minder vaak naar de tandarts.

Het is gebruikelijk om twee keer per jaar bij de tandarts op controle te komen. Bijna de helft van de mensen gaat slechts eenmaal per jaar. Bedenk dat eenmaal per jaar altijd nog beter is dan helemaal nooit gaan.

Ik durf niet naar de tandarts: de oorzaak

Dat je niet naar de tandarts durft, heeft vaak met een nare gebeurtenis uit het verleden te maken. Bijvoorbeeld een vervelende behandeling, heftige pijn tijdens of na de behandeling maar ook een algemene angst voor het onbekende.

Sommige mensen durven niet naar de tandarts vanwege de hoge kosten. Zonder aanvullende tandartsverzekering krijg je namelijk weinig tot niets vergoed. Alleen kinderen tot 18 jaar krijgen vanuit de basisverzekering de tandartskosten vergoed. Volwassenen moeten hier zelf voor opdraaien, of een aanvullende verzekering afsluiten.

Dit doe je als je niet naar de tandarts durft

Niet naar de tandarts durven brengt een groot nadeel met zich mee: je gebit kan langzaam in gezondheid achteruit gaan. De tandarts spoort problemen voortijdig op. Hiermee voorkom je erger en gaan tanden en kiezen niet (zo snel) verloren.

Het is dus duidelijk dat de jaarlijkse tandartscontrole echt noodzakelijk is. Wat als je niet naar de tandarts durft? Met onderstaande tips wordt die angst minder groot.

Tip 1: ga in gesprek

Je hoeft niet direct een afspraak bij de psycholoog te maken, je kunt dit probleem ook anders oplossen. Ga in gesprek met de tandarts. Bel en vraag hoe ze met angstige patiënten omgaan. Vraag of je een keer langs mag komen om hier dieper op in te gaan. Of om gewoon een kijkje te nemen.

De juiste tandarts houdt rekening met je angst. Geef aan waar je precies bang voor bent. Met een goed gesprek bouw je wederzijds vertrouwen op. De tandarts zal tijdens de controle en behandeling duidelijk aangeven wat er staat te gebeuren. Spreek een teken af, bijvoorbeeld je hand opsteken, waarbij de behandeling tijdelijk wordt stopgezet.

Tip 2: verzorg je gebit goed

Met een goed verzorgd gebit is een grote behandeling bij de tandarts vaak niet nodig. Zorg dus dat je de tanden en kiezen dagelijks poetst en schoonmaakt. Gebruik bij voorkeur een elektrische tandenborstel, dit is veel effectiever.

Bekijk elektrische tandenborstels

Vergeet de ruimte tussen tanden en kiezen niet schoon te maken! Dit doe je dagelijks, bijvoorbeeld met een ragertje of een tandenstoker. Gebruik liever geen flossdraad, dit kan je tandvlees beschadigen. Bedenk dat veel mensen de ruimte tussen tanden en kiezen vergeten schoon te maken, dit zorgt voor soms ernstige ontstekingen. Terwijl het dagelijks schoonmaken echt een kleine moeite is.

Naar ragertjes

Een behandeling: kan ik onder narcose?

Soms is een ingrijpende behandeling nodig. Bijvoorbeeld het trekken van een kies, het vullen van gaatjes of een wortelkanaalbehandeling. Bij angst zie je dit niet zitten, iets dat heel begrijpelijk is. Kan ik onder narcose bij de tandarts? Nee, bij een reguliere tandarts is dit niet mogelijk. Wil je toch een behandeling onder narcose ondergaan, dan kom je bij een speciale kliniek uit.

Via het internet vind je voldoende angsttandartsen en gespecialiseerde klinieken. Neem vooraf contact op en vraag naar de mogelijkheden.

Dit kost een narcose bij de tandarts

Wanneer je een behandeling moet ondergaan is een verdoving altijd mogelijk. Een verdoving bij de tandarts wordt vanuit de tandartsverzekering vergoed. Moet je dit zelf betalen, dan ben je voor een oppervlakkige verdoving ongeveer € 8,50 kwijt. Een wat diepere verdoving kost rond de € 15.

Een behandeling onder algehele narcose is een stuk duurder. Afhankelijk van de behandeling en de mogelijkheden ben je tussen de € 275 en € 500 (per uur) kwijt.

Andere mogelijkheden: lachgas

Ik durf niet naar de tandarts, kan ik met lachgas behandeld worden? Ja dat is zeker mogelijk. Lachgas zorgt ervoor dat je meer ontspannen bent. In combinatie met een verdoving voel je geen angst en pijn. Let op want voor een behandeling met lachgas moet je vooraf contact opnemen. Of bespreek dit wanneer je bij de tandarts bent.

Het toedienen van lachgas kost ongeveer € 27. Hier bovenop komen nog eens kosten van ongeveer € 35. Ook deze kosten krijg je vanuit de tandartsverzekering vergoed, tenzij je deze niet hebt. Vraag vooraf bij de tandarts wat de exacte kosten zijn.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial