De iPhone 15 prijs en waarom deze beter is dan de iPhone 14

In september 2022 kwam de iPhone 14 op de markt, waaronder ook de Pro en de Pro Max. Echte iPhone-liefhebbers kijken alweer uit naar het nieuwere model. Vanaf september 2023 is de iPhone 15 beschikbaar.

Het wordt ook nu weer geen goedkoop toestel. De iPhone 15 prijs ligt iets boven die van de iPhone 14. Dit heeft met duurdere onderdelen te maken. Hoe dit nieuwste Apple toestel eruit ziet en wat de specificaties zijn? Dat laten we je zien.

De afmetingen van de iPhone 15, de Pro en de Pro Max

Apple hanteert al jarenlang eenzelfde afmeting voor de smartphones. Hier wordt weinig vanaf geweken. De iPhone 15 heeft dan ook een schermgrootte van 6,1 inch, net als de Pro. De Pro Max heeft een scherm van 6,7 inch. Ook weer vergelijkbaar met Pro Max toestellen uit andere jaren.

De behuizing van de iPhone 15-serie is volledig waterdicht (IP 68). De smartphones kunnen goed tegen stof en water, waarbij onderdompeling geen probleem vormt.

Bekijk de iPhone 15 (Pre-order, vanaf sept. 2023 beschikbaar)

De A17-processor

Een voordeel van iPhones is dat ze elk jaar worden voorzien van een nieuwe processor. De nieuwste modellen hebben dan ook de nieuwste processor. Voor 2023 zijn de iPhones voorzien van de A17 processor. Het werkgeheugen bedraagt 6 GB, dit geldt voor alle modellen uit de 15-serie.

Wat je over de camera’s moet weten

Het is helemaal niet gek om je smartphone als digitale camera te gebruiken. Wist je dat er zelfs vaklui zijn die hier de prachtigste foto’s en video’s maken? Dat kan heel goed met de iPhone 15. Het standaardmodel heeft een dubbele hoofdcamera. Dit wil zeggen dat er twee lenzen aanwezig zijn. De selfiecamera heeft een enkele lens.

De iPhone 15 Pro en de iPhone 15 Pro Max zijn uitgerust met een triple camera, drie lenzen dus. De grootste lens heeft een resolutie van 48 MP. Dit is vele malen beter dan de cameraspecificaties van de iPhone 15. Ga je voor professionele foto’s, dan zou je de Pro of de Pro Max moeten kiezen.

Daar komt hij dan: de iPhone 15 prijs

Het is nog niet helemaal duidelijk wat de iPhone 15 precies moet gaan kosten. Wel kunnen we hier een inschatting van maken, waarbij we informatie uit gelekte bronnen halen. De iPhone 15 prijs ligt rond de € 1000. Voor de iPhone 15 Pro moet je rekenen op een prijs van ongeveer € 1150. De 15 Pro Max gaat rond de € 1300 kosten.

Het is onvoorstelbaar dat we bereid zijn om zoveel geld voor een smartphone neer te leggen. Weet je wat je voor € 1000 kunt kopen?

  • Acer Nitro 5, een van de beste gaming laptops
  • Samsung 4K Qled televisie van 75 inch
  • Vijf iRobot Roomba 692 robotstofzuigers
  • 28 Google Chromecasts
  • 50 Philips Hue Bluetooth lampen
  • 340 notitieboekjes

Natuurlijk niet alles samen, want de totaalprijs van het rijtje hierboven ligt op € 6000. Maar voor de iPhone 15 kun je dus een van de beste gaming laptops ter wereld krijgen. Of een megagrote televisie, je hoeft alleen nog maar Netflix te installeren en je komt nooit meer de deur uit. Of 340 notitieboekjes om het hele jaar door afspraken vast te leggen en notities te maken. Wauw!

Is het verstandig om deze nieuwe smartphone te kopen?

Wanneer je de iPhone 14 hebt, is het geen goed idee om de iPhone 15 (of Pro/Max) aan te schaffen. De specificaties zijn nagenoeg gelijk gebleven. Tenminste, wanneer het op schermgrootte, schermtype en fotocamera’s aankomt.

Het enige verschil is dat de iPhone 15 een nieuwere processor heeft. Het is de processor die van invloed is op de werking en snelheid van je smartphone. Ook de accu is iets krachtiger. Dus wanneer je altijd het nieuwste en het beste wil hebben, dan moet je juist wél de iPhone 15 nemen. In andere gevallen: niet doen, het heeft weinig meerwaarde.

Maar wat wanneer je de iPhone 11, de 12 of de 13 hebt? In deze gevallen is het wel interessant om over te stappen, al helemaal wanneer het de iPhone 11 of 12 betreft. Gemiddeld gaat een smartphone drie jaar lang mee. Wanneer je de iPhone 13 hebt kun je eventueel nog wachten op de iPhone 16, die in het najaar van 2024 uitkomt.

Wat gaat de iPhone 16 kosten?

Onderdelen worden jaarlijks duurder. Dit heeft met inflatie te maken: de prijzen voor grondstoffen gaan omhoog. Hierdoor wordt geld minder waard met als gevolg dat de lonen ook weer omhoog gaan. Het is een opgaande spiraal waar we nooit uit zullen komen.

Maar dit betekent wel dat de iPhone 16 in 2024 minimaal € 1050 gaat kosten. De iPhone 16 Pro zal op minimaal € 1200 komen te liggen, en de 16 Pro Max op minimaal € 1350. In 2023 of 2024 kunnen we wel weer een iPhone Mini of misschien wel een nieuwere iPhone SE verwachten. Dit moet bijna wel, want consumenten kijken steeds vaker naar goedkopere smartphones uit.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com