IPhone opnieuw instellen – tips

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Soms moet je de Apple iPhone helemaal opnieuw instellen. Bijvoorbeeld wanneer het toestel niet meer goed werkt, je geen toegang hebt of bij verkoop. Wat gebeurt er als je je telefoon opnieuw instelt? Hij gaat dan terug naar fabrieksinstellingen, alsof hij helemaal nieuw is. Je iPhone opnieuw instellen doe je eenvoudig via onderstaande stappen.

Een reset naar fabrieksinstellingen

De iPhone opnieuw instellen betekent dat je deze helemaal terugzette naar fabrieksinstellingen. Dit wordt ook wel een schone instelling genoemd. Voordeel hiervan is dat de iPhone eruitziet alsof hij net uit de fabriek komt. Alle gegevens en oudere instellingen gaan hiermee verloren.

Wel is het na een reset naar fabrieksinstellingen mogelijk om een back-up terug te plaatsen.

Toe aan een nieuwe iPhone? Hieronder vind je de nieuwste modellen inclusief prijs.

Bekijk iPhones

Is resetten slecht voor je iPhone?

Over het algemeen is resetten niet slecht voor de iPhone. Dit kun je zo vaak doen als nodig is. Wel moet je er rekening mee houden dat je continu de gegevens en instellingen weer opnieuw moet invoeren of een eerdere back-up moet terugzetten.

IPhone opnieuw instellen – handleiding

Moet je de iPhone opnieuw instellen? Hieronder vind je een duidelijke handleiding, van het maken van een reservekopie tot een reset naar fabrieksinstellingen.

1. Reservekopie maken

Het is altijd aan te raden om vooraf een reservekopie van je gegevens en instellingen te maken. Dat doe je zo:

 • Ga naar instellingen
 • Klik op je naam
 • Tik op iCloud
 • Tik op iCloud reservekopie

Schakel de optie iCloud reservekopie in. Je iPhone maak dagelijks automatisch een reservekopie. Maar je kunt ook van hieruit direct een back-up maken.

2. IPhone resetten

De volgende stap is het terugzetten naar fabrieksinstellingen. Hieronder de handleiding:

 • Open de instellingen app
 • Ga naar Algemeen
 • Kies voor Zet over of stel iPhone opnieuw in
 • Tik op Stel opnieuw in

Je kunt nu voor de optie Wis alle inhoud en instellingen kiezen. Dit is aan te raden wanneer je problemen met de iPhone ervaart, of wanneer je het toestel doorverkoopt.

Het is ook mogelijk om de netwerkinstellingen te herstellen. Wanneer je alleen voor deze optie kiest blijven de instellingen en de inhoud wel bewaard.

3. IPhone instellen

Nadat het toestel terug is gezet naar de fabrieksinstellingen zie je op het scherm wat aanwijzingen staan. Volg deze aanwijzingen op. Zet eventueel een eerder gemaakte reservekopie terug. Hierna kun je nog wat persoonlijke instellingen aanpassen. Vergeet ook niet de juiste datum en tijd in te stellen, anders werkt het toestel niet of niet goed.

IPhone opnieuw instellen wanneer je geen toegang meer hebt

Het kan gebeuren dat je de toegangscode van de iPhone vergeten bent. De enige optie is dan de iPhone herstellen. Hierbij gaan alle gegevens en instellingen verloren. Wanneer je eerder een reservekopie hebt gemaakt kun je deze wel weer terug zetten.

Omdat je geen toegang meer hebt dat de iPhone kun je ook niet de instellingen-app openen. Daarom werkt de iPhone opnieuw instellen op een andere manier:

Vanaf iPhone 8

 • Druk de volume omhoogknop in
 • Druk de volume omlaagknop in
 • Houd de zijknop ingedrukt
 • Laat los wanneer het Apple logo verschijnt

IPhone 7 of ouder

 • Houd de volume omlaagknop en de powerknop tegelijkertijd ingedrukt
 • Laat los wanneer het Apple logo verschijnt

IPhone resetten via iTunes

Via bovenstaande methode start je de iPhone geforceerd opnieuw op. Maar het kan gebeuren dat je hem nog steeds niet kan resetten of opnieuw kan instellen. In dit geval moet je de fabrieksinstellingen herstellen via iTunes. Hier heb je drie dingen voor nodig:

 • Pc met iTunes
 • IPhone
 • Kabel

Zorg dat iTunes op de pc geïnstalleerd staat. Sluit de iPhone op de computer aan middels de kabel. Let op, want soms is het beter om nu pas de iPhone opnieuw op te starten. Schakel hem uit en start opnieuw op via een van bovenstaande methoden. Doorloop vervolgens de volgende stappen:

 • Open iTunes op de computer
 • Klik linksboven op de apparaatknop
 • Klik op Overzicht
 • Klik op Herstellen

Volg nu de aanwijzingen op het scherm. Het toestel wordt gereset naar fabrieksinstellingen. Hierna kun je hem opnieuw instellen en is de toegangscode verdwenen. Er wordt je gevraagd om een nieuwe toegangscode in te voeren. Onthoud deze goed.

Wist je dat een iPhone perfect samenwerkt met een MacBook? Dit is dé betrouwbare laptop van Apple.

Naar MacBook

Wat gebeurt er als je iPhone terugzet naar fabrieksinstellingen?

Een iPhone opnieuw instellen is makkelijk, je moet alleen even weten hoe je dit op de juiste manier toepast. Een reset naar fabrieksinstellingen kan geen kwaad, dat heb je hierboven al kunnen lezen. Maar wat gebeurt er als je de iPhone terugzet naar fabrieksinstellingen?

Alle gegevens en instellingen worden van het apparaat gehaald. Tegelijkertijd installeert de iPhone de nieuwste versie van iOS. Je maakt dus gelijk gebruik van het nieuwste besturingssysteem. Dat is een bijkomend voordeel.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

IPhone opnieuw instellen – tips
Schuiven naar boven