Welke Android smartphone kopen?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Op het gebied van Android smartphones heb je ontzettend veel keuze. Bijvoorbeeld Samsung, Huawei, Motorola maar ook een aantal zeer goedkope merken. Welke Android smartphone kopen? Waar je voor kiest hangt van verschillende zaken af. Ontdek welke Android smartphone het beste bij je past.

Verschil tussen Android en iOS

Het is vaak moeilijk om een keuze te maken tussen Android en iOS. Dit zijn twee verschillende mobiele besturingssystemen. Android is ontwikkeld door Google. Veel smartphonemerken maken gebruik van dit gebruiksvriendelijk besturingssysteem. Je kunt heel veel zelf aanpassen en je hebt keuze uit ontzettend veel (gratis) apps.

IOS is het besturingssysteem van Apple en komt alleen bij iPhones voor. Een iPhone is duurder in aanschaf. Wel is het besturingssysteem wat betrouwbaarder en stabieler. Aan de andere kant heb je binnen dit systeem weinig bewegingsvrijheid en een beperkte keuze in apps.

Welke Android smartphone kopen?

Op het gebied van Android smartphones kun je kiezen uit meer dan 15 verschillende merken. Welke Android smartphone moet je kopen? Een lastige vraag want dit hangt van verschillende zaken af. Bijvoorbeeld het budget, hoe intensief de smartphone gebruikt wordt maar ook specifieke wensen. Hieronder vind je de beste Android smartphones op een rij.

Samsung: marktleider in Android smartphones

Het Koreaanse merk Samsung is al jarenlang erg populair. Het brengt smartphones in drie verschillende klassen uit. De S-series betreft de vlaggenschepen van dit merk. Hierna krijg je de A-serie, dit zijn toestellen uit het middensegment. De budgettoestellen worden aangeduid met J(oud), M of soms ook A.

Meestal zie je aan de prijs of het een budget-, middensegment- of topsegment smartphone betreft.

  • Tot € 200: budget
  • € 200-€ 600: middensegment
  • Vanaf € 600: topsegment

Samsung is een veilig en betrouwbaar merk. Een absolute aanrader wanneer je op zoek bent naar een van de betere Android smartphones. Vooral die uit de S-serie zijn dankzij de krachtige processor en goede cameraspecificaties een goede koop.

Bekijk Samsung smartphones

Xiaomi (Chinees merk)

Vooral mensen met een lager budget kiezen voor Xiaomi. Ook dit is een goed merk met verrassend lage prijzen. Zo koop je de nieuwste Xiaomi met een groot scherm en flink wat opslagruimte voor ongeveer € 500. Er zit ook nog eens een goede processor en krachtige batterij in.

De duurste Xiaomi kost rond de € 700. Het goedkoopste model is verkrijgbaar voor een bedrag vanaf € 99. Heel budgetvriendelijk.

Van Chinese merken is wel bekend dat ze smartphones goedkoper kunnen produceren. Daarom zijn dit soort merken ook zo populair. Ondanks dat Chinese telefoons hier en daar wel onder vuur liggen, maar de gemiddelde burger heeft weinig te vrezen.

Koop in ieder geval een Xiaomi smartphone in een Nederlandse of Europese webshop, zeker niet vanuit Azië. Je wil immers aanspraak maken op een goede garantie maar ook goed bereikbare klantenservice.

Naar Xiaomi smartphones

Overige Android smartphones

Bovenstaande twee merken verkopen goed. Eerder was deze eer ook voor Huawei, maar dit merk ligt de laatste tijd flink onder vuur. Door sancties vanuit de VS mag Huawei geen gebruik meer maken van het Android besturingssysteem. Huawei heeft zijn eigen besturingssysteem maar je kunt dan geen apps uit de Google Play Store downloaden. Daarom valt Huawei af.

Hieronder vind je nog enkele goede Android smartphone merken:

  • OnePlus
  • Oppo
  • Nokia
  • Gigaset
  • Motorola
  • Cubot

Bekijk Android smartphones

Waarom een Android smartphone kopen?

Het grootste voordeel van een Android smartphone is dat het erg gebruiksvriendelijk is. Daarnaast wordt het systeem door verschillende merken gebruikt. Wanneer je van het ene naar het andere Android merk overstapt ondervind je hier geen problemen van. Ook zijn de verschillende merken compatibel met elkaar zodat je gegevens eenvoudig overzet.

Android is verkrijgbaar in verschillende prijsklassen, dus ook tegen zeer lage prijzen. Iets dat je bij het iOS besturingssysteem (Apple) nooit tegen zal komen. Kortom: Android heeft echt veel voordelen en maar heel weinig nadelen.

Het enige nadeel is dat Android iets onveiliger dan iOS is. Dit komt omdat er niet altijd een strenge controle met betrekking tot apps in de Google Play Store plaatsvindt. Toch is die controle de laatste jaren wel verbeterd.

Een goede smartphone voor weinig geld

Misschien ben je al enige tijd op zoek naar een goede smartphone voor weinig geld. Welk merk of model moet je dan kopen? Een Chinees merk is altijd goedkoper waaronder Motorola (van Lenovo), Xiaomi of Oppo. Op zich zijn het allemaal goede merken.

Wees voorzichtig met opkomende merken. De kwaliteit is vaak nog niet bewezen waardoor dit uiteindelijk tegen kan vallen. Laat je dus niet alleen door de prijs leiden.

Welke mobiele telefoon gaat het langst mee?

De meeste smartphones hebben een levensduur van drie jaar. Hierna raakt het besturingssysteem verouderd of kan de processor het niet meer bijhouden. Op zich krijg je ook na die drie jaar nog belangrijke beveiligingsupdates, maar zal het probleem met name in de processor en de accu liggen.

Mobiele telefoons die het langst meegaan zijn uitgerust met een batterij van minimaal 4500 mAh. En ook met de nieuwste en meest krachtige processor. Dan kan de telefoon best wel vijf jaar of langer meegaan.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Welke Android smartphone kopen?
Schuiven naar boven