Kan je te zwaar zijn voor een fiets?

Bijgewerkt: 15 maart 2023

In Nederland zijn er ruim 22,8 miljoen fietsen. Dit betekent dat iedereen minimaal één fiets ter beschikking heeft. Waar niemand bij stilstaat is dat het frame van dit voertuig een beperkt gewicht aan kan. Dus: kan je te zwaar zijn voor een fiets? Ja, sommige modellen kunnen minder aan dan je verwacht.

Maximaal toegestaan gewicht

Bij het ontwikkelen van een fiets houdt de fabrikant rekening met het gemiddelde lichaamsgewicht. Bijna iedereen kan op een standaard fiets, mountainbike of elektrische fiets. Maar ja, kan je te zwaar zijn voor een fiets? De meeste fietsen hebben een maximaal toegestaan gewicht van 130 kg. Sommige modellen kunnen een maximumgewicht van 120 kg aan.

Let op want dit is het totaalgewicht. Weeg je zelf 100 kg en neem je een kind achterop de fiets mee dat 40 kg weegt? Dan is dit in totaal 140 kg en zit je boven het maximumgewicht.

Slijtage van de fiets

Het is een feit: wanneer je te zwaar bent voor een fiets dan slijt deze veel sneller. Een persoon van 130 kg kan makkelijk binnen een jaar tijd een fiets slijten. Dit betekent dat hij jaarlijks een nieuwe fiets moet kopen.

Een duur grapje, maar hoe kan het dat fietsen bij een hoger lichaamsgewicht sneller slijten? Dit heeft onder andere met de draagkracht van het frame te maken. Wanneer het frame onder een te grote druk staat dan gaat het sneller verbuigen. De beweegbare onderdelen zijn ook kwetsbaarder. Denk hierbij aan wielassen, trappers en het stuur. Ook deze dingen slijten sneller wanneer je de fiets te zwaar belast.

Fiets voor zware mensen

Weeg je meer dan 120 kg dan is het beter om een fiets voor zware mensen te kopen. Let hierbij vooral op de wielen want die slijten als eerste. Heeft het wiel veel spaken dan kan deze een hoger gewicht aan.

Kijk ook naar het frame, deze moet stevig en stabiel zijn. Een wielrenfiets heeft te dunne banden en een dun frame, daar heb je niet veel aan. Terwijl een mountainbike al een stuk stabieler is. Een stadsfiets kan ook, maar deze moet specifiek bedoeld zijn voor een hogere lichaamsgewicht.

De grote merken zijn kwalitatief beter

De fietsen van Gazelle zijn getest tot een gewicht van 130 kg. Ook die van Sparta en Batavus zijn zeer degelijk. De Batavus fietsen zijn online goed verkrijgbaar. Hierbij heb je keuze uit verschillende modellen stadsfietsen of sportieve fietsen. Let vooral op bovenstaande aandachtspunten, dan weet je wat je koopt.

Bekijk Batavus fietsen

De fietsen die je bij bouwmarkten zoals Gamma koopt zijn getest tot 100 kg. Dit soort fietsen is niet geschikt wanneer je wat zwaarder bent. Ga hier ook niet mee de weg op wanneer je een passagier achterop neemt. 100 kg is niet veel!

Wees zuinig op de wielen

Wordt de fiets te vaak en te zwaar belast dan slijten de wielen als eerste. De spaken staan te veel onder spanning en kunnen hierdoor gemakkelijk breken. Wanneer je een hobbeltje over gaat dan ontstaat er al snel een slag in het wiel.

De snelste slijtage vindt plaats wanneer er een fors gewicht op de fiets staat in combinatie met flink stampen op de pedalen. Ben je te zwaar voor de fiets, ga hier dan voorzichtig mee om. Houd je fietsgedrag rustig. Niet alleen beter voor de fiets maar ook voor jezelf en andere weggebruikers.

De meest voorkomende problemen wanneer je te zwaar bent voor een fiets:

  1. Kapotte spaken
  2. Slag in het wiel
  3. Kapot zadel

Gelukkig kun je een compleet voorwiel of achterwiel inclusief spaken kopen.

Bekijk complete fietswielen

Kijk even goed naar de verschillende wielen en ontdek dat je modellen hebt met veel en met weinig spaken. Kies altijd voor een wiel met meer spaken.

Let op met slappe bagagedragers

Opvallend is dat moderne fietsen een minder stevige bagagedrager dan vroeger hebben. Dit noem je ook wel slappe bagagedragers. De standaard bagagedrager heeft een draagvermogen van 25 kg. Dit is geschikt voor een boekentas, boodschappentas of een kleuter tot 25 kg. Let dus op wat je achterop vervoert.

Wist je trouwens dat het nooit de bedoeling is geweest dat iemand achterop de drager zit? Dat was vroeger al zo en nu nog steeds. Vandaar dat er ook zoveel bagagedragers afbreken. Zelfs bij de grootste merken geldt er een gewichtgrens van 25 kg wanneer het op de bagagedrager aankomt.

Kinderzitje op de fiets? Geen probleem, want deze zich niet aan de bagagedrager vast. Op deze manier kun je middels het kinderzitje je kind veilig achterop de fiets meenemen. Let dan wel even op het totale gewicht, voordat je het weet ben je stiekem toch te zwaar voor de fiets.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Kan je te zwaar zijn voor een fiets?
Schuiven naar boven