Kapotte controller – oorzaken en oplossingen

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Een controller kan vroeg of laat kapot gaan. Soms spreek je van stick drift, maar het kan ook dat de draadloze controller niet meer oplaadt of dat hij tijdens het gamen niet of slecht reageert. Een kapotte controller heeft verschillende oorzaken. In sommige gevallen is het mogelijk om het ding (zelf) te repareren.

Stick drifting

Een veel voorkomend probleem bij controllers is stick drifting. Zonder de controller aan te raken zie je dat het personage in een game uit zichzelf beweegt. Of dat de camera beweegt. Dit betekent niet direct dat de controller kapot is. Het kan ook dat er viezigheid binnen het apparaatje zit.

Stick drifting kun je het beste oplossen door de controle schoon te maken. Neem een schone en droge microvezel doe aan maak de buitenkant goed schoon. Ga met het doekje vooral langs de analoge sticks. Mogelijk moet je een wattenstaafje gebruiken om de randen goed schoon te krijgen.

Het is altijd handig om perslucht in huis te hebben. Niet alleen om rotzooi tussen de toetsen van je toetsenbord te halen, maar ook voor het schoonmaken van de controller. Meestal werkt de controller na het gebruik van perslucht weer normaal.

Bekijk perslucht spuitbus

Een fout vanuit de fabrikant

Stick drifting kan soms ook vanuit de fabrikant zelf komen. Meestal verschijnt er dan wel een nieuwsbericht hierover. Neem contact op met de fabrikant, deze zal het probleem kosteloos verhelpen.

Controller laadt niet meer op

Een ander veel voorkomend probleem is de controller die niet meer oplaadt. Meestal heeft dit met een uitgeputte of kapotte batterij te maken. Dit komt vaker voor meneer de controller zeer intensief gebruikt en opgeladen wordt. Je zou de batterij kunnen vervangen, maar vaak is het goedkoper om een nieuwe controller aan te schaffen.

Naar controllers – bekijk de prijs

Het niet opladen kan soms ook aan het oplaadstation of de bekabeling liggen. Check of alles goed werkt. Dit doe je het beste door een andere controller op het laadstation te leggen. Laadt deze wel normaal op? Dan ligt het dus aan de controller. Maar wanneer het toch aan het laadstation ligt, dan moet je voor vervanging zorgen.

Controller reageert traag

Het komt ook wel eens voor dat de controller traag reageert. Soms zit er rotzooi onder de toets. Gebruik perslucht om eventuele viezigheid weg te krijgen. Wanneer de controller traag blijft reageren kun je hem het beste resetten.

Hoe reset je een controller? Dat doe je zo:

  • Vlakbij de L2 toets bevindt zich de resettoets
  • Gebruik een pen of ander klein voorwerp om de toets in te drukken
  • Houd de toets gemiddeld 4 seconden ingedrukt
  • Sluit de controller op de gameconsole middels een USB-kabel aan
  • Druk op de PS (of vergelijkbare) toets

Als het goed is zie je nu dat de controller gekoppeld is. Hiermee is de controle ook gereset. Verbreek de verbinding middels de USB-kabel en probeer of de controle nu normaal reageert.

Kapotte controller: werkt helemaal niet meer

Apparaten hebben altijd een beperkte levensduur, dit geldt ook voor controllers. Wanneer de controller helemaal niet werkt en hij is nog vrij nieuw dan heb je mogelijk recht op garantie. Is hij tussen de één en twee jaar oud, bekijk dan of reparatie zinvol en betaalbaar is.

Afhankelijk van het gebruik moet een controller toch minimaal twee jaar lang mee gaan. Maar uit de praktijk blijkt dat veel controllers het eerder begeven, soms al na 6 tot 7 maanden. In dit geval is het verstandig om contact op te nemen met de verkoper of de fabrikant.

Kapotte controller repareren – over de kosten

Een bekabelde controller is verkrijgbaar vanaf € 30, voor een draadloos model betaal je vanaf € 35. Er zijn ook enkele goedkopere modellen verkrijgbaar maar die zijn zeker niet van een topkwaliteit. Terwijl de topmerken vanaf € 65 beginnen.

Het is belangrijk om bij deze aankoopprijzen stil te staan. Wanneer reparatie duurder is dan de aankoopprijs, dan heeft dit geen zin. Beter kun je dan een nieuw exemplaar aanschaffen.

Wat kost het om een kapotte controller te laten repareren? Dat hangt van het onderliggend probleem af. De reparatiekosten variëren van een tientje tot meer dan € 60. Het is aan te raden om vooraf een prijsindicatie te vragen. Dan kun je altijd nog beslissen of je de kapotte controller laat repareren of toch liever een nieuwe aanschaft.

Kun je een kapotte controller verkopen?

Jammer maar de controller is kapot. Misschien wil je hem verkopen en dat is zeker mogelijk. De vraag is of je er nog iets voor terugkrijgt. Sommige webshops of winkels hebben een soort omruilactie. Bij een origineel maar defect product kun je dit inruilen tegen een nieuw toestel. Wanneer de controller helemaal kapot is zul je er nauwelijks iets of helemaal niks meer voor terugkrijgen.

Een kapotte controller verkopen via Marktplaats gebeurt redelijk vaak. Meestal gaat het dan om controllers met stick drift. Soms is er een toets afgebroken of ontbreekt er een stukje.

De prijzen die je op marktplaats tegenkomt zijn als volgt:

  • Controller die niet oplaadt: € 5 tot € 15
  • Controller met stickdrifting: € 10 tot € 20
  • Geheel kapotte controller: gratis tot € 5

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Kapotte controller – oorzaken en oplossingen
Schuiven naar boven