Affiliate programma’s – dit zijn de mogelijkheden

Bijgewerkt: 21 februari 2022

Hoe werkt een affiliate programma en wat levert het op? Wanneer je actief bent als blogger, op social media of andere kanalen dan zijn affiliate programma’s ontzettend interessant. Het is namelijk de perfecte manier om een passief inkomen te creëren. Het mooie is dat je voor je deelname niets betaalt en er een hoop voor terug krijgt. Natuurlijk moet je wat tijd investeren maar een inkomen van € 5000 of meer, daar doe je het toch voor?

Passief inkomen versus affliate marketing

Een passief inkomen is het mooiste dat bestaat. Je werkt niet voor een baas, hebt niet met opdrachtgevers te maken en je werkt waar en wanneer je dat wil. Een maand op vakantie? Geen probleem, de inkomsten blijven binnenkomen. Dat is dus een passief inkomen.

Er zijn verschillende methoden om aan een passief inkomen te komen. De meest gebruikte methode is affiliate marketing. Hierbij promoot je diensten of producten van adverteerders. Wanneer iemand via je promotie op een linkje klikt, voor een nieuwsbrief inschrijft of iets bestelt, dan ontvang je hier een beloning voor.

Bekijk boeken affiliate marketing

Affiliate programma’s, wat zijn dat?

Heb je al eens van affiliate programma’s gehoord? Alleen al in Nederland zijn er minstens tien, maar wereldwijd vind je nog veel meer affiliate programma’s. Je meldt je bij een of meerdere programma’s aan, plaatst het advertentiemateriaal op je website of social media en het geld verdienen kan beginnen.

Een affiliate programma werkt heel eenvoudig. Je moet je website bij dit programma aanmelden. Hierbij is het belangrijk dat de website voldoende organische bezoekers binnenhaalt. Je kunt je ook met een groot social media-account aanmelden. Bedenk dat het affiliate programma uiteindelijk bepaalt of je wordt toegelaten.

Ben je geaccepteerd, dan moet je soms bij afzonderlijke adverteerders aanmelden. In andere gevallen is dit niet nodig en kun je direct met promoten beginnen. Je plaatst affiliate links of banners op je site of social media.

Hoe de beloning eruitziet

Ook zo nieuwsgierig wat je met affiliate programma’s kunt verdienen? De beloning kan best hoog zijn. Het is de bedoeling dat mensen op je affiliate linkje of banner klikken. De manier van vergoeden verschilt, maar dit zijn de meest gebruikte vergoedingen:

  • Vergoeding per 1000 vertoningen
  • Vergoeding per klik op een linkje
  • Vergoeding per actie (bijvoorbeeld offerteaanvragen)
  • Vergoeding per sale

Vooral die laatste wordt ontzettend veel gebruikt. Afhankelijk van de branche of niche lopen vergoedingen op van 3% tot wel 50% per sale. Stel dat de vergoeding op 10% ligt. Een websitebezoeker klikt op een affiliate linkje en wordt zo doorgeleid naar de website van de adverteerder. Daar bestelt die bezoeker een product met een verkoopprijs van € 100 (exclusief btw). Je ontvangt een commissie van 5% oftewel € 5.

Maandelijkse verdiensten met affiliate programma’s

Je zou denken dat die € 5 vergoeding aan de lage kant is. Maar vergis je niet, want wanneer maandelijks 200 mensen dit soort aankopen doen dan levert dat jou € 1000 per maand op.

Wat kun je maandelijks met affiliate programma’s verdienen? Het gaat er vooral om dat je zoveel mogelijk bezoekers ontvangt. Maar ook dat je deze nieuwsgierig weet te maken waardoor ze op je advertentiemateriaal klikken.

Starters of mensen die niet zo goed zijn met bloggen verdienen maandelijks tussen de € 50 en € 500. De goede affiliate websites halen maandelijks € 1000 tot € 3000 binnen. De allerbeste schrijvers en bloggers verdienen € 5000 of meer. Dit zijn bedragen per maand!

(!) Naar passief inkomen

De beste affiliate programma’s

Het is belangrijk dat je de website bij de beste affiliate programma’s aanmeldt. Het is niet zo te zeggen welke affiliate programma’s goed zijn, want dit hangt van je website af. Neem nu bijvoorbeeld bol.com, deze website heeft ook een affiliate programma. Heb je een website over hypotheken dan heb je niks aan bol.com. Je bezoekers zullen hier echt geen hypotheek kunnen afsluiten.

Het is dus belangrijk om voor affiliate programma’s te gaan die bij de onderwerpen op je website aansluiten. Niet alleen voor jezelf, ook voor het affiliate programma en de adverteerders zelf. Deze zullen je niet accepteren wanneer je website niet bij het advertentiemateriaal aansluit. Hieronder vind je de beste affiliate programma’s.

Bol.com

Met bol kun je maandelijks duizenden euro’s verdienen. Maar alleen wanneer je over goedlopende websites beschikt. Meld je bij dit affiliate programma aan wanneer je website over huishouden, dieren, kinderen, klussen en andere alledaagse dingen gaan. Eigenlijk alles in en rondom de woning en het gezin.

Tradetracker

Dit is een van de meest bekende affiliate programma’s. Je vindt hier sterk uiteenlopend advertentiemateriaal. Denk hierbij aan huishoudelijke dingen, hypotheken, cursussen en nog veel meer.

Daisycon

Ook een bekend affiliate programma en de concurrent van Tradetracker. Krijg betaald per klik, lead of sale. Hier zijn honderden adverteerders aangesloten. Het mooie aan dit affiliate programma is dat je ook heel makkelijk een vergelijkingssite kunt maken. Dit soort websites zijn populair.

Awin

Ook al heel wat jaartjes actief, het affiliate programma Awin. Heeft net als voorgaande twee verschillende adverteerders in het bestand staan. Volgens de website zelf zouden er meer dan 15.000 adverteerders actief zijn. Dit lijkt me persoonlijk wat sterk, maar het zal misschien om totaal cijfers gaan. Hoe dan ook, ook Awin biedt leuke kansen.

Linkpizza

Een zeer gebruiksvriendelijk maar minder interessant affiliate programma. Bij Linkpizza hoef je geen kennis van affiliate marketing te hebben. Meld je website aan en dit programma zorgt ervoor dat de affiliate linkjes vanzelf op je site verschijnen. Aan de andere kant ontvang je hier vrij lage vergoedingen. Dit komt omdat Linkpizza het grootste gedeelte zelf opstrijkt.

Adtraction

Een betrekkelijk nieuw affiliate programma. Ze zijn begonnen met financieel advertentiemateriaal maar tegenwoordig vind je hier van alles. De vergoedingen lagen bij Adtraction in het begin heel hoog, dit is vanaf 2020 flink teruggezakt. Adverteerders willen niet meer zoveel betalen.

PayPro

Een van de bestbetaalde affiliate programma’s. Je ontvangt hier commissies tot wel 50% van de verkoopprijs. Dat vind je bijna nergens anders. Bij PayPro promoot je online cursussen, e-books en andere online producten. Vroeger moest je bij aanmelding € 50 betalen. Omdat het voor veel mensen een drempel was is aanmelding nu gratis. Je kunt na aanmelding direct beginnen met het promoten van verschillende dingen.

Buitenlandse affiliate programma’s

Je kunt je ook aanmelden bij buitenlandse affiliate programma’s. Voordeel is dat de commissie hier soms hoger ligt. Nadeel is dat je vaak buitenlandse producten aan het promoten bent. Je Nederlandse websitebezoekers lopen hier niet altijd warm voor. Hierdoor kan de uiteindelijke vergoeding flink tegenvallen.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Affiliate programma’s – dit zijn de mogelijkheden
Schuiven naar boven