Kartonnen meubels: duurzaam maar is het wel verstandig?

Een nieuwe duurzame trend: kartonnen meubels. Dat is natuurlijk goed voor het milieu, maar gaan dit soort meubels wel lang mee? Eén ding is duidelijk: je valt met dit interieur zeker op. Bekijk de voor- en nadelen met betrekking tot kartonnen meubels, de prijs en waar je het koopt.

kerstboom opzetten

Kerstboom opzetten?

Doe het met een kerstboomstandaard

Van tafel tot kruk en van kast tot bed

Karton is best wel sterk, mits je het op de juiste manier toepast. Bedenk dat karton afkomstig is van hout, dus het kan zeker wat aan. Kartonnen meubels zijn verkrijgbaar als tv-kast, opbergkast, stoel of bank, kantoormeubel, tafel of lamp. Er is zelfs een kartonnen bed verkrijgbaar, hoewel het comfort hiervan wel wat vraagtekens oproept.

Het kartonnen kastje of bijzettafeltje

Erg praktisch, duurzaam en opvouwbaar is het kartonnen kastje, dit wordt vaak ook als bijzettafeltje gebruikt. Bovendien kan het prima functioneren als nachtkastje. Dankzij het lichte gewicht verplaats je dit ook nog eens eenvoudig. Nog een voordeel is dat het karton overschilderbaar is, je kunt er ook gewoon op schrijven.

Voor ongeveer € 19 (inclusief verzenden) is het kartonnen bijzettafeltje van jou. Tip: het is zo stevig dat je hem zelfs als krukje kunt gebruiken, hoe leuk is dat?

Bekijk kartonnen kastje

Design salontafel van karton

Een andere aanrader is de salontafel van karton, maar ook nog eens voorzien van een modern design. Het tafeltje bestaat uit golfkarton, dat zorgt juist voor die leuke uitstraling. Onder het tafeltje is nog voldoende opbergruimte voor tijdschriften, de afstandsbediening of iets anders. De kartonnen salontafel is wat duurder geprijsd maar dan heb je ook wat.

Hoe stevig is een kartonnen bank of bed?

Ze zijn echt verkrijgbaar: de kartonnen bank of het bed van karton. Je kunt je natuurlijk afvragen of dit wel zo stevig is. Over het algemeen is dit hartstikke stevig. Zo is een zitbank van karton belastbaar tot 300 kg en een bed tot wel 200 kg.

Bekijk kartonnen bank

Voordelen van kartonnen meubels

Waarom zou je kiezen voor kartonnen meubels? Hieronder vind je een aantal voordelen op een rij.

Duurzaam: voor de meeste kartonnen meubels is gebruik gemaakt van gerecycled papier. Ja je hoort het goed: papier, want dat is waar karton van gemaakt wordt. Duurzaam betekent dat dit goed is voor het milieu, of in ieder geval beter dan alle andere materialen.

Betaalbaar: over het algemeen zijn kartonnen meubels net zo duur als andere materialen. Dit komt omdat nog niet iedereen bekend is met meubels van karton. Wanneer dit in de toekomst meer bekendheid krijgt dan worden kartonnen meubels goedkoper.

Licht van gewicht: koop je kartonnen meubels dan merk je dat deze makkelijk verplaatsbaar zijn. Dit heeft natuurlijk met het lage gewicht te maken.

Origineel: meubels van karton hebben altijd een uniek design. Bovendien ben je hier hartstikke origineel mee.

Tijdelijke inrichting: ideaal wanneer je een woning tijdelijk wil inrichten, bijvoorbeeld bij verkoop van een leegstaand huis. Maar ook voor tijdelijke inrichting van het kantoor of op een beurs.

Nadelen van meubels van karton

Zet jij met kartonnen meubels een nieuwe trend in gang? Helaas hebben deze meubels ook wat nadelen. Welke dat zijn dat lees je hieronder.

Moeilijk schoon te maken: je kunt niet zomaar met een vochtige doek over kartonnen meubels gaan. Afstoffen kan natuurlijk wel, maar alleen met een droge stofdoek.

Zeer gevoelig voor vocht: zet dit soort meubels nooit in een vochtige omgeving. Vocht maakt het karton zachter waardoor het gaat scheuren of schimmelen.

Minder comfort: koop je een kartonnen bed dan heeft deze geen vering. Alleen met een goed matras is het comfort redelijk.

Lastig in elkaar te zetten: je ontvangt altijd een beschrijving bij het kartonnen meubel. Toch kan het gebeuren dat je die beschrijving niet helemaal begrijpt, of dat het meubel gewoon lastig in elkaar te zetten is.

Kartonnen meubels kopen of huren

Misschien twijfel je nog over de aanschaf van kartonnen meubels. Bijvoorbeeld of ze wel stevig genoeg zijn, hoe het met de uitstraling zit en of het wel bij je wensen past. Kartonnen meubels kopen is zeker een optie, je hebt namelijk recht op een bedenktermijn. Dit geldt bij online aankopen waarbij de bedenktermijn tussen de 14 en 30 dagen bedraagt. Binnen deze periode mag je het meubelstuk terugsturen, maar alleen als het nog niet gebruikt is (dat klinkt wel logisch).

Kartonnen meubels huren kan natuurlijk ook. Er zijn een aantal Nederlandse en Belgische bedrijven die kartonnen meubelen en decoratie verhuren. Ideaal wanneer je tijdelijk gebruik wil maken van dit soort meubilair, bijvoorbeeld de tijdelijke inrichting van het kantoor, de woning of een expositie.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial