Bijgewerkt: 15 maart 2023
Een gestructureerd leven is voor jonge kinderen zeer belangrijk. Ze moeten elke dag weten wat er gaat gebeuren. Misschien lijkt een voorspelbaar leven saai, maar voor kinderen geeft dit meer houvast.
Een kind structuur brengen begint met het maken van een vaste dagindeling. Hier horen dagelijkse en herkenbare rituelen bij. Heb je een dreumes, peuter, kleuter of tiener? Ontdek hoe je structuur in de dag van je kind aanbrengt.
Kenmerken van een gestructureerd leven
Structuur aanbrengen betekent rust in je hoofd creëren. Voor volwassenen is dit belangrijk maar voor kinderen al helemaal. Dit zijn de kenmerken van een gestructureerd leven:
- Elke dag op hetzelfde tijdstip opstaan en naar bed gaan
- Vaste eetmomenten
- Een vaste dagindeling
- Vertrouwde mensen om je heen
- Voldoende ontspanning
Een kind structuur bieden klinkt in de basis heel eenvoudig, maar kan soms toch lastig zijn. Al helemaal wanneer je als ouder een druk leven hebt. Je bent dan al snel geneigd om je kind wat vrijer te laten.
Een kind structuur bieden door het stellen van regels
Wil je een kind dagelijkse structuur bieden dan begin met het stellen van regels. Kinderen moeten weten wat de regels in huis zijn. Dit klinkt misschien streng maar het geeft ze houvast. Bij regels kun je denken aan het tijdstip waarop het kind naar bed moet. Hoe vaak het de tanden poetst, of het deuren achter zich dicht moet doen, de voeten vegen en of het een snoepje moet vragen in plaats van zelf pakken.
Opvallend is dat steeds meer ouders de regels loslaten. Ze zijn van mening dat een strenge opvoeding niet meer van deze tijd is. Regels stellen heeft echter niks met een strenge opvoeding te maken maar is het aanbieden van structuur.
Een vaste dagindeling
Net zo belangrijk is een vaste dagindeling. Begin met het vaststellen van bedtijd. Hieronder enkele indicaties voor een juiste bedtijd:
- 4-6 jaar: tussen 18:30 uur en 19:30 uur
- 7-8 jaar: tussen 19:00 uur en 20:00 uur
- 9-10 jaar: tussen 19:30 uur en 20:30 uur
- 11-12 jaar: tussen 20:00 uur en 21:00 uur
- 12-14 jaar: tussen 21:00 uur en 22:00 uur
- 15-17 jaar: tussen 22:00 uur en 23:00 uur
Houd er rekening mee dat pubers vaak laat in slaap vallen. Het heeft geen zin om ze om 21:00 uur naar bed te sturen, want hun hersenen zullen pas na 22:00 uur vermoeid raken.
Het tijdstip van opstaan is net zo belangrijk, al helemaal wanneer het kind naar school moet. Regel een wekker of maak je kind dagelijks op hetzelfde tijdstip wakker.
Tip: dit zijn praktische wekkers!
Bij een vaste dagindeling hoort ook drie keer per dag eten: ontbijt, lunch en diner. Gaat je kind naar school, geef dan een lunchpakket mee. Of zorg dat het op school iets fatsoenlijks te eten kan kopen.
Kinderen tot ongeveer 10 jaar oud hebben meer behoefte aan een vaste dagindeling. Denk bijvoorbeeld aan huiswerk maken, klusjes doen, sport en spelen. Voor kinderen ouder dan 10 jaar moeten deze dingen wel dagelijks of wekelijks terugkomen, maar hebben ze wat meer vrijheid om dit zelf in te delen. Merk je dat je kind noodzakelijke taken laten liggen, stimuleer het dan om dit op te pakken.
Meer over een gestructureerde opvoeding
Bij een gestructureerde opvoeding houd je een strak schema aan, of in ieder geval zo goed mogelijk. Het schema bestaat uit vaste tijden om op te staan en naar bed te gaan, aan de ontbijttafel zitten en bij het avondeten aanwezig zijn. Ook vaste klusjes horen bij een gestructureerde opvoeding. Denk hierbij aan de afwas doen of de vaatwasser inruimen, een huisdier verzorgen, stofzuigen of de slaapkamer opruimen.
Vergeet het huiswerk niet, dit is net zo belangrijk. Wanneer een kind uit school komt moet het eerst even kunnen ontspannen, om vervolgens aan het huiswerk te beginnen.
Voor wie is een gestructureerde opvoeding belangrijk? Dit is onmisbaar voor jonge kinderen, moeilijke pubers, kinderen met autisme, maar ook voor ouders die een drukke baan hebben.
Overigens ben je als ouder niet verplicht om een gestructureerde opvoeding te bieden. Je kunt ook voor een andere opvoedstijl kiezen zoals een gedisciplineerde opvoeding, de regelvrije opvoeding of het stimulerend ouderschap. Er bestaat geen goed of slecht in, zolang kinderen maar in hun persoonlijkheid en zelfvertrouwen groeien.
Hoe je duidelijkheid aan drukke of pittige kinderen biedt
Het opvoeden van drukke of pittige kinderen kan veel druk op ouders leggen. Juist bij deze kinderen is structuur heel belangrijk. Ze hebben regelmatig aan een vaste dagelijkse routine nodig. Hierdoor werkt het kind waar het aan toe is. Dit geeft veel meer rust in het hoofd en ook een gevoel van veiligheid.
Houd er rekening mee dat drukke kinderen hun energie kwijt moeten raken. Daarom is het goed om ze af en toe lekker te laten spelen, of dit nu binnen of buiten is. Dat dit met veel drukte of geschreeuw gepaard gaat moet je heel even toelaten. Houd dit wel binnen de grenzen en geef aan wat wel en niet kan.
Nooit je eigen regels of grenzen overgaan
Een gestructureerde opvoeding biedt kinderen veiligheid en rust, dit geldt ook voor jou als ouder. Toch kan het dat je af en toe de opvoeding wat vrijere weldaad zijn. Bijvoorbeeld wanneer het op het gebruik van de smartphone of gameconsole aankomt, of bedtijd in het weekend of vakanties.
Hoe dan ook, ga nooit je eigen regels over. Wanneer je vindt dat je kind in het weekend om 23:00 uur naar bed moet, dan is dit zo. Waak ervoor dat je kind misbruik van je zwaktes maakt. Wanneer je een paar keer toegeeft dat het kind later naar bed maar, gaat het hier automatisch vanuit. Hierdoor kan er teleurstelling en zelfs boosheid ontstaan wanneer je niets toegeeft.
Wil je toch een uitzondering maken, leg dit dan duidelijk aan het kind uit. Zo voorkom je dat het kind denkt dat het de week later weer heel lang op mag blijven.
Regels zijn regels en grenzen zijn grenzen. Ben je zo iemand die niet van schreeuwen in huishoud, dan hoef je dit zelfs bij drukke kinderen niet toe te laten. Je kind kan zich ook buiten op de trampoline uitleven, of maak samen een boswandeling.
Heb je moeite met een kind structuur bieden? Een opvoedingscoach kan je ondersteunen op het gebied van opvoeding. Daarnaast zijn er diverse lezingen, boeken en cursussen die over opvoeding gaan.
Bekijk opvoeding boeken
Ervaar je problemen, bijvoorbeeld omdat je een temperamentvol kind hebt of de opvoeding niet lekker loopt, dan kun je ook aankloppen bij de huisarts of, indien je kind nog erg jong is, bij het consultatiebureau. Deze kan je van tips voorzien of eventueel doorverwijzen.
BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.