Koelvloeistof mengen? Geen goed idee!

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Je wil koelvloeistof mengen. Bijvoorbeeld de kleuren blauw groen of rood groen. Of mengen met water of zelfs antivries. Is dit een goed idee? Nee, koelvloeistof mengen kan schade aan de techniek toebrengen. Toch wordt vaak gezegd dat je bepaalde kleuren of zaken wel met elkaar mag mengen. Wie heeft er gelijk?

Verschillende kleuren koelvloeistof

Wanneer je naar koelvloeistof kijkt dan is deze in verschillende kleuren verkrijgbaar:

  • Roze
  • Blauw
  • Groen
  • Rood
  • Geel

De kleur van de koelvloeistof zegt niets over de kwaliteit. Maar wel over de soort koelvloeistof. Zo is de blauwe vloeistof geschikt voor Mercedes, Opel, BMW, Volkswagen en nog een aantal andere merken. Vanaf 1996 kwam de roze of rode koelvloeistof op de markt.

Alle automodellen kunnen voorzien worden van transparante koelvloeistof terwijl de groene alleen voor Peugeot en Citroën bedoeld is. De nieuwste modellen van Mercedes, Ford, Opel en Saab werken met een gele koelvloeistof.

Koelvloeistof mengen met een andere koelvloeistof

Je wil koelvloeistof mengen, bijvoorbeeld blauw & groen of rood & groen. Het advies: doe dit niet! Per koelvloeistof verschilt de additieven. Wanneer je verschillende vloeistoffen met elkaar mengt kan dit voor verstoppingen of problemen met de techniek zorgen. De kleur is dus alleen bedoeld als herkenning, niet om er een kleurenfeest van te maken.

Koelvloeistof mengen met water

Om kosten te besparen wordt koelvloeistof vaak met water gemengd. Houd er rekening mee dat koelvloeistof niet zomaar uit water bestaat maar voorzien is van verschillende eigenschappen. Kun je deze vloeistof wel met water mengen? Gewoon water bevat kalk en mineralen. Dit kan het koelsysteem van de auto aardig aantasten. Het is dus niet zo verstandig om koelvloeistof met water te mengen.

Mocht je nu met een oververhitte motor en gebrek aan koelvloeistof langs de weg staan, dan kun je tijdelijk water bijvullen. Voorzie de auto daarna van koelvloeistof, dit is altijd beter.

Koelvloeistof mengen met antivries

Met het aankomende winterseizoen is het belangrijk dat je auto er klaar voor is. Dit betekent niet alleen het aanbrengen van winterbanden maar ook het controleren van het antivriesmiddel in de koelvloeistof. Antivries voorkomt dat een vloeistof voortijdig bevriest. Het kan bevriezing niet voorkomen maar verlaagt de bevriezing.

Antivries gebruik je in combinatie met koelvloeistof maar ook met de ruitenwisservloeistof. Mag je koelvloeistof mengen met antivries? Dat hangt ervan af of deze vloeistof al is voorzien van antivries. Normaal gesproken bestaat koelvloeistof uit een mengsel van water, antivries en additieven. Het is dus niet nodig om antivries toe te voegen.

Overigens vereist een ander klimaat ook een andere samenstelling. In een gematigd klimaat is een samenstelling van 30% antivries en 70% water een betere mix. Maar wanneer de temperatuur lang onder de 0° daalt dan is een mengsel van 60% antivries en 40% water weer beter.

Er zijn ook koelvloeistoffen met een andere samenstelling. Soms voldoet de samenstelling niet aan het huidige klimaat en is het nodig om koelvloeistof met antivries te mengen.

De beste koelvloeistof

Koelvloeistof mengen is geen goed idee. Schaf daarom direct de juiste koelvloeistof aan, dan hoef je helemaal niets te mengen. Wat is de beste koelvloeistof voor jouw type auto? Bekijk hieronder de best verkochte koelvloeistoffen van dit moment.

Ook interessant: beste poetsmiddel auto

Kroon Oil Koelvloeistof SP12 – roze

Geschikt voor onder andere Volkswagen, Porsche en Audi (GT 12+) maar ook voor Skoda, Ford, Renault en Mercedes. Deze koelvloeistof kan temperaturen tot -40° aan. Dit maakt hem niet alleen geschikt voor ons eigen klimaat maar ook voor reizen naar koudere gebieden (bijvoorbeeld Rusland).

Deze koelvloeistof beschermt kwetsbare onderdelen waaronder de radiator, waterpomp en afdichtingen langdurig tegen corrosie. De vloeistof is gebruiksklaar en hoef dus niet gemengd te worden.

Bekijk Kroon Oil Koelvloeistof SP12

Protecton Koelvloeistof G12/G12 – roze

Alweer een kant-en-klare koelvloeistof zonder te mengen. Dit product is namelijk al voorvermengd met water en geschikt voor temperaturen tot -26° C. Dit product is vooral voordelig geprijsd en hierdoor voor elke autobezitter toegankelijk. Een kan bevat een inhoud van 5 liter.

Naar Protecton Koelvloeistof G12/G12

Kroon Koelvloeistof Coolant SP11 – blauw

De derde in het overzicht beste koelvloeistof is de blauwe variant. Deze koelvloeistof is vooral geschikt voor oudere modellen BMW, Mercedes, Volkswagen, Porsche, Audi, Seat, Opel, Saab en Skoda. Opvallend is de hoge bescherming en de vorstbeveiliging tot -40° C. Dit zorgt ervoor dat kwetsbare onderdelen langer meegaan. Het is dan ook zeker aan te raden om altijd gebruik te maken van een koelvloeistof.

Belangrijk: zorg voor een 100% vulling, dit behaalt het beste resultaat. Controleer regelmatig het niveau van de koelvloeistof. Goed geprijsd, iets duurder dan de merkloze koelvloeistoffen maar deze biedt wel een hogere bescherming. Dat is natuurlijk ook wat waard.

Bekijk Kroon Koelvloeistof Coolant SP11

Overige koelvloeistoffen

Op zoek naar een andere koelvloeistof? Hier vind je een compleet overzicht van de verkrijgbare koelvloeistoffen. Het overzicht is geselecteerd op meest populair maar het is natuurlijk ook mogelijk om op andere resultaten te filteren.

Verkeerde koelvloeistof bijgevuld

Het zal je maar overkomen: de verkeerde koelvloeistof bijgevuld. Moet je de bestaande koelvloeistof mengen met de juiste kleur? Het is beter om het systeem te spoelen en af te vullen met de voorgeschreven koelvloeistof. Een verkeerde koelvloeistof kan namelijk schade aanrichten. Meng dus nooit een verkeerde met de juiste koelvloeistof! Mocht het spoelen niet zelf lukken, neem dan contact met de garage op.

Shop de leukste producten, bezoek bol.com

Koelvloeistof mengen? Geen goed idee!
Schuiven naar boven