Beste koppeling voor fietskar

Bijgewerkt: 4 april 2022

Een fietskar bevestig je achter de normale fiets of de elektrische fiets. Deze verbinding moet veilig en stabiel zijn. De beste koppeling voor fietskar is geschikt voor verschillende modellen. Vaak gaat het om een universele koppeling, dit is de meest toepasbare oplossing. Bekijk hieronder welk model je nodig hebt.

De vaste of de afneembare koppeling

Een fietskar hecht zich niet vanzelf aan de fiets. Dit gebeurt middels een koppeling, waarbij je keuze hebt uit twee verschillende modellen:

 • De vaste koppeling
 • Afneembare koppeling

Een vast model is aan te raden wanneer je regelmatig gebruik maakt van de fietskar. Houd er dan wel rekening mee dat je de koppeling altijd ziet zitten. Een afneembaar model is in veel gevallen praktischer, ook omdat je makkelijker van de ene naar de andere fiets wisselt.

Overzicht beste koppeling fietskar

Meestal wordt een fietskar compleet met koppeling geleverd. Toch kan het gebeuren dat deze er niet bij zit of defect is. Of dat je een koppeling op een tweede fiets wil realiseren. Daarom vind je hieronder enkele goede en universele modellen.

Universele stalen koppeling voor verschillende fietskarren

 • Universeel te gebruiken
 • Prijs: rond de € 65

Deze fietsaanhaak, ook wel koppeling genoemd, is vervaardigd van duurzaam metaal. Dit in combinatie met een nylon riem zodat de kar niet losschiet. De koppelingsadapter is te gebruiken op alle fietsen en ook elektrische fietsen.

Helemaal compleet en dus voorzien van zowel een trekhaak als de koppelingsconnector. Je installeert het heel eenvoudig zonder dat er apart gereedschap voor nodig is. Dit maakt dit universeel model geschikt voor het overplaatsen van de ene naar de andere fiets. Maar ook voor het aankoppelen van zowel de fietsaanhanger, de fietskar voor kinderen of de hondenkar.

Bekijk universele koppeling

Koppeling voor aan zadelpen – fietsaanhanger

 • Voor de fietsaanhanger
 • Prijs: rond de € 16

Sommige fietsen vereisen dat de fietskar aan de zadelpen wordt bevestigd. Ook hiervoor is de beste koppeling fietskar verkrijgbaar. Dit model is geschikt voor de bekende fietskarren met de zwarte bak van kunststof. Een dergelijke fietskar staat ook wel bekend als de fietaanhanger, geschikt voor het vervoeren van goederen.

Naar fietsaanhanger koppeling

Mirage Fietskarkoppeling

 • Universeel gebruik
 • Prijs: rond de € 19

Dit is de beste koppeling voor fietskar die je aan de zadelbout van de fiets monteert. Het andere gedeelte wordt aan de fietskar gemonteerd. Vervolgens hoef je beide onderdelen alleen maar in elkaar te klikken en de kar hangt achter de fiets. Het ontkoppelen gaat net zo eenvoudig.

Deze koppeling is van stevig staal en heeft een zeer lange levensduur. Vanwege het universeel gebruik is dit model geschikt voor verschillende fietskarren. Hij voldoet dan ook zeker aan alle verwachtingen.

Bekijk Mirage fietskarkoppeling

Hondenfietskar koppeling

 • Voor hondenfietskarren
 • Prijs: rond de € 12

Speciaal voor de hondenfietskar is er deze universele koppeling. Dit model heeft een totale breedte van 32 mm. Hij is te bevestigen op elke fiets maar is niet compatibel met elke hondenfietskar. Hij past in ieder geval niet op de Doggy Liner Romero maar wel op veel andere modellen. Na het bevestigen van de koppeling klik je de kar heel eenvoudig op de koppeling.

Naar hondenfietskar koppelstuk

Hoe maak je een fietskar vast aan je fiets?

Een fietskar beschikt over een koppelstuk. Soms moet je dit er zelf nog aanmaken, maar in veel gevallen is dit al door de fabrikant geregeld. Maar hoe maak je een fietskar vast aan de fiets zonder dat deze losschiet? Dit kan met de bijgeleverde koppeling of je koopt een universeel model. Deze bevestig je aan de fiets.

Vaak gebeurt de montage van de koppeling aan de zadelpen of de bagagedrager. Soms juist ter hoogte van de achteras, dit hangt van de fiets af. Vooral bij mountainbikes en ATB fietsen bevestig je de koppeling bij de achteras van de fiets.

De fietskar bevestigen

Wanneer de koppeling op de fiets gemonteerd is, gaat het bevestigen van de fietskar zeer eenvoudig. De kogel gaat in het holle gedeelte van de koppeling, ook wel de cup genoemd. Vervolgens sluit je de kogel op door gebruik te maken van een pinnetje of een speciaal dopje. Per fietskarkoppeling verschilt dit. Gelukkig zit er altijd een gebruiksaanwijzing bij of zoek je op het internet op hoe de betreffende fietskarkoppeling werkt.

Zoveel kilo kan de kar dragen

Er is een groot verschil tussen een hondenfietskar, een kinderkar of een aanhangwagen die bedoeld is voor het vervoer van goederen. Dit is het maximaal toegestane gewicht (gemiddeld genomen):

 • Kleine hondenfietskar: 30 kg
 • Grote hondenfietskar: 45 kg
 • Fietsaanhanger: 60 kg
 • Kleine fietskar kinderen: 30 kg
 • Grote fietskar kinderen: 45 kg

Controleer altijd zelf het maximaal toegestane gewicht. Dit heeft verder weinig invloed op een koppeling voor de fietskar, maar is wel van belang voor de veiligheid.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Beste koppeling voor fietskar
Schuiven naar boven