Landbouwgrond als weide gebruiken

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Heb je een stuk landbouwgrond in bezit? Dit heeft een agrarische bestemming. Landbouwgrond als weide is in principe mogelijk. Wel moet je rekening houden met een aantal spelregels. In het ergste geval kan de gemeente bezwaar maken, dus lees dit artikel goed door.

Landbouwgrond of agrarische grond

Wanneer je landbouwgrond koopt dan wordt dit ook wel agrarische grond genoemd. Oftewel: de grond heeft een agrarische bestemming. Dit betekent dat er geen woning of bouwwerk op mag komen, enkele uitzonderingen daargelaten.

Het voordeel van agrarische grond is dat het goedkoper is dan bouwgrond. De agrarische grondprijs ligt in 2022 op ongeveer € 7 per vierkante meter (€ 70.000 per hectare). De prijs van bouwgrond ligt een stuk hoger, ongeveer € 300 per vierkante meter. Hiermee is bouwgrond dus ruim 40 keer duurder.

Tip: voor paarden is een goede afrastering onmisbaar. Kies voor de mooiste optie waarbij het paard of pony niet uit kan breken.

Bekijk schrikdraad paard/pony

Het bestemmingsplan

In de gemeente waar je de grond koopt staat altijd iets over het bestemmingsplan. Bij agrarische grond hoef je hier niet naar te zoeken: het bestemmingsplan is nagenoeg overal gelijk. Alles wat met landbouw te maken heeft mag je op de agrarische grond uitvoeren.

Landbouwgrond als weide gebruiken

Omdat dieren onder landbouw vallen, mag je landbouwgrond als weide gebruiken. Op het stukje grond mogen dus paarden, geiten, kippen of andere dieren worden gehouden.

Een schuilstal plaatsen

Bij een weide hoort vaak ook een schuilstal. Dit beschermt dieren tegen regen, sneeuw, hagel en natuurlijk zonlicht. Maar ook tegen harde wind of storm. Je mag niet zomaar een schuilstal of stalling op agrarische grond plaatsen. Dit komt omdat dit als een bouwwerk wordt gezien, en hier is geen bouwvergunning voor aanwezig.

Wil je een stalling op agrarische grond plaatsen, dan moet je hiervoor toestemming bij de gemeente aanvragen. Feitelijk vraag je dan een bouwblok aan. Op dit bouwblok mag je vervolgens een stalling plaatsen of bouwen.

Houd er wel rekening mee dat veel gemeentes hier niet in mee willen gaan. Geef dan aan dat er geen fundering nodig is maar dat het om een simpele bebouwing gaat. Bijvoorbeeld een bouwwerk van hout met een open zijde en niet al te grote afmetingen. Meestal wil de gemeente dan wel overstag gaan, maar je hebt er ook die de poot stijf houden.

Een vergunning is in België niet nodig

In Nederland is het vrij lastig om een stalling op landbouwgrond te krijgen. In België doen ze hier helemaal niet moeilijk over. Ze zijn zich hier bewust van de noodzaak van schuil tallen. Je mag in België zonder vergunning een schuilstal plaatsen. Wel moet deze aan één zijde open blijven en moet hij ook makkelijker af te breken zijn.

Naar Stalinrichting & -accessoires

Landbouwgrond kopen: de financiering

Wil je landbouwgrond als weide inzetten, dan moet je eerst een stukje grond kopen. In veel gevallen financier je dit met privégeld. Het is heel lastig om een lening af te sluiten met landbouwgrond als onderpand. Mocht dit toch lukken, dan kom je vaak bij een persoonlijke lening (privé) uit.

Landbouwgrond kopen met behulp van de lening is alleen mogelijk wanneer dit zakelijk bedoeld is. Bijvoorbeeld voor een agrariër of boer.

Soms is het mogelijk om de hypotheek van de koopwoning uit te breiden. Banken gaan hier alleen in mee wanneer de hogere hypotheek bedoeld is voor verbouwing van de woning. Het is tegenwoordig niet meer zo makkelijk om het geld ergens anders aan te besteden. Houd hier rekening mee, want mogelijk heb je dan geen recht op de hypotheekrenteaftrek of andere fiscale voordeeltjes.

Wees gewaarschuwd met een dubbele bestemming

Wanneer een stuk landbouwgrond langs een rivier ligt, dan kan er sprake zijn van een dubbele bestemming. Rijkswaterstaat heeft voor de grond dan de bestemming rivierbed toegewezen. Maar het kan ook dat het stuk grond de bestemming natuur heeft.

In principe mag je paarden of andere dieren op je grond houden, maar je moet altijd rekening houden met de dubbele bestemming. Je mag bijvoorbeeld geen stalling plaatsen en ook zijn er regels met betrekking tot de afrastering. Je kunt zelfs gebonden zijn aan het plaatsen van bomen of struiken. Allemaal dingen om rekening mee te houden. De verkoper van het stuk grond is overigens verplicht om de dubbele bestemming te vermelden.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Landbouwgrond als weide gebruiken
Schuiven naar boven