Meest gevaarlijke sporten

Bijgewerkt: 15 maart 2023

Paardrijden, voetbal of gymnastiek. Deze drie behoren tot de meest gevaarlijke sporten. Maar er zijn een aantal sporten die nog veel gevaarlijker zijn. Bij een ongeluk is het letsel groot, soms levensbedreigend of dodelijk. Bekijk de meest gevaarlijke sporten ter wereld.

Van veilig tot gevaarlijk

Dammen of schaken, er kan je niet veel overkomen. Dit zijn dan ook de meest veilige sporten. De meeste sporten zijn redelijk veilig. Denk hierbij aan wandelen, zwemmen, volleybal en nog veel meer. Dan heb je ook nog gevaarlijke sporten. Hierbij is het risico op een ernstige blessure zeer groot. Bij dit soort sporten moet je altijd voorzorgsmaatregelen nemen.

Dit zijn de meest gevaarlijke sporten

Benieuwd naar de meest gevaarlijke sporten? Dat lees je hieronder. Ook ontdek je welke blessures er kunnen ontstaan of welke of risico’s je loopt.

Voetbal

In de lijst meest gevaarlijke sporten staat voetbal toch wel bovenaan. Zo op het eerste oog lijkt voetbal heel onschuldig: gewoon tegen een balletje trappen. Het probleem is dat je tijdens het voetballen veel van je gewrichten vraagt. Met name de kniegewrichten hebben flink wat te lijden.

Veel profvoetballers krijgen voortijdig artrose (kraakbeen slijtage). Dit is onomkeerbaar. Veelvoorkomende blessures bij voetbal zijn meniscusklachten, problemen met de achillespees of hamstring, liesblessures, kneuzingen en een hersenschudding. Bij jeugdige voetballers kan de ziekte van Osgood-Schlatter optreden, hierbij ontstaat er pijn tijdens of na het sporten.

Bekijk de beste voetbalschoenen

Paardrijden

Het zijn vooral jonge meiden die graag op paardrijden willen. Jongens zijn wat minder vertegenwoordigd, die kiezen eerder voor de springsport. Wie op paardrijden zit weet het als geen ander: er komen regelmatig valpartijen voor. In veel gevallen houdt de ruiter er alleen wat blauwe plekken aan over.

Toch is de kans op ernstig letsel groot. De meest voorkomende blessures zijn een hersenschudding, ernstig hoofdletsel, gekneusde of gebroken heupen, armen, benen of rug. Juist binnen de paardensport is het dragen van een goede cap, veilig schoeisel en eventueel een bodyprotector aan te raden. Dit vermindert de kans op ernstige blessures.

Naar paardrijcaps

Duiken

Onder water duiken en je verbazen over de prachtige onderwaterwereld. Dit gebeurt niet alleen in tropische gebieden maar zeker ook in Nederland. Wat je nodig hebt is een goede duikuitrusting, maar ook weten hoe je moet duiken. Bij een verkeerde toepassing wordt je lang blootgesteld aan hogedruk gassen. Hierdoor stapelen gevaarlijke gassen zich in het lichaam op. Het gevolg: schade aan weefsels en een blokkerende bloedtoevoer.

Voor duikers is het belangrijk om nooit alleen te gaan. Minimaal met zijn twee, waarbij er ook sprake is van duiksignalen. Hierdoor kan de ander ingrijpen, mocht er iets mis gaan.

Fietsen

Nederland is een echt fietsland. Je staat er eigenlijk niet bij stil maar ook fietsen behoort tot de meest gevaarlijke sporten. Dit heeft vooral met het hoge aantal verkeersongevallen te maken. Met name elektrisch fietsen is gevaarlijk, dit komt omdat automobilisten de snelheid van dit soort fietsen verkeerd ingeschat.

Ongeveer 30% van het totaal aantal verkeersdoden betreft fietsers. Jaarlijks overlijden er meer dan 180 Nederlanders terwijl ze zich fietsend door het verkeer begeven. Bij kinderen is fietsen extra gevaarlijk, mede omdat ze klein zijn en de balans nog niet zo goed ontwikkeld is. Het dragen van een kinderfietshelm is echt wel aan te raden. Ook voor volwassenen is dit geen verkeerde keuze, met name wanneer je er met de elektrische fiets, wielrenfiets of mountainbike erop uit gaat.

Bekijk fietshelmen

Gymnastiek

Al op de basisschool krijgen kinderen gymnastiek. Hier kun je later een beroepssport van maken. Gymnastiek brengt de nodige blessures met zich mee. Het is dus niet direct een levensgevaarlijke sport maar wel een waar je snel letsel oploopt.

Bergbeklimmen

Van bergbeklimmen is wel bekend dat dit tot de meest gevaarlijke sporten behoort. Jaarlijks komen er een aantal bergbeklimmers om, het gaat in ieder geval om ongeveer 15 Nederlanders per jaar. Dat dit cijfer zo laag ligt heeft ermee te maken dat slechts een klein groepje deze sport beoefent.

Hockey

Ook bij hockey komen er redelijk wat blessures voor. Dit heeft te maken met de hockeypuck die hard tegen de schenen aan kan komen. Maar ook de hockeystick zelf, deze raakt vaak de schenen of de knieën. Dit zorgt voor pijnlijke en soms ernstige blessures.

Welke sport is gevaarlijker: hockey of voetbal?

Misschien twijfel je tussen hockey of voetbal, want welke van deze twee is gevaarlijker? Kijk je naar blessurescijfers, dan is voetbal gevaarlijker. Aan de andere kant wordt voetbal ook vaker beoefend, dan zijn die hogere cijfers wel te verklaren. Op de eindstreep brengen beide sporten evenveel risico’s met zich mee. Wel is het zo dat je bij voetbal een hoger risico op blijvend letsel hebt.

Dit is de minst gevaarlijke sport

Je hebt het al even voorbij zien komen maar dammen en schaken zijn hartstikke veilig. Zelfs wanneer de schaakstukken of damstenen vallen dan zullen ze weinig schade aanrichten. Een andere sport met weinig blessures is zwemmen. Daarnaast geeft wandelen weinig blessures, zolang dit maar over vlak terrein is.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Meest gevaarlijke sporten
Schuiven naar boven