Met welke drone mag je vliegen?

Bijgewerkt: 24 mei 2022

Een drone is een (klein) onbemand luchtvaartuig. Vaak ook nog eens voorzien van camera zodat je mooie luchtfoto’s maakt. Vanwege nieuwe wetgeving mag niet elke drone overal komen. Met welke drone mag je vliegen? Hierbij worden ze in verschillende categorieën ingedeeld.

De allereerste drone

Tegenwoordig vinden we het normaal om drones door de lucht gezien zweven. Toch is dit niet iets nieuws. De allereerste drone werd in 1849 uitgevonden. De eerste modellen waren bedoeld voor militaire doeleinden.

Naar drones met camera

In de jaren 90 van de vorige eeuw was er de voorloper van de consumenten drone. Op afstand bestuurbare vliegtuigjes waren zowel onder kinderen als volwassenen populair. Later kwamen de drones met of zonder camera. Hierbij is er verschil tussen 3 verschillende modellen:

  • FPV drone – racen en filmen
  • Camera drone – vliegen en filmen
  • Speelgoed drone – alleen vliegen

Met welke drone mag je vliegen?

Met de groeiende populariteit werd ook de overlast met betrekking tot de drones steeds groter. Vooral de cameradrones worden als hinderlijk ervaren. Stel je voor dat er een cameradrone boven je tuin zweeft. Je weet niet welke beelden hij vastlegt en wie hier achter zit. Dit is dus een aantasting van je privacy.

Drones vormen ook een gevaar voor de bemande luchtvaart. Daarnaast geldt er een risico op ongevallen, of de drone nu boven een bewoonde omgeving, mensen of in de buurt van een vliegveld aanwezig is. Met welke drone mag je vliegen? Dit is vastgelegd in speciale Europese regels. Deze regels gelden vanaf 31 december 2020.

Wetgeving drones met een laag risico

De meeste mensen zijn in het bezit van een drone met een laag risico. Dit betekent dat het toestel bij het opstijgen (aanvliegen) maximaal 25 kg weegt. Bovendien mag het toestel niet hoger dan 120 m vliegen. Vrijwel alle consumenten drones voldoen aan deze eis. Deze modellen hebben namelijk een maximumbereik van 100 m waardoor ze sowieso niet hoger komen. Bovendien wegen ze altijd minder dan 25 kg.

Bekijk consumenten drones

De meeste van deze modellen beschikken over een camera. Hierdoor kun je tijdens de vlucht foto’s en video’s maken. De volgende regels gelden voor drones met een laag risico:

  • Je laat tijdens de vlucht niets uit de drone vallen
  • Je houdt altijd zicht op het toestel
  • Je vervoert geen gevaarlijke stoffen

Je moet als piloot aan het volgende voldoen:

  • Drone registreren bij de RDW
  • In het bezit van een vliegbewijs
  • Minimale leeftijd is 16 jaar
  • Alleen vliegen waar dit is toegestaan
  • Direct landen wanneer vliegverkeer nadert
  • Alleen mensen filmen indien ze hier toestemming voor geven

Drone met camera voor minder dan € 50
Bekijk deze drone

Toestellen met een gemiddeld risico

De tweede categorie betreft drones met een gemiddeld risico. Het gaat hier om toestellen die meer dan 25 kg wegen. Ook vliegen ze hoger dan 120 meter. Met een drone met gemiddeld risico mag je:

  • Boven mensen vliegen
  • Binnen de bewoonde omgeving vliegen
  • Iets laten vallen, bijvoorbeeld voor besproeien van gewassen
  • Buiten het directe zicht vliegen
  • In de buurt van luchtvaartterreinen komen

Ben je van plan om bovenstaande te doen, dan ben je verplicht om je te registreren bij de RDW. Hier vraag je een exploitantnummer aan. Heb je dit niet en voer je een vlucht met gemiddeld risico uit, dan ben je strafbaar. Verder ben je verplicht om over een vaardigheidsbewijs te beschikken. Ook moet je een vluchtvergunning hebben en voer je eerst een risicoanalyse uit. Dat zijn heel wat regels waar je rekening mee moet houden.

Drone met een hoog risico

Met welke drone mag je vliegen wanneer de vlucht een hoog risico vormt? Je hebt het hier dan over zeer specifieke regels. Je hebt in ieder geval altijd een vergunning van de nationale luchtvaartautoriteit nodig. Er zijn maar weinig mensen die zich met hoge risico vluchten bezighouden.

Hier mag je vliegen met een drone in Nederland

Op sommige plekken mag je met een drone helemaal niet komen. Andere delen van het land zijn gewoon toegestaan. Waar mag je vliegen met een drone in Nederland? Dit kun je het beste checken met de speciale drone kaart.

Bepaalde gebieden zijn met een kleur gemarkeerd. Rode zones zijn gereguleerd, het gebruik van een drone is gevaarlijk of verboden. In gele zones kunnen er veiligheidsproblemen of schending van privacy ontstaan. Blauwe zones worden op korte termijn rood of geel, hier zijn ze dus nog mee bezig.

Check vooraf altijd de kaart. Bevindt je drone zich ergens waar dit niet mag, dan kan hij worden ingenomen. Bovendien riskeer je een hoge boete.

BesteTop5.nl test en beoordeelt producten, diensten en bedrijven. Jouw product/dienst of bedrijf laten beoordelen, of onder de aandacht brengen bij een groot publiek? Neem voor de mogelijkheden contact op.

Met welke drone mag je vliegen?
Schuiven naar boven